• Εκτύπωση

Μολύνθηκε και άλλη νοσηλεύτρια που φρόντιζε ασθενή με Έμπολα


Παραβίαση των κανόνων ασφαλείας επικαλούνται οι υγειονομικές αρχές για την προσβολή της νοσηλεύτριας στο Τέξας - Ύποπτο κρούσμα στη Μασαχουσέτη - Άμεση δράση ζητά ο Ομπάμα

Ένας θάνατος και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Τέξας και ένα ύποπτο στη Μασαχουσέτη, προκαλούν τρόμο στις ΗΠΑ καθώς οι Αμερικανοί διαπιστώνουν ότι η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα δεν αποτελεί μακρινό εφιάλτη, αλλά χτυπάει την πόρτα τους.

Οι υπεύθυνοι των υγειονομικών αρχών ερευνούν τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στη μετάδοση του ιού από τον Τόμας Ντάνκαν, ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα, στη νοσηλεύτρια που βρίσκεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο Presbyterian.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, Άντονι Φάουτσι, το πρωτόκολλο ασφαλείας «δυστυχώς από απροσεξία δεν τηρήθηκε» κατά την περίθαλψη του Ντάνκαν, με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί δεύτερο κρούσμα.





Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο διευθυντής του CDC, Τόμας Φρίντεν, ενδέχεται όλοι οι νοσηλευτές που βοήθησαν στην περίθαλψη του Ντάνκαν να έχουν εκτεθεί στον ιό, ενώ τόνισε ότι εξετάζονται με προσοχή όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν κατά «τις απεγνωσμένες προσπάθειες που κατέβαλαν να κρατήσουν (τον Ντάνκαν) στην ζωή».

Κάποιες από αυτές είναι η αιμοκάθαρση και τη διασωλήνωση, εξήγησε ο Φρίντεν και δήλωσε ότι αυτές οι δύο διαδικασίες «θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση μολυσματικού υλικού».





Όσο για τους υπόλοιπους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον Ντάνκαν, ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο και να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

«Εάν αυτά τα πρόσωπα έχουν εκτεθεί- γεγονός που ισχύει- είναι πιθανόν και άλλα πρόσωπα να έχουν εκτεθεί» σημείωσε ο διευθυντής του CDC.

Μάλιστα, προειδοποίησε πως τις ερχόμενες ημέρες θα υπάρξουν νέα κρούσματα Έμπολα, ενώ 48 άνθρωποι που είχαν έρθει σε επαφή με τη νοσηλεύτρια υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν νοσούν από το θανατηφόρο ιό.

Βέβαια, εξήγησε πως κανείς από αυτούς δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, ούτε έχουν πυρετό, αλλά επισήμανε πως πρόκειται να οριστεί ο ακριβής αριθμός των μελών της ιατρικής ομάδας που ενδέχεται να είχαν έρθει σε επαφή με την ασθενή.

Επιπλέον, επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κάποιον εκτός του κύκλου επαφών της νοσοκόμας και όπως είπε, είναι απαραίτητο να σπάσουν οι κρίκοι της αλυσίδας μετάδοσης του ιού.

Την ίδια ώρα, ο Νταν Βάργκα, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας του Τέξας, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η νοσηλεύτρια που ζήτησε πλήρη εμπιστευτικότητα προκειμένου να μη διαρρεύσει το όνομά της, βρίσκεται σε «σταθερή κατάσταση».





Ο δικαστής πάντως της κομητείας του Ντάλας, Κλέι Τζένκινς, προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες: «Δε μπορείτε να προσβληθείτε με Έμπολα περπατώντας στο δρόμο δίπλα σε κάποιον ή ερχόμενοι σε επαφή με κάποιον που δεν έχει παρουσιάσει τα συμπτώματα» και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται για μια είδηση που θα πρέπει να προκαλεί πανικό.

Ομπάμα: Άμεσα βήματα για αντιμετώπιση του ιού


Άμεσα βήματα για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού, ζήτησε να σημειωθούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί οι ομοσπονδιακές αρχές να προχωρήσουν σε περαιτέρω βήματα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το αμερικανικό ιατρικό σύστημα είναι προετοιμασμένο στο να ακολουθεί σωστά τα πρωτόκολλα σε σχέση με την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Επισήμανε πως οι ομοσπονδιακές αρχές θα πρέπει να «προχωρήσουν αμέσως σε περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα νοσοκομεία και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρη την χώρα είναι προετοιμασμένοι να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα προκειμένου να αντιμετωπίσουν έναν ασθενή με Έμπολα».

Όλα αυτά, ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Πολ επιρρίπτει ευθύνες για περιορισμένα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο Πολ εξέφρασε αμφιβολία σχετικά με την ικανότητα του Ομπάμα να αποτρέψει μία επιδημία στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές υποτιμούν τον κίνδυνο.

Μάλιστα, δήλωσε πως κατανοεί την ανάγκη της κυβέρνησης να μην προκληθεί πανικός, αλλά κατήγγειλε πως δεν υπήρξε απόλυτη διαφάνεια για την υπόθεση και την απειλή του ιού.

«Δεν θέλω να προκαλέσω πανικό, αλλά νομίζω ότι είναι λάθος να υποτιμούμε τον κίνδυνο», δήλωσε ο Πολ.

Ύποπτο κρούσμα στη Μασαχουσέτη

Ένας άνδρας που απευθύνθηκε σε κλινική του Μπρέιντρι της Μασαχουσέτης υποστηρίζοντας ότι υποφέρει από έντονους πονοκεφάλους, τέθηκε υπό απομόνωση καθώς παρουσιάζει συμπτώματα του θανατηφόρου ιού Έμπολα.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ο άνδρας μπήκε προληπτικά σε καραντίνα, ενώ όπως έγινε γνωστό πρόσφατα είχε ταξιδέψει στη Δυτική Αφρική.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της περιοχής, Τζο Ζάνκα, δήλωσε πως ο άνδρας εμφανίστηκε στην κλινική Harvard Vanguard μετά τη 13.00 (τοπική ώρα) εξηγώντας στους αρμόδιους πώς νιώθει.

Λίγη ώρα αργότερα, δόθηκε η εντολή εκκένωσης του χώρου και ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των υγειονομικών αρχών, Αν Ρόατς, δεν υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με Έμπολα στη Μασαχουσέτη και τόνισε πως οι αρμόδιες αρχές προχωρούν σε ανακοινώσεις μόνο για επιβεβαιωμένα κρούσματα.

protothema.gr





Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB