• Εκτύπωση

Καμπάνα στην «Ελατοχώρα» - 80.000 ευρώ πρόστιμο για ανασφάλιστους εργαζόμενους


Έντονο παρασκήνιο με τις αναθέσεις για την παροχή υπηρεσιών στην ΠΕΛ.

Μπούμεραγκ για τις Διοικήσεις του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και της ΠΕΛ εξελίσσεται το εορταστικό πρόγραμμα της «Μαγεμένης Ελατοχώρας» που ξεκίνησε ήδη και λειτουργεί στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης με την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων καθώς όπως στήθηκε η όλη διοργάνωση απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρο τον οικονομικό προγραμματισμό ακυρώνοντας και τις προσδοκίες των διοργανωτών για εισροή εσόδων στο ταμείο της ΠΕΛ.

Σύμφωνα με καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια του Χριστουγενιάτικου χωριού οι προσλήψεις εργαζομένων στην «Μαγεμένη Ελατοχώρα» έγιναν χωρίς να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και τα όσα προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις από την εργατική νομοθεσία γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ελέγχους που έγιναν στην Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας από κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) στο οποίο συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας Χρήστος Κόρκος διαπιστώθηκαν φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας σε οκτώ τουλάχιστον περιπτώσεις με συνέπεια να επιβληθεί πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς των διοργανωτών και υποθηκεύει το όλο εγχείρημα που έγινε για να ενισχυθεί οικονομικά η αγορά της πόλης αλλά και η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Έκθετος στα μάτια της Λαμιώτικης κοινωνίας είναι πλέον ο πρόεδρος της ΠΕΛ Γιάννης Γρανίτσας ο οποίος καλείται να δώσει εξηγήσεις για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από τον ίδιο και τους συνεργάτες του η πολυδιαφημισμένη διοργάνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΠΕΛ και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας ήταν από τους εμπνευστές του εγχειρήματος, όπως προκύπτει όμως από τα γεγονότα και τις εξελίξεις οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος μπορεί να είχαν μια ωραία ιδέα για να βοηθήσουν την πόλη και την αγορά αλλά δεν διέθεταν την προνοητικότητα να διοργανώσουν με άψογες διαδικασίες ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Λαμίας γεγονός.

Αγνόησαν το «ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια αλλά και να φαίνεται τίμια». Αντίθετα με τις ενεργειές τους κινήθηκαν στα όρια της νομιμότητας και μπήκαν στο στόχαστρο της κριτικής ακόμη και εκείνων που είδαν με θετικό μάτι από την αρχή τη διοργάνωση του Χριστουγεννιάτικου χωριού στην ΠΕΛ.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από την επιβολή του προστίμου υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες ακόμη και για τις διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού αφού σύμφωνα με τον Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Μπασδέκη και δημοσίευμα της εφημερίδας ‘’ΗΜΕΡΑ’’ η προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε η Διοίκηση της ΠΕΛ με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μαγεμένη Ελατοχώρα» είναι άκυρη και παράνομη.

Στην πρώτη σελίδα της σύμβασης και στο αρθρο 1 γίνεται αναφορά σε δύο στοιχεία. Το πρώτο αφορά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΛ στις 11 Νοεμβρίου 2013 όπου εμφανίζεται να έχει αποφασίσει και να έχει εγκρίνει όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με αυτή τη διοργάνωση ενώ μπαίνει και σε λεπτομέρειες για το ύψος των δαπανών, τις αναθέσεις, τις προμήθειες κλπ.

Στην ίδια συνεδρίαση το Δ.Σ. της ΠΕΛ φαίνεται να έχει προχωρήσει και στην κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με έναν φορέα που μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή ήταν παντελώς άγνωστο το ονομά του.

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός …αποκαλύφθηκε ένα μήνα αργότερα στις 12 Δεκεμβρίου την ημέρα δηλαδή που υπογράφει τη σύμβαση με τον Πρόεδρο της ΠΕΛ Γιάννη Γρανίτσα.

Σύμφωνα με το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης η Εκθεση ανέθετε στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Μαγεμένη Ελατοχώρα» τις εξής δραστηριότητες:

1. Την πρόσληψη εκ μέρους της 2ης συμβαλλόμενης εργαζομένων, με τις ειδικότητες εργατών Γενικών Καθηκόντων.
2. Την συνεχή καθοδήγηση και παρακολούθηση από την 2η συμβαλλόμενη των εργαζομένων που θα κληθούν να προσφερουν τις υπηρεσίες τους.
3. Την παροχή χρήσης των εγκαταστάσεων και των σχετικών βοηθητικών χώρων (γραφείων κτλ) του 1ου συμβαλλόμενου στην 2η συμβαλλόμενη.
4. Τη λογιστική, διοικητική και οργανωτική υποστήριξη της 2ης συμβαλλόμενης προς τον 1ο συμβαλλόμενο για την υλοποίηση της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης.

Συγκεκριμένα θα προσληφθούν από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με την επωνυμία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μαγεμένη Ελατοχώρα» για την εξυπηρέτηση των ως άνω αναγκών της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, είκοσι πέντα άτομα (25) ως ιδρυτικά μέλη.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 οι πόροι για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων θα προέρχονται από τον Προϋπολογισμό της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και θα ανέρχεται στο ποσό των ογδόντα χιλιάδων (80.000,00) ευρώ. Το ποσό θα καταβάλλεται από 1ο Συμβαλλόμενο στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μαγεμένη Ελατοχώρα» τμηματικά από την ημερομηνία υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης. Ως ημερομηνία καταβολής του μηνιαίου παρασχεθέντος συμβατικού τμήματος ορίζεται η πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον κατά την διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι υπηρεσίες και σε ενδεχόμενο που η ημέρα αυτή είναι αργία, η αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Στο παραπάνω συμβατικό τίμημα περιλαμβάνονται τα γενικά και ειδικά έξοδα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Μαγεμένη Ελατοχώρα», καθώς και οι εισφορές στα κάθε είδους Ταμεία και κρατήσεις που την βαρύνουν. Ρητά συμφωνείται ότι η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Μαγεμένη Ελατοχώρα» ουδεμία άλλη απαίτηση έχει πέραν του ανωτέρου συμφωνηθέντος ποσού.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 που αφορά τη ρήτρα ακύρωσης και καθυστέρησης πληρωμής προβλέπεται ότι σε περίπτωση όλικής ή μερικής ακύρωσης των εργασιών και υπηρεσιών που αναφέρονται στην παρούσα σύμβαση κατά την διάρκεια υλοποίησής της από αποκλειστική υπαιτιότητα του 1ου συμβαλλόμενου, που δεν οφείλονται σε λόγους ανωτέρας βίας, θα καταβάλλεται στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Μαγεμένη Ελατοχώρα».

Επίσης η κατά τα ανωτέρω στο άρθρο 6 συμφωνηθείσα τμηματική καταβολή σε ενδεχόμενη καθυστέρηση εξόφλησης αυτής θα έχουν ισχύ οι διατάξεις του Π.Δ. 166/2003.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 που αφορά τις εγκαταστάσεις και την υποδομή προβλέπεται ότι για την υλοποίηση των στόχων της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης, οι συμβαλλόμενοι συμφωνούν ότι είναι απαραίτητη η λειτουργικότητα των χώρων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΛ Γιάννης Γρανίτσας αντικρούει τις κατηγορίες περί αναθέσεων και παράνομων διαδικασιών πρόσληψης του προσωπικού ενώ σημειώνει ότι η Διοίκηση της ΠΕΛ προχώρησε στην ανάκληση της απόφασης για την προγραμματική σύμβαση προκειμένου να διορθωθεί.




Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB