• Εκτύπωση

Σοκ με το Ειδικό "χαράτσι"- Τι θα πληρώσουμε σε Λαμία και Φθιώτιδα


- Δείτε παραδείγματα για Λαμία και Φθιώτιδα

- Αναλυτικά όλες οι αντικειμενικές αξίες στη Φθιώτιδα

Το πολυσυζητημένο νέο Ειδικό Τέλος θα υπολογίζεται πάνω στην τιμή ζώνης (αντικειμενική αξία), που αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ θα συνυπολογίζεται και η παλαιότητα, όπως βλέπετε στους παρακάτω πίνακες.

Συντελεστής ειδικού τέλους (€/τ.μ.)

Τιμή ζώνης

0,5

για ευπαθείς ομάδες

3

έως € 500

4

€ 501-1000

5

€ 1001-1500

6

€ 1501-2000

8

€ 2001-2500

10

€ 2501-3000

12

€ 3001-4000

14

€ 4001-5000

16

€ 5001 και άν


Οι παραπάνω τιμές θα έχουν προσαύξηση ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου όπως στον παρακάτω πίνακα

Παλαιότητα

Προσαύξηση

έως 26 έτη

0%

25-20 έτη

5%

19-15 έτη

10%

14-10 έτη

15%

9-5 έτη

20%

4-0 έτη

25%


Τι θα πληρώσουμε σε Λαμία και Φθιώτιδα

Ένα διαμέρισμα 100 τμ. στο κέντρο της Λαμίας, όπου η τιμή ζώνης (αντικειμενική αξία) είναι 1.500 ευρώ, το χαράτσι που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής είναι 5€ / τ.μ. ( δηλ. 100τμ. Χ 5€ = 500€).
Εάν το ακίνητο είναι νεόδμητο έως 4 ετών το παραπάνω ποσό θα προσαυξηθεί κατά 25%. Θα πληρώσει δηλ. συνολικά 625 € (δείτε τον παραπάνω πίνακα παλαιότητας με τις προσαυξήσεις)

Το ίδιο χαράτσι (δηλ. 5€ / τ.μ.) θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ίδια τετραγωνικά στα Γαλανέϊκα, στην Άμπλιανη, στο Παγκράτι, όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι από 1.100 έως 1.350€ .

Στην υπόλοιπη Φθιώτιδα οι περισσότερες κωμοπόλεις και χωριά που είναι στην τιμή ζώνης από 501 έως 1.000€ και θα πληρώσουν 4€ το τετραγωνικό, συν τις προσαυξήσεις, ανάλογα με την παλαιότητα.
Τα υπόλοιπα χωριά της περιφέρειας του νομού είναι στη ζώνη έως 500€ και θα πληρώσουν 3€ / τ.μ.

Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις σε τουριστικές περιοχές, όπου η αντικειμενική αξία είναι υψηλή, όπως π.χ. στην παραλιακή των Καμένων Βούρλων, που η τιμή ζώνης είναι στα 1.500€

Προσοχή! 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport η τιμή ζώνης που αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ σε πολλές περιπτώσεις διαφέρει από τις αντικειμενικές αξίες του Υπουργείου Οικονομικών στις καταστάσεις που υπάρχουν στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. Στη Λαμία εμφανίζονται διαφορές, που όταν αλλάζει η κλίμακα μπορεί ο ιδιοκτήτης να κληθεί να πληρώσει ακόμη και 150 ή 200 € παραπάνω.

Για να δείτε αναλυτικά όλες τις αντικειμενικές αξίες στο νομό Φθιώτιδας πατήστε ΕΔΩ

Πιο αναλυτικά όσα προβλέπει η εγκύκλιος:

Για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (€ 0,5), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των € 3.000 ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.

Το τέλος θα το καταβάλλουν θα το καταβάλλουν σχεδόν 5,079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εξαιρούνται όμως από την καταβολή του το ίδιο το Κράτος και η Εκκλησία.

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται:

α) Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.

β) Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.

γ) Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.

δ) Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.

ε) Στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς και οι περιουσίες του άρθρου 96 του α.ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α`) «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των εις το Κράτος και υπέρ κοινωφελών σκοπών καταλειπομένων κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών», εφόσον επιδιώκονται από αυτά αποδεδειγμένα σκοποί εθνωφελείς ή θρησκευτικοί ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικοί ή εκπαιδευτικοί ή καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς ή εκκλησιαστικοί, καθώς και ξένα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, με τον όρο της αμοιβαιότητας.

στ) Στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεως για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.

ζ) Στα ξένα κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.

η) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και

θ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:

- Ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία)
- Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα.
- Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
ι) Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.
Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
- για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,
- για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Επικοινωνία  |   Σχετικά  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Επάνω
Copyright © 2010-2018 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB