• Εκτύπωση

Κι όμως η Έκθεση διδάσκεται...(Του Παναγιώτη Κουτκιά)



Για όσους δεν πρόλαβαν
Για όσους δεν υπολόγισαν σωστά το χρόνο
Για όσους καθυστέρησαν
Για όσους εγκλωβίστηκαν σε διλήμματα ή άστοχες επιλογές

Υπάρχει ακόμη χρόνος....

Ξεκινούμε ταχύρρυθμα μαθήματα στην Έκθεση όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου, ακόμη και των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, για όσους μαθητές εγγραφούν μέσα στον επόμενο μήνα (μέχρι 15/02).

Αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η Έκθεση είναι από τα πιο παρεξηγημένα μαθήματα. Επειδή δεν απαιτεί απομνημόνευση συγκεκριμένης θεωρίας και δεν περιορίζεται σε αυστηρά καθορισμένη ύλη, πολλοί πιστεύουν ότι δε χρειάζεται διάβασμα και ιδιαίτερη ενασχόληση.

Άλλοι πάλι το θεωρούν περιττό, όπως ακριβώς απορρίπτουν και το σύνολο των γλωσσικών μαθημάτων, θεωρώντας ότι μόνο οι θετικές επιστήμες έχουν μέλλον και προοπτική. Εστιάζουν, λοιπόν, το βάρος της προσοχής τους στα πρακτικά μαθήματα και για την έκθεση αρκούνται στην έμπνευση της στιγμής. Υποτιμούν τη δυσκολία του μαθήματος και εκτιμούν ότι είναι κάτι εύκολο, επιδεικνύοντας έτσι μια ανεπίτρεπτη οίηση...

Είναι όμως τόσο εύκολο όσο νομίζουν;...

Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε απόλυτα και τις δύσκολες συνθήκες οικονομικής κρίσης που πλήττει την πλειοψηφία των οικογενειών, με συνέπεια κάποιοι μαθητές, για οικονομικούς ή οποιουσδήποτε άλλους υποκειμενικούς ή αντικειμενικούς λόγους, να έχουν παραμελήσει την προετοιμασία τους στην Έκθεση.

Σε όλους αυτούς και σε όσους ακόμη σκέφτονται να δοκιμάσουν κάτι άλλο, κάνοντας μια νέα αρχή, δίνουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουν ακόμη και τώρα, καθώς ακόμη υπάρχει πολύτιμος χρόνος. Παράλληλα καλούμε όχι μόνο αυτούς αλλά και ευρύτερα το σύνολο της μαθητικής κοινότητας να αναλογιστεί την αξία του γλωσσικού μαθήματος.

Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως ονομάζεται επίσημα και στις εξετάσεις η Έκθεση, είναι το κατεξοχήν γλωσσικό μάθημα που αφορά όλους τους μαθητές και η επιτυχία σε αυτό προϋποθέτει και προαπαιτεί πολύπλευρες δυνατότητες και δεξιότητες.

Εκτός από το σκέλος της παραγωγής λόγου, που αποτελεί εξέλιξη της μορφής της παραδοσιακής έκθεσης, συμπεριλαμβάνει και ένα ευρύτερο φάσμα ζητουμένων, όπως η περιληπτική απόδοση ενός κειμένου και διάφορες ασκήσεις, γλωσσικές ή εφαρμογών θεωρίας σχετικής με την οργάνωση του λόγου. Είναι και λόγος σωστά διατυπωμένος και σκέψη οργανωμένη με αλληλουχία, και πλούτος νοημάτων και αρχιτεκτονική συναρμολόγησή τους, και ανάλυση και σύνθεση, άλλοτε αναπτυγμένη και άλλοτε συνοπτική έκφραση.

Χρειάζεται καλή γνώση των κανόνων της γλώσσας, αλλά και σωστή εφαρμογή τους.

Δεν είναι μόνο τεχνική αλλά και τέχνη, έμφυτο ταλέντο αλλά και επίκτητη αρετή ως αποτέλεσμα επίμονης προσπάθειας και συστηματικής εξάσκησης. Τόσο απλό αλλά και τόσο σύνθετο...

Ένα όμως είναι το βέβαιο: διδάσκεται!!!


Παναγιώτης  Κουτκιάς
Κλασσικός Φιλόλογος -  Διευθυντής  του  Φροντιστηρίου
« ΚΛΑΣΣΙΚΟ»
Αγίου  Νικολάου  4 –Λαμία, Τηλ. fax: 22310 52119 - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διδάσκονται τα φιλολογικά μαθήματα όλων
των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.


Διαβάστε επίσης: Πανελλαδικές Εξετάσεις: Αβάσταχτη προχειρότητα ή επιστημονική εγκυρότητα;






Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB