Συνέντευξη στο LR του Γιάννη Φέρτη - Kερδίστε Προσκλήσεις



 -        Η μητέρα του είναι από το Ζηλευτό και ο πατέρας από τη Δάφνη
-        Τι λέει για τη σύγκρουση των δύο φύλων
-        Τι λέει για το θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, θα παρουσιάσει το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Ο ΠΑΤΕΡΑΣ» στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας με τον «δικό μας Γιάννη Φέρτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μιλήσαμε μαζί του, σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες για την παράσταση.
 
Συνέντευξη Γιώργος Παπασταμούλος για το LamiaReport
 
“κάποια ΔΗΠΕΘΕ χρειάζονται οπωσδήποτε… όμως αισθάνομαι ότι δεν ενδιαφέρονται οι δήμοι για να τα σώσουν…”

Κε Φέρτη στο έργο του Στρίνμπεργκ ποια σύγκρουση εξελίσσεται αυτή των δύο φύλων, ή αυτή του ισχυρού και του αδύναμου;
Μεταξύ και των δύο που αναφέρατε! Είναι σύγκρουση και των φύλων αλλά και ποιος θα είναι ο πιο ισχυρός. 

Έχει θέση στο σήμερα αυτή η σύγκρουση ή έχουν αλλάξει οι όροι;
Οπωσδήποτε οι όροι έχουν αλλάξει, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η σύγκρουση μεταξύ των αντρών και των γυναικών που ζουν χρόνια μαζί αλλά υπάρχει και ένα άλλο βασικό θέμα στο έργο: Το ζευγάρι έχει μια κόρη 17 χρονών η οποία τελειώνει το σχολείο και έχουν πάρα πολύ μεγάλη διαφωνία ως προς τι πρέπει να κάνει το παιδί τώρα. Ο πατέρας θέλει η κόρη του να πάει στη πρωτεύουσα να γίνει δασκάλα, να σπουδάσει κάτι, έτσι ώστε αν δεν παντρευτεί να μπορεί μόνη της να ζήσει τη ζωή της αλλά και αν παντρευτεί όλα αυτά που έχει μάθει θα τα περάσει στα παιδιά της. 

Η σύζυγος θέλει το παιδί να μείνει στο σπίτι, σ’ ένα σπίτι που ζουν μόνο γυναίκες, είναι η πεθερά του, η παραμάνα του όταν ήταν μωρό που πια είναι γριά, μια κουβερνάντα που είχαν για να μεγαλώσει το παιδί, όλες τους θεοσεβούμενες, που τον έχουν τρελάνει…

…μητριαρχία δηλαδή…
Ακριβώς έτσι! Απολύτως! Εκείνη την εποχή βέβαια υπήρχαν νόμοι που ήταν υπέρ του άντρα. Η μητέρα, προκειμένου να τα καταφέρει και να κερδίσει αυτή, ραδιουργεί. Κάνει πράγματα έτσι ώστε να πάρει με το μέρος της το παιδί και να ακολουθήσει αυτό που αυτή θέλει. Κάνει όντως πράγματα φοβερά, αλλά από την άλλη πλευρά, αυτός ο ρόλος βγαίνει να είναι μια πολύ κακιά. Μην ξεχνάμε ότι ο Στρίντμπεργκ είχε κάνει τρεις γάμους, είχε χωρίσει, είχε και ψυχικά προβλήματα…

…έχει κατηγορηθεί για μισογύνης…
Ναι, ναι. Βγαίνει αυτό σε ένα βαθμό, απλώς ο τρόπος που ανεβαίνει από τη Λίλλυ Μελεμέ (σκηνοθέτης), βρίσκει και κάποια ελαφρυντικά για αυτή τη γυναίκα! Στην ουσία αναγκάζεται. 

Στη Λαμία έρχεστε σε συνεργασία με ένα ΔΗΠΕΘΕ. Ποια η γνώμη σας για τα Περιφερειακά Θέατρα; Είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν και αυτά μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης λόγω κρίσης…
Δεν γνωρίζω και πολλά πράγματα. Η γνώμη μου είναι ότι κάποια ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να υπάρχουν. Ας μη ξεχνάμε τι έχει προσφέρει το Θεσσαλικό Θέατρο, στη Λάρισα. Έχω να σας πω ότι όταν ήμουν νέος και βγαίναμε καμιά φορά τουρνέ, ομολογώ ότι από εκεί και πάνω κατά τη γνώμη μου ήταν το καλό θεατρικό κοινό. Στη Λάρισα το κοινό ήθελε περισσότερο επιθεώρηση, στο Βόλο αντίστοιχα υπήρχε ένα κοινό που έβλεπε και άλλου είδους θέατρο. Μέσα από το Θεσσαλικό, δημιουργήθηκε και στη Λάρισα ένα μεγάλο κοινό που θέλει και να δει διάφορες παραστάσεις πια, όχι μόνο επιθεώρηση. Με αυτό που λέω δεν θέλω να υποτιμήσω την επιθεώρηση, άλλωστε έχω κάνει και εγώ. 

Με όλα αυτά θέλω να πω ότι κάποια ΔΗΠΕΘΕ χρειάζονται οπωσδήποτε. Σίγουρα υπάρχει η κρίση, όμως αισθάνομαι ότι δεν ενδιαφέρονται οι δήμοι για να τα σώσουν… έτσι αισθάνομαι! Οι περισσότεροι Δήμοι, έχουν μια νοοτροπία, ας πούμε έχουμε και ΔΗΠΕΘΕ, χωρίς όμως να το στηρίζουν, και ειδικά τώρα σε τόσο δύσκολες εποχές. Όμως θεωρώ ότι θα πρέπει να μείνουν λιγότερα.

Μιας και το λέτε αυτό, θα ήθελα να σας ρωτήσω το θέατρο πόσο έχει πληγωθεί από όλη αυτή την κρίση; Μια κρίση που μας έχει στοιχήσει σε όλους μας…
Όλοι έχουμε πληγεί, φυσικό επόμενο και το θέατρο ως ένα βαθμό. Οι μισθοί έχουν κατέβει, έχουν μείνει άνεργοι πολλοί ηθοποιοί, εννοείται ότι όσοι έχουν δουλειά, εργάζονται με τα μισά χρήματα, και σε πολλές περιπτώσεις και λιγότερα! Παλιά είχαμε έστω μία σύμβαση κατώτατου μισθού, πια δεν ισχύει τίποτα.

Στη Λαμία πότε σας είδαμε με παράσταση τελευταία φορά;
Πριν πέντε με έξι χρόνια περίπου. Με ένα μονόλογο που είχα κάνει του Όσκαρ Ουάϊλντ στους Σολίστες και Πρωταγωνιστές. Θυμάμαι που είχα φύγει με πολύ καλές εντυπώσεις από τον κόσμο, έμαθα ότι έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και το θέατρο, άρα θα γίνει ακόμα καλύτερα η παράστασή μας.

Να σας πω εδώ ότι έχω μια φωτογραφία με κοντά παντελονάκια στη Λαμία, μιας και ο πατέρας μου και η μητέρα μου είναι από δύο χωριά κοντά στη Λαμία! Η μητέρα μου είναι από το Ζηλευτό, λίγο μετά το Λιανοκλάδι, και ο πατέρας μου είναι από τη Δάφνη, στο τέλος της Φθιώτιδας, πάνω στην Οίτη κοντά στα Βαρδούσια, όπου διατηρώ και ένα σπίτι και το επισκέπτομαι συχνά.


Αισθάνομαι λοιπόν ότι είμαι από τα μέρη σας, διότι από παιδί πήγαινα στο Ζηλευτό. Είμαι πολύ δεμένος με τον τόπο αυτό.

 

Ο Πατέρας – Λίγα λόγια για το έργο

Πρεμιέρα 9 Νοεμβρίου 2012 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας στις 9 το βράδυ με το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Ο ΠΑΤΕΡΑΣ»

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, θα παρουσιάσει το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Ο ΠΑΤΕΡΑΣ» στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, σκηνικά-κοστούμια Ελένης Δουνδουλάκη, μουσική Μαρίνας Χρονοπούλου, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει ο Γιάννης Φέρτης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνα Ψάλτη, Έρση Μαλικένζου, Δημήτρης Μυλωνάς, Φαίδων Καστρής, Ιουλία Γεωργίου, Παναγιώτης Νάτσης.

Οι παραστάσεις θα δοθούν 9,10,11 και 16,17,18 Νοεμβρίου, Παρασκευή, Σάββατο στις 9.00μμ και Κυριακή στις 7.00μμ. Στη συνέχεια το έργο θα παρουσιαστεί στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης και θα επανέλθει το Μάρτιο στη Λαμία για να δώσει ένα σημαντικό αριθμό παραστάσεων.

Η προπώληση των εισιτηρίων άρχισε στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης με τιμές εισιτηρίων 15€, 10€ (μαθητικό, φοιτητικό, άνεργοι, σύλλογοι κατόπιν συνεννοήσεως).
Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης 2231033325 και 32215



Το LamiaReport εξασφάλισε 5 μονές προσκλήσεις για την παράσταση. Στείλτε μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και μπαίνετε αυτόματα στην κλήρωση που θα γίνει το μεσημέρι στις 9 Νοεμβρίου. Οι νικητές θα ενημερωθούν τηλεφωνικά από το LamiaReport






 
 
 
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB