• Εκτύπωση

Ποιος είναι ο Βρετανός δημοσιογράφος που κρατούν οι τζιχαντιστές



Ο Τζον Κάντλι απήχθη για δεύτερη φορά όταν επέστρεψε στη Συρία να ευχαριστήσει τους απελευθερωτές του - Ισλαμιστές βρετανικής καταγωγής οι απαγωγείς του και στις δύο περιπτώσεις


Φορώντας την πορτοκαλί στολή των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Κάντλι βρίσκεται ενώπιον τηλεοπτικής κάμερας και με απόλυτη ψυχραιμία ξεκινά έναν μονόλογο λίγων λεπτών.

Αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία επιλέγουν να μην καταβάλουν λύτρα για τους απαχθέντες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και εξηγεί πως ο δυτικός Τύπος παραποιεί την αλήθεια γύρω από τη φιλοσοφία της ισλαμιστικής οργάνωσης.



Όλα αυτά, ενώ πίσω από το μαύρο φόντο και πίσω από την κάμερα, η οποία τον καταγράφει από διαφορετικές γωνίες, σίγουρο είναι ότι υπάρχουν εξτρεμιστές, μέλη του Ισλαμικού Κράτους που τον επιτηρούν και του υπαγορεύουν τι να πει.

Ο Κάντλι είναι μόνο ένας ακόμα όμηρος των εξτρεμιστών, μέσω του οποίου οι αιμοδιψείς μαχητές του ΙΚ επιχειρούν να στείλουν μήνυμα απειλής και θανάτου στη Δύση.



Στην περίπτωση, όμως, του Βρετανού δημοσιογράφου, ο οποίος έχει εργαστεί για σημαντικές εφημερίδες όπως η Sunday Telegraph, οι Sunday Times, ο Guardian, η Sun, η επιμονή του να επιστρέψει στη Συρία ίσως του στοιχίσει τη ζωή.

Ήταν Ιούλιος του 2012 όταν ο Κάντλι με τον Ολλανδό φωτορεπόρτερ Γέρουν Έρλεμαν πέρασαν τα τουρκικά σύνορα για να μεταβούν στη Συρία και να καλύψουν τον εμφύλιο που συντάραζε τη χώρα. Ωστόσο, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα οι δύο άνδρες απήχθησαν από Ισλαμιστές βρετανικής καταγωγής, οι οποίοι απείλησαν τους δύο δημοσιογράφους και τους υπέβαλαν σε βασανισμούς.



Η μόνη ευκαιρία που είχαν να ξεφύγουν από τους εξτρεμιστές, κατέληξε σχεδόν σε τραγωδία, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της Daily Mail, καθώς στην απόπειρά τους να δραπετεύσουν οι εξτρεμιστές τους πυροβόλησαν τραυματίζοντάς τους. χρειάστηκε, λοιπόν, η επέμβαση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού για να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους οι δύο άνδρες.



Έπειτα από την τραυματική εμπειρία κανείς δε θα πίστευε ότι ο Κάντλι θα επιθυμούσε να επιστρέψει και πάλι στα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Όμως, η ακόρεστη δίψα του για την καταγραφή των γεγονότων δε μπόρεσε να κοπάσει.

Έτσι, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωσή του, ο Κάντλι επέστρεψε στη Συρία καθώς ήθελε να συναντηθεί με τους ανθρώπους που τον απελευθέρωσαν για να εντάξει δηλώσεις τους σε ταινία που ετοίμαζε. Μαζί του βρισκόταν και ο Αμερικανός συνάδελφός του, Τζέιμς Φόλεϊ. Τον Νοέμβριο του 2012, λοιπόν, οι δύο άνδρες έπεσαν και πάλι στα χέρια των εξτρεμιστών, εκ των οποίων πολλοί Βρετανοί, οι οποίο συνδέονταν με την Αλ Κάιντα και μόνο κάποια χρόνια αργότερα θα γίνονταν ευρέως γνωστοί ως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Λάτρης της περιπέπειας, ο Κάντλι προτιμούσε να εργάζεται μόνος του, αναλαμβάνοντας δύσκολες αποστολές όπως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ενώ στην αρχή της καριέρας του εργάστηκε σε περιοδικά τεχνολογίας, αλλά και σε έντυπα για μοτοσικλέτες. Μάλιστα, λέγεται πως είχε συνοδεύσει τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, όταν πριν έξι χρόνια έκαναν το γύρο της Νοτίου Αφρικής με μηχανές.

 protothema.gr

 




Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB