• Εκτύπωση

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Η δεύτερη νοσοκόμα που νόσησε με Έμπολα ταξίδεψε σε πτήση 132 επιβατών



Το Τορόντο παρέδωσε μικρές ποσότητες πειραματικού φαρμάκου κατά του Έμπολα στην Ισπανία και τη Νορβηγία. Ανησυχία στις ΗΠΑ, μετά την αποκάλυψη ότι το δεύτερο κρούσμα ταξίδεψε με πτήση της Frontier Airlines


O Καναδάς προμήθευσε μικρές ποσότητες ενός πειραματικού φαρμάκου κατά του Έμπολα στην Ισπανία και τη Νορβηγία προκειμένου να το χορηγήσουν στη νοσοκόμα και τη γιατρό που έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, ανέφερε ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας του Καναδά.

Το Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας στο Ουίνιπεγκ της Μανιτόμπα παρέδωσε τις ποσότητες του σκευάσματος ZMapp στην Ισπανία το Σεπτέμβριο και στη Νορβηγία αυτόν το μήνα, έπειτα από αίτημα των δύο χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Κίρεν.

Το φάρμακο αυτό βρίσκεται στο πειραματικό στάδιο, καθώς έχει παρασκευαστεί για χρήση σε ζώα.

Ο καναδικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έστειλε αρκετές δόσεις του φαρμάκου ZMapp στην Ισπανία και τη Νορβηγία. Σχεδιάζει να κρατήσει όλο το υπόλοιπο απόθεμα στον Καναδά για να το χρησιμοποιήσει σε έρευνες ή για το ενδεχόμενο να χρειαστεί εντός της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει λάβει ακόμα τις 800 δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου κατά του Έμπολα, δωρεά του Καναδά. Τόσο ο Καναδός αξιωματούχος όσο και η εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Νίκα Αλεξάντερ δεν ήταν σε θέση προς το παρόν να διευκρινίσουν πότε ο Καναδάς θα στείλει το εμβόλιο στον ΠΟΥ στη Γενεύη.
 

Σε πτήση από Κλίβελαντ προς Ντάλας η δεύτερη νοσοκόμα με Έμπολα στο Τέξας

Το δεύτερο μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Τέξας που προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα πήρε μια πτήση της εταιρείας Frontier Airlines και ταξίδεψε από το Κλίβελαντ του Οχάιο στο Ντάλας-Φορτ Γουόρθ την 13η Οκτωβρίου, μία ημέρα προτού εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και η αεροπορική εταιρεία αναζητούν τους 132 επιβάτες της πτήσης αυτής και τους ζητούν να επικοινωνήσουν με έναν δωρεάν τηλεφωνικό αριθμό.

Η υπηρεσία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η νοσοκόμα δεν είχε συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, όπως την ενημέρωσαν τα μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου.

Μία ημέρα αργότερα, την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, η νοσηλεύτρια, η οποία είχε φροντίσει τον λιβεριανής καταγωγής Τόμας Έρικ Ντάνκαν που ήταν το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, πήγε στο νοσοκομείο με πυρετό και αμέσως τέθηκε σε καραντίνα.

Εξάλλου σύμφωνα με έναν από τους συγγενείς της, η νοσηλεύτρια ονομάζεται Άμπερ Βίνσον, ενώ το Ρόιτερς αναφέρει ότι είναι 29 ετών.

«Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας έχουν ανακρίνει την τελευταία ασθενή για να εντοπίσουν άμεσα οποιεσδήποτε επαφές ή πιθανές μολύνσεις και αυτοί οι άνθρωποι θα τεθούν υπό παρακολούθηση», επεσήμανε το CDC.

Η 26χρονη νοσοκόμα Νίνα Φαμ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα στις ΗΠΑ. Η Φαμ ήταν επίσης μέλος της ομάδας που είχε φροντίσει τον Ντάνκαν, ο οποίος πέθανε στις 8 Οκτωβρίου.

Ο Ομπάμα ανέβαλε προγραμματισμένο ταξίδι, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέβαλε εκτάκτως σήμερα το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο Νιου Τζέρσεϊ και στο Κονέτικατ στο πλαίσιο της εκστρατείας του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να παραμείνει στον Λευκό Οίκο και να συγκαλέσει μια υψηλού επιπέδου σύσκεψη για την επιδημία του ιού Έμπολα.

«Αργότερα το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) ο πρόεδρος θα συγκαλέσει στο Λευκό Οίκο σύσκεψη της κυβερνητικής ομάδας συντονισμού για το ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. Μόλις μια ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει ότι οι υποδομές των αμερικανικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας είναι τέτοιες ώστε μια επιδημία του ιού Έμπολα είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως η αναβολή του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου σήμερα δείχνει το επίπεδο της ανησυχίας που επικρατεί στο Λευκό Οίκο μετά τις πληροφορίες για την ύπαρξη και δεύτερου κρούσματος θετικού στον ιό Έμπολα, στο Ντάλας του Τέξας.

Η 29χρονη νοσοκόμα Άμπερ Βίνσον είναι και αυτή, όπως και η πρώτη ασθενής, μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού στο Ντάλας του Τέξας. Μία ημέρα προτού εμφανίσει τα συμπτώματα, την 13η Οκτωβρίου, είχε επιβιβαστεί σε πτήση από το Κλίβελαντ του Οχάιο —όπου είναι το πατρικό της— προς το Ντάλας-Φορτ Γουόρθ.

Το αεροπορικό ταξίδι της 29χρονης νοσοκόμας έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές οι οποίες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους 132 επιβάτες που επέβαιναν στην πτήση, όπως ανέφερε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Πάντως ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δρ. Τόμας Φρίντεν ανέφερε ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο κάποιος απο τους συνεπιβάτες της Βίνσον να έχει εκταθεί στον ιό. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας γνωρίζουν ότι η Βίνσον ήρθε σε επαφή με τρεις ανθρώπους πριν τεθεί σε καραντίνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Βίνσον κατοικούσε στο συγκρότημα διαμερισμάτων όπου ζει επίσης η άλλη νοσηλεύτρια που έχει μολυνθεί.

Ύποπτο κρούσμα και στο Ντουμπάι

Oι υγειονομικές αρχές του Ντουμπάι έθεσαν σήμερα σε καραντίνα έναν επιβάτη από τη Λιβερία, ο οποίος είχε παρουσιάσει συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό Έμπολα, στο πρώτο ύποπτο κρούσμα στην περιοχή του Κόλπου.

Ο άνδρας, που ταξίδευε από τη Λιβερία μέσω Μαρόκου, τέθηκε «σε απομόνωση προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις καθώς υπέφερε από διάρροια», όμως δεν έχει πυρετό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας των ΗΑΕ.

Όλοι οι επιβαίνοντες στην πτήση υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εξετάσεις, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ), news247.gr


 

 




Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB