• Εκτύπωση

Λαμία:Σήμερα (11:00) στη πλ. Πάρκου το 2ο παζάρι ανταλλακτικής αγοράς


Από ανάλογη ανταλλακτική αγορά στα Χανιά


Στις 11:00΄ το πρωί, από το Δίκτυο Αχρήματης Ανταλλακτικής Οικονομίας Φθιώτιδος...


Μετά την πρώτη απόπειρα που έγινε τον Νοέμβριο, τα μέλη του δικτύου αχρήματης ανταλλακτικής οικονομίας Φθιώτιδος, επιχειρούν το 2ο παζάρι, αυτή τη φορά σε ανοιχτό χώρο, στη πλατεία Πάρκου και καλούν όλο το κόσμο να πάει να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο λειτουργίας της ανταλλακτικής αγοράς, άσχετα με το αν θέλει να ανταλλάξει κάτι ή όχι.

Περί δικτύων αλληλεγγύης και αχρήματης ανταλλακτικής οικονομίας

Όταν αναφερόμαστε στο δίκτυο αχρήματης ανταλλακτικής οικονομίας τότε εννοούμε ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης των πολιτών. Το δίκτυο αχρήματης ανταλλακτικής οικονομίας έχει σαν στόχο μία διαφορετική, εναλλακτική οικονομία η οποία δεν θα βασίζεται στο χρήμα αλλά στην άμεση ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των μελών του με γνώμονα τις αξίες της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης.

Εννοούμε ότι οποιοσδήποτε πολίτης έχει το δικαίωμα να ανταλλάξει οπουδήποτε προϊόν ή να ανταλλάξει  οποιαδήποτε κοινωνική υπηρεσία με κάποιον άλλον πολίτη χωρίς την χρήση του χρήματος  δίνοντας έτσι  αξία στο αγαθό και όχι στο αντικείμενο συναλλαγής του αγαθού. Στόχος των δικτύων αχρήματης ανταλλαγής  όπως ανάφερε είναι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά. Θέλουμε αφήσουμε πίσω μας την διαφθορά, την εκμετάλλευση και την πικρία που μας πότισε τόσα χρόνια ο καπιταλισμός . Στα δίκτυα έχουν αρχίσει να συρρέουν νέα παιδιά με τις κιθάρες τους, τις παρέες τους, τραγουδάνε, αστειεύονται και διασκεδάζουν τα μέλη του δικτύου χωρίς την μεσολάβηση του κέρδους.  Πολλά δίκτυα  στην πατρίδα μας έχουν δώσει ιδιαίτερη βάση στον πολιτισμό .Πχ. στην Κέρκυρα έχουν δημιουργηθεί θεατρικές ομάδες, μουσικά συγκροτήματα κ.α.  Εκεί  ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης σήμερα υπάρχουν γύρω στους εξήντα καθηγητές που κάνουν δωρεάν φροντιστήρια σε χίλιους διακόσιους μαθητές.

Η χρήση της  αχρήματης ανταλλαγής καταναλωτικών αγαθών και αχρήματης παροχής υπηρεσιών έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στις χώρες του εξωτερικού.
Σήμερα που την πατρίδα μας μαστίζει η οικονομική κρίση δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα εκατόν πενήντα έως εκατόν ογδόντα κοινωνικά δίκτυα αχρήματης ανταλλαγής προϊόντων και κοινωνικών υπηρεσιών.
Αν και είμαστε ακόμη στην αρχή βλέπουμε ότι  επικρατούν δυο βασικά ρεύματα σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται τον τρόπο συναλλαγής των προϊόντων και τις παροχές υπηρεσιών.
Ο ένα ρεύμα χρησιμοποιεί κάποια μονάδα αξιολόγησης των προϊόντων για να υπάρχει καλύτερη εκτίμηση του προϊόντος ανάμεσα στους εναλλασσόμενους. Κάποιες  από αυτές τις ομάδες χρησιμοποιούν σαν μέσο αξιολόγησης το ΤΕΜ (Τοπική εναλλακτική μονάδα  Λαμία, Βόλος κλπ ) Άλλες χρησιμοποιούν κάποια άλλη δική τους μονάδα αξιολόγησης υπάρχουν μάλιστα δίκτυα που χρησιμοποιούν το ευρώ. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το ΤΕΜ ευρώ κλπ χρησιμοποιούνται αυστηρά και μόνο σαν μέσω αξιολόγησης του προϊόντος κατά την ώρα της συναλλαγής και όχι σαν μέσο συναλλαγής. Η συναλλαγές με χρήματα απαγορεύονται αυστηρώς .
Το άλλο ρεύμα είναι η κατευθείαν ανταλλαγή προϊόντων και παροχής υπηρεσιών ανάμεσα στους εμπλεκομένους  χωρίς μονάδα αξιολόγησης  π.χ. το δίκτυο της Κέρκυρας  .

Πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα δίκτυα είναι ανεξάρτητα  και δουλεύουν σύμφωνα με τις αποφάσεις των μελών τους .
Έτσι σήμερα βλέπουμε, μέσω του Google Maps, μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος γονέας ή μαθητής να δει σε ποιες περιοχές βρίσκονται οι διαθέσιμοι καθηγητές και ποια μαθήματα διδάσκουν. «Δεν έχει ακόμα κλείσει μια εβδομάδα ζωής και ήδη περίπου 65 καθηγητές έχουν δηλώσει συμμετοχή», λέει η Σίλια Βιτωράτου, μαθηματικός, υποψήφια διδάκτωρ στην ΑΣΟΕΕ και μία από τους αρχικούς εμπνευστές της ιδέας. Επιπλέον, χωρίς καμία ουσιαστική προβολή «επικοινωνούν μαζί μας διαρκώς από το εξωτερικό, λέγοντάς μας πως μπορούν να βοηθήσουν με τηλεδιδασκαλία». Συνεχίζοντας θα πει: «Βασική ιδέα είναι ότι όλοι γινόμαστε ένα. Μια ομάδα αλληλεγγύης με κύριο μέλημα όλων τα παιδιά. Να μη στερηθούν αυτά που οι δικοί μας γονείς μπόρεσαν να εξασφαλίσουν. Εμείς, με την κρίση, θα μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις ζωές μας. Τα παιδιά όμως δεν θα είναι ποτέ ξανά 15, 16, 17 ετών». Για τον καλύτερο συντονισμό δημιουργούνται μπλογκ και ιστοσελίδα και εκτός απροόπτου θα είναι έτοιμα την ερχόμενη εβδομάδα. Ήδη πάντως στο Google Maps βρίσκονται οι πρώτες συμμετοχές. Ενδεικτικά: «Μαθηματικά μέχρι και Β' Λυκείου. Περιοχές Παγκράτι, Καισαριανή, Βύρωνας, Κέντρο», «Αγγλικά, Γαλλικά, Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική και γενικά όλα τα μαθήματα Γυμνασίου - Κερατσίνι, Πέραμα, Νίκαια, Κορυδαλλός», «Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Φυσική, Χημεία, Βιολογία Λυκείου. Οπουδήποτε στην Πάτρα» κ.λπ. Κλείνοντας η κ. Βιτωράτου λέει πως «θέλω να πιστεύω πως σε έναν μήνα ο χάρτης θα είναι γεμάτος».

Γεμάτη από τρόφιμα ήταν η κοινότητα του radiobubble το προηγούμενο Σάββατο. Υποστηρίζοντας τη σχετική έκκληση της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου», η διαδικτυακή κοινότητα του radiobubble με τα μέλη της κάλεσε τον κόσμο να φέρει τυποποιημένα τρόφιμα, τα οποία οι «Γιατροί του Κόσμου» θα μοιράσουν σε 1.500 άπορες οικογένειες. Όπως λένε οι συντελεστές του radiobubble στην «Ε», «ως μέλη μιας κοινότητας (ραδιοφωνικής κι όχι μόνο) πιστεύουμε και διαδίδουμε τις έννοιες της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα θεωρούμε πως ο όρος "κοινωνικό κράτος" στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αποδομείται μέρα με τη μέρα - αν υποθέσουμε πως κάποτε υπήρχε. Υποστηρίζοντας έμπρακτα τις ιδέες μας, καλέσαμε τον κόσμο να βοηθήσει στη συγκέντρωση τροφίμων, τα οποία, μέσω του δικτύου των Γιατρών του Κόσμου, διανεμήθηκαν σε άπορες οικογένειες της Αθήνας».  (http://gr.news.yahoo.com )

Ανταλλακτική οικονομία δεν γίνεται μόνο μέσω των τοπικών δικτύων. Ανταλλαγές προϊόντων μπορεί να πραγματοποιηθούν παντού,  στις πολυκατοικίες , στις γειτονιές, στις πλατείες και στα χωριά . Ιδικά στα χωριά πιστεύομαι ότι είναι ο ιδανικότερος χώρος για την εφαρμογή της ανταλλακτικής οικονομίας . Εκεί μπορούν πολύ πιο εύκολα οι πολίτες να ανταλλάξουν  τα προϊόντα τους που παράγουν στον κάμπο όπως επίσης να ανταλλάξουν και τα αγαθά  που συλλέγουν από τα οικόσιτα ζώα τους .

Το δίκτυο αχρήματης ανταλλακτικής οικονομίας Φθιώτιδος το Σάββατο 14-1-12  στις 11.00 π.μ. στην πλατεία πάρκου θα πραγματοποιήσει το δεύτερο παζάρι του.

Η ανταλλακτική αγορά είναι ανοιχτή για όλους, μέλη και μη . Μπορούν να προσέλθουν όλοι οι πολίτες άσχετο αν έχουν κάτι να ανταλλάξουν. Καλούμε τους συμπολίτες μας να έρθουν να γνωριστούμε, να γνωρίσουν το δίκτυο  μας, να  κάνουν τις προτάσεις τους και να μας συμβουλεύσουν.

Ραντεβού λοιπόν το Σάββατο στην πλατεία Πάρκου. Σας περιμένουμε για να γνωριστούμε .



Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB