• Εκτύπωση

Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να έρθει το Φυσικό Αέριο στη Λαμία;



Μία δεκαετία τώρα ακούμε ότι έρχεται το Φυσικό Αέριο στη Λαμία και έρχεται....

«Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν ακόμα για να έχουμε στα σπίτια μας φθηνή θέρμανση, ζεστό νερό και ότι άλλο μας παρέχει το Φυσικό Αέριο....», αναρωτιούνται οι κάτοικοι της Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής, αφού κατά καιρούς έχουν ακούσει διάφορες υποσχέσεις, αλλά δεν "βλέπουν φως...."

Όταν μάλιστα πριν μερικά χρόνια είχαν γίνει έργα εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή και το φυσικό αέριο έφτασε μέχρι και το νοσοκομείο Λαμίας, όλοι πίστεψαν ότι είναι θέμα ελάχιστου χρόνου για να μπορεί να έχει το κάθε σπίτι φυσικό αέριο.

Ξέχασαν όμως το βασικότερο. Ότι στην Ελλάδα όλα είναι "χύμα στο κύμα".... «Είναι πάρα πολλοί οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που επένδυσαν πάνω σε αυτό και δυστυχώς ακόμα περιμένουν οι άνθρωποι. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει ....», δηλώνει στο LamiaReport, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αποστόλης Καραναστάσης.


Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει παρέμβαση το ΤΕΕ για το θέμα της ΕΠΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Διαβάστε την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος Αποστόλης Καραναστάσης στη ΔΕΠΑ, τον αρμόδιο Υπουργό και σε όλους τους φορείς του τόπου με θέμα: Ίδρυση Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Στερεάς Ελλάδας

Το ΤΕΕ Τμήμα Ανατ. Στερεάς από το 2003 όταν, για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στη Φθιώτιδα και άλλες περιοχές της Στερεάς, στάθηκε αρωγός σε όλους όσους εμπλέκονταν με κάποιο τρόπο στην κατασκευή και λειτουργία δικτύων του Φυσικού Αερίου.

Από το καλοκαίρι του 2004, που διοργανώθηκε η πρώτη ημερίδα σχετικά με θέματα Φυσικού Αερίου (Φ.Α.), μέχρι και σήμερα, το ΤΕΕ/ΤΑΣ είναι συνέχεια σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, μελετητές, κατασκευαστές σε όλα τα θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο. Με την επιμονή των μηχανικών έγινε συνείδηση η κατασκευή των δικτύων του Φ.Α. στις ανεγειρόμενες μετά το 2004 οικοδομές για την εξυπηρέτηση των αναγκών σε θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα.

Αργότερα, μετά το 2006, η κατασκευή του δικτύου στη ΒΙ.ΠΕ Λαμίας και του τροφοδοτικού δακτυλίου μέσα στην πόλη της Λαμίας έδωσε περισσότερες ελπίδες για τη χρήση του Φ.Α. στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΠΑ, πρόκειται για μια επένδυση ύψους 5.000.000 € συνολικού μήκους περίπου 20 χλμ.

Η σύνδεση του Νοσοκομείου Λαμίας, τον Απρίλιο του 2011, ήταν ένα δεύτερο σημαντικό βήμα, που θα μπορούσε βέβαια να συνεχιστεί με τη σύνδεση και άλλων δημοσίων κτιρίων και κυρίως βέβαια σχολείων.

Η τελευταία επίσημη ενημέρωση, που υπήρξε προς το Τμήμα μας ήταν το Φεβρουάριο του 2012, όταν έγινε και η τελευταία ημερίδα σχετικά με τα θέματα του Φυσικού Αερίου και μάλιστα με προτροπή της ΔΕΠΑ όπου είχε ανακοινωθεί ότι μέσα στο 2013 θα είχε ξεκινήσει η λειτουργία της ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας.

Σήμερα, μέσα στη γενικότερη ζοφερή οικονομική κατάσταση, εισπράττουμε μια μεγάλη δυσαρέσκεια, αφενός γιατί η κατασκευή των εγκαταστάσεων, οι οποίες απαξιώνονται ταχύτατα λόγω μη συντήρησης και καταστροφών από εξωγενείς παράγοντες, ανεβάζει το κόστος κατασκευής των κατοικιών, χωρίς υπαρκτό αντίκρισμα, αφετέρου γιατί δεν εκμεταλλεύεται το Φ.Α. ως καύσιμο, που θα εξασφάλιζε ενέργεια με μικρότερο κόστος.

Επιπλέον επιβαρύνεται το περιβάλλον ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, λόγω καύσης ακατάλληλων και επικίνδυνων προϊόντων, στην προσπάθεια των κατοίκων να ζεσταθούν με οποιονδήποτε τρόπο.

Σας καλούμε, όπως προβείτε άμεσα στην ίδρυση της ΕΠΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, με στόχο την άμεση διάθεση του Φυσικού Αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές σε όλη την γεωγραφική ενότητα της Περιφέρειας.

Κρίνουμε επίσης χρήσιμη μια άμεση συνάντηση στη Λαμία για ενημέρωση των προθέσεων της ΔΕΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα.


Ο Πρόεδρος
Απόστολος Καραναστάσης






Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB