"Τα πρόσωπα του χρόνου" στα Μουσεία της Φθιώτιδας (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στα Μουσεία της Φθιώτιδας στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 28/9/2014 οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ΙΔ΄ Εφορείας  Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα Μουσεία της Φθιώτιδας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στον επιτυχημένο θεσμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


 
Το θέμα της διετίας 2013-2014 «Τα Πρόσωπα του Χρόνου» έδωσε την ευκαιρία της διοργάνωσης σειράς εκδηλώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονταν θεματικές ξεναγήσεις σε όλα του Μουσεία (Λαμίας, Υπάτης και Αταλάντης). Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας στο Κάστρο Λαμίας πραγματοποιήθηκαν επιπλέον, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαμιέων και τους Φίλους Κινηματογράφου Λαμίας, μουσική εκδήλωση, προβολή ταινίας, διάλεξη και περιοδική έκθεση αντικειμένων από ανασκαφές στη Φθιώτιδα σχετικών με τη μέτρηση του Χρόνου.

 Τις ξεναγήσεις παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την Παρασκευή 26/9 μαθητές Λυκείων στην Υπάτη και την Αταλάντη και το κοινό σε όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού και στα τρία μουσεία, με ελεύθερη είσοδο. Το βράδυ της Παρασκευής οι φίλοι του κινηματογράφου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Συνεδριακό Κέντρο του Κάστρου Λαμίας την προβολή της ταινίας «Αλφαβίλ» του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, μια ταινία σταθμό του ευρωπαϊκού κινηματογράφου με πολλαπλές αναφορές στον Χρόνο.


 
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας με την διάλεξη του καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ξενοφώντα Μουσά με τίτλο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το πρώτο αστρονομικό ρολόι».

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Προϊσταμένη της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και 24ης ΕΒΑ κ. Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου και χαιρέτησε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης. Ο ομιλητής μάγεψε το πολυπληθές ακροατήριο παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ενδελεχούς πολυετούς μελέτης του πάνω στον Μηχανισμό, ο οποίος αποτελεί τον αρχαιότερο πολυσύνθετο φορητό υπολογιστή και ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο μαθηματικός κ. Διονύσης Κριάρης παρουσίασε το αντίγραφο του Μηχανισμού, το οποίο έχει κατασκευάσει ο ίδιος και εκτίθεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου Λαμίας, μαζί με 20 ενημερωτικές πινακίδες σχετικές με τον Μηχανισμό και την ιστορία της Αστρονομίας. Το ενδιαφέρον του κοινού, το οποία περιηγήθηκε στην έκθεση με τη συνοδεία αρχαιολόγων της Εφορείας, κέρδισαν επίσης τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία εκτίθενται στην περιοδική έκθεση στο πλαίσιο του εορτασμού, και ιδιαίτερα το ηλιακό ρολόι από τη Στυλίδα, μοναδικό εύρημα στη Φθιώτιδα (ανασκαφέας δρ Μαρία Σιψή) και ένα από τα πρωιμότερα του είδους του στον ελλαδικό χώρο.



Την εκδήλωση έκλεισαν μουσικά ο γνωστός συνθέτης Πλάτων Ανδριτσάκης (κιθάρα), η Δάφνη Πανουργιά (τραγούδι) και ο Στέλιος Ταχιάτης (βιολοντσέλο), που ταξίδεψαν αφιλοκερδώς το ακροατήριο με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο που έμειναν στον Χρόνο, με παράλληλη προβολή video σχετικού με την αναπαράσταση του Μηχανισμού των Αντικηθύρων. 



 
Η Περιοδική Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 10 Νοεμβρίου, ημέρες και ώρες μουσείου. Στο διάστημα αυτό ο καθηγητής κ. Μουσάς θα παρουσιάσει τον Μηχανισμό σε σχολικές ομάδες, εφόσον εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον. Στοιχεία επικοινωνίας για τον προγραμματισμό οργανωμένων ξεναγήσεων για μαθητές: ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, τηλ. 22310 29992, e-mail: idepka@culture.gr (κ. Κωνσταντίνα Ψαρογιάννη).

 Τις θεματικές ξεναγήσεις στα τρία μουσεία ανέλαβαν οι αρχαιολόγοι κ.κ. Ελένη Φρούσσου (οργάνωση – συντονισμός ξεναγήσεων και επιμέλεια κειμένων ενημερωτικών πινακίδων περιοδικής έκθεσης στο ΑΜΛ), Κωνσταντίνα Ψαρογιάννη, Φιλίτσα Τιλελή, Αθανασία Τσόκα, Γεωργία Μπούκαλη, Δήμητρα Αντωνίου, Μαρία Παπαγεωργίου, Πέτρος Κουνούκλας, Αγαθή Μπαρτσώκα, Αθηνά Κραβαρίτη, Αλεξία Υφαντή, Αγαθή Μπονάκη και Χρήστος Μπουτσίδης, και στήριξε εθελοντικά όλο το προσωπικό των Εφορειών, και ιδιαίτερα το φυλακτικό και οι κ.κ. Ηρώ Καραγιάννη, Ευτυχία Κατσίφα, Χαρά Μπουραζά, Νίκος Χαλεπλής, Χρήστος Ιακωβίδης και Χρήστος Βαποράκης, καθώς και ο κ. Νίκος Μωραΐτης. 

 Χορηγοί των εκδηλώσεων στη Λαμία ήταν οι επιχειρήσεις Aμάλθεια Catering, Pizza Deliziosa, Ξενοδοχείο Σαμαράς, Οπτικά Παπαδημητρόπουλος, Theodoropoulos Traval, Stretto Café, Kάβα Στεφόπουλος, Αναψυκτικά Δημητράνζος, Ζαχαροπλαστεία Λούκας και Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Καζανής.

  


Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB