• Εκτύπωση

Χρήστος Σταϊκούρας: Υπάρχει φως στο βάθος του «τούνελ» - Συνέντευξη στο LamiaReport



O Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία με την τρόικα, δίνει την πρώτη του συνέντευξη στο LamiaReport...


Ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος και εκτιμά πως υπάρχει φως στο βάθος του «τούνελ», ωστόσο τονίζει πως η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί μέχρι την οριστική έξοδο από την κρίση.

Συνέντευξη στο LamiaReport:


LRΠολλοί έκαναν λόγο για διαπραγματεύσεις που εξελίχθηκαν σε «θρίλερ»... Ήταν τόσο δύσκολα;
ΑΠ: Πράγματι, οι διαπραγματεύσεις ήταν μακρές, χρονοβόρες, επίπονες και δύσκολες. Λάβαμε μέρος με τεκμηριωμένες θέσεις, σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Η Κυβέρνηση έθεσε στόχους και επιδίωξε συγκεκριμένες βελτιώσεις στο Πρόγραμμα.

Διεκδικήσαμε «κοινωνικό μέρισμα», μετά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Το αποτέλεσμα, δεδομένου του ασφυκτικού πλαισίου, κρίνεται ως τουλάχιστον ικανοποιητικό.

Είναι γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις στηρίχθηκαν στις τεράστιες θυσίες της κοινωνίας, το αποτέλεσμα των οποίων προσέδωσε διαπραγματευτική ισχύ στην Ελληνική Κυβέρνηση.

LR: Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα;
ΑΠ: Είμαι ικανοποιημένος, δεδομένων των πολιτικών, χρονικών, δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών συνθηκών και περιορισμών. Βεβαίως, η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί μέχρι την οριστική έξοδο από την κρίση.

LR: Αρχίζει να φαίνεται φως στο βάθος του «τούνελ»;
ΑΠ: Εκτιμώ πως ναι. Σήμερα ως ρεαλιστές μπορούμε συγκρατημένα να αισιοδοξούμε.

LR: Ποιοι και πως θα ωφεληθούν άμεσα μετά από αυτή τη συμφωνία με την Τρόικα;
ΑΠ: Η συμφωνία περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση κοινωνικών ομάδων. Επίσης περιλαμβάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες προσδοκάται ότι θα ενισχύουν την ανάπτυξη, θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα μειώσουν τις τιμές.

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα σε περίπου 1 εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς.

Μνημονεύω ιδιαίτερα τη στήριξη των άστεγων συμπολιτών μας και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, αφού μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9%. Επιπρόσθετα του 1% που ήδη έχει γίνει.

Το μέτρο αυτό θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, θα διατεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας το συνολικό διαθέσιμο ποσό στα 2,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2014, τονώνοντας τη ρευστότητα και στηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συνεχίζεται η προσπάθεια ενδυνάμωσης του δικτύου κοινωνικής προστασίας για την απορρόφηση των επιπτώσεων της ύφεσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, επεκτείνονται τα προγράμματα πρόσληψης νέων και άνεργων εργατών στο πλαίσιο προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και δρομολογείται, σε πιλοτική βάση σε δύο δήμους, πρόγραμμα εγγύησης του ελάχιστου εισοδήματος, με στόχο την επέκτασή του σε εθνική κλίμακα κατά φάσεις από το 2015.




Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB