• Εκτύπωση

Στην αντεπίθεση η Κύπρος - Τα αντίποινα στην Τουρκία για τις "βόλτες" του Barbaros



Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου τα πρώτα από μια σειρά μέτρων που θα παρθούν κλιμακωτά μετά την υλοποίηση των τουρκικών απειλών αναφορικά με την παράνομη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.


Κατόπιν της πλήρους συναίνεσης που επικράτησε κατά την χθεσινή και σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφασίσθηκε σειρά μέτρων τα οποία αφορούν στην πολιτική και διπλωματική καταγγελία των τουρκικών ενεργειών στα διεθνή φόρα.

1.) Καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

2.) Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της.

3.) Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

4.) Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

5.) Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

6.) Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

7.) Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

8.) Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμπλήρωσε αναφέροντας ότι: "Ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα εις την διάθεση της συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν θα ανακοινώνονται."

Τέλος, ανέφερε ότι: "Το Εθνικό Συμβούλιο έχει ενώπιον του σειρά άλλων μέτρων τα οποία θα λαμβάνονται αναλόγως των εξελίξεων".

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ


H Κύπρος δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε θέση αδυναμίας έναντι της Τουρκίας, όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης αντίμετρων για τις προκλήσεις της τελευταίας στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι της Ελλάδος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Δεν είναι εφικτό η Κύπρος να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου για την ένταξη της Τουρκίας [στην Ε.Ε.], υπό τις παρούσες συνθήκες», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ακόμα, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η εν γένει συμπεριφορά της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ έγκειται στο ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι λόγω της πιθανής εμπλοκής της στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, θεωρώντας ότι είναι «στο επίκεντρο της προσοχής» και επιδιώκοντας εξ αυτού «να κερδίσει και κάποια πλεονεκτήματα έναντι της Κύπρου», όπως είχε επισημάνει και την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Κατά την άποψη του κ. Χριστοδουλίδη, όπως την εξέφρασε στη συνέντευξη στο Σκάι, «η στάση της Άγκυρας απέναντι στη Λευκωσία αντανακλά τα σοβαρότατα προβλήματα που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής», ενώ σημείωσε επίσης πως «η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει το θέμα του αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν τη λύση του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ακόμα ότι ενώ η Κύπρος βελτιώνει τη σχέση της με γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία όπου πρόσφατα προσκλήθηκε σε επίσημη επίσκεψη για πρώτη φορά Κύπριος Πρόεδρος, η Τουρκία έχει κακές σχέσεις με πολλά κράτη της περιοχής».


newsit.com.cy






Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB