• Εκτύπωση

Τριτοκοσμικές συνθήκες στις καινούργιες φυλακές Δομοκού!



Χωρίς μόνιμο γιατρό οι φυλακές Δομοκού, ενώ παράλληλα θερίζει η φυματίωση και η ηπατίτιδα....


Το θέμα φέρνει στη βουλή ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος όπως καταγγέλλει επισκέφθηκε ο ίδιος με την δικηγορική του ιδιότητα τις φυλακές Δομοκού και διαπίστωσε την απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στο κατά τα άλλα καινούργιο, σωφρονιστικό κατάστημα της Φθιώτιδας.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή για να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης:

"Σύμφωνα με όσα διαπίστωσα, προσωπικά, κατά την διάρκεια επίσκεψης μου στο Γ.Κ.Κ. Δομοκού, καθημερινά οι φύλακες έρχονται αντιμέτωποι με πληθώρα προβλημάτων, για τα οποία η κυβέρνηση, και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο σας, αδιαφορεί εγκληματικά.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν στο υπόμνημά τους, οι καινούργιες φυλακές Δομοκού έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν 597 κρατουμένους, παρόλ’ αυτά, 1 Αυγούστου 2013, κρατούνταν 693. Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα 90 κρατούμενοι να κοιμούνται στο πάτωμα.

Ασθένειες, όπως ηπατίτιδα, φυματίωση και AIDS χτυπούν καμπάνες και, μέσα σε αυτές τις τριτοκοσμικές συνθήκες κράτησης, εξαπλώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τόσο των υπολοίπων υγειών κρατουμένων όσο και των ίδιων των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Επιπρόσθετα, στις συγκεκριμένες φυλακές υπηρετούν 58 φύλακες και 12 υπαρχιφύλακες, ενώ το οργανόγραμμα της φυλακής του 2007, προέβλεπε 150 φύλακες. Το ως άνω γεγονός σημαίνει ότι στη βάρδια 120 κρατούμενοι αντιστοιχούν σε 1 φύλακα!

Ο τελευταίος διορισμός σωφρονιστικού υπαλλήλου που έλαβε χώρα στο Γ.Κ.Κ. Δομοκού ήταν το 2009, παρά τις αυξανόμενες απαιτήσεις λόγω της αύξησης -ακόμα και πάνω από το νόμιμο- των κρατουμένων. Σημειώνεται δε, πως οφείλονται στο προσωπικό 1.510 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό).

Πέραν των ανωτέρω, παρά τον υπερπληθυσμό της φυλακής, στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης στο Δομοκό δεν απασχολείται κοινωνικός λειτουργός και μόνιμος γιατρός!

Οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι, για νυχτερινά και εξαιρέσιμα, 18 μήνες περίπου, με καθεστώς πληρωμής εξάωρης εργασίας και όχι οκτάωρης, προκειμένου να πληρώνονται όλοι και όχι οι 8 στους 11!

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των φυλακών Δομοκού, κ Γεώργιος Σταμοκώστας, έχει πολλάκις διαμαρτυρηθεί αλλά ουδεμία απάντηση έχει λάβει από το υπουργείο σας.

Επειδή, δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτετε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται σε τέτοιες απάνθρωπες και ελεεινές συνθήκες,

Επειδή, δεν είναι δυνατόν να παραβιάζετε κατάφωρα τα άρθρα του Συντάγματος, που αφορούν στην υγεία και στην εργασία των Ελλήνων Πολιτών,

Επειδή, τα ευχολόγια και οι αοριστολογίες σας, πλέον, δεν αρκούν,

Ερωτάσθε:

1)Τι προτίθεστε να πράξετε, προκειμένου να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων στο Γ.Κ.Κ. Δομοκού;

2)Πότε σκοπεύετε να πάψετε να παραβιάζετε τους κανονισμούς και τα οργανογράμματα των φυλακών και να σέβεστε την χωρητικότητα για τους κρατούμενους και τις απαιτήσεις βάρδιας για τους υπαλλήλους;

3)Πόσοι είναι, συνολικά, οι κρατούμενοι σε όλα τα Γενικά Καταστήματα Κράτησης και σε πόσα από αυτά υπάρχει υπερπληθυσμός κρατουμένων; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

4)Σε πόσα Γενικά Καταστήματα Κράτησης δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός ή κοινωνικός λειτουργός, όπως συμβαίνει με το Γ.Κ.Κ. Δομοκού; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

5)Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, προκειμένου να μην βρίσκεται σε μόνιμο κίνδυνο η υγεία των σωφρονιστικών υπαλλήλων, εξ αιτίας της καθημερινής επαφής με κρατούμενους που φέρουν σοβαρές και μολυσματικές ασθένειες; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα".




Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB