Ο Λαμιώτης Χάρης Μωρίκης παρουσιάζει σήμερα το βιβλίο...


 
«…Εκόμισα εις την Τέχνην»

Σήμερα Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 7.30μ.μ., θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, Λεωνίδου 9-11, το βιβλίο του συμπατριώτη μας κ. Χάρη Μωρίκη, κλινικού Ψυχολόγου – Ψυχαναλυτή με τίτλο: «…Εκόμισα εις την Τέχνην»: Μια ψυχαναλυτική συνεισφορά στο αίνιγμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω του Καβαφικού έργου.

Την παρουσίαση του βιβλίου διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών – παράρτημα Φθιώτιδος, σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων. Το βιβλίο θα προλογίσουν ο συγγραφέας, κ. Χάρης Μωρίκης και η κα Έφη Παπαευθυμίου, Ιστορικός Τέχνης, Έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας. Την εκδήλωση, θα πλαισιώσει εικαστική έκθεση με σχέδια της ζωγράφου κας Εύης Θεοφανίδου, εμπνευσμένα από ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Η καλλιτεχνική δημιουργία και η Τέχνη, παραμένουν αινιγματικές περιοχές σε ό,τι αφορά τις ψυχικές διαστάσεις. Ποιες είναι οι εμπλεκόμενες ψυχικές διεργασίες στο δημιουργό, η κατάληξη των οποίων είναι το έργο Τέχνης; Τι συμβαίνει στην περίπτωση του αριστουργήματος, όπου το βίωμα του αποδέκτη του έργου Τέχνης αγγίζει τα όρια μιας εκστατικού τύπου εμπειρίας, πώς ο δημιουργός επιτυγχάνει ένα τέτοιο αποτέλεσμα που τροποποιεί την ίδια την ύπαρξη;

Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να αρθρώσει απαντήσεις με ενδιάμεσο υλικό το συγκλονιστικό Καβαφικό έργο, το οποίο προσεγγίζεται διαθέτοντας ως εργαλείο τη φροϋδική ψυχαναλυτική οπτική. Αντιστοίχως, η ίδια η θεωρητική πρόταση του Φρόυντ που αφορά στις ψυχικές διαστάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας επανεξετάζεται μέσα από το Καβαφικό έργο. Ο αμοιβαίος φωτισμός που προκύπτει έτσι, οδηγεί σε μία αναπάντεχη θεώρηση του φαινομένου της Τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε ό,τι αφορά τις αθέατες ενδοψυχικές διαστάσεις.

Δυό λόγια για τον κ.Χάρη Μωρίκη
Ο Χάρης Μωρίκης σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης, Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία στη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ ψυχολογίας, έχοντας περατώσει την ψυχαναλυτική του εκπαίδευση στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία. Το παρόν βιβλίο αποτελεί το πρώτο δημοσιευμένο τμήμα μίας τετράπτυχης εργασίας που διερευνά τις ενδοψυχικές διαστάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της Τέχνης, έχοντας ως πλοηγό το Φροϋδικό έργο.
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Επικοινωνία  |   Σχετικά  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Επάνω
Copyright © 2010-2019 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB