• Εκτύπωση

"Κατασκευασμένες" οι ταραχές λέει το Κίεβο – Τέλος η κατάληψη φιλορώσων σε κτίριο της αστυνομίας


Οι ταραχές στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν ένα "κατασκευασμένο πρόσχημα" που επινόησε η Ρωσία με στόχο την διατάραξη των τετραμερών συνομιλιών για την Ουκρανία που θα διεξαχθούν την Μ. Πέμπτη στην Γενεύη, όπως δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής του Κιέβου στον ΟΗΕ.

Ο Γιούρι Κλιμένκο πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θέλει να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες αυτές, στις οποίες θα μετάσχουν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, για να αμβλυνθούν οι εντάσεις στην μεθόριό της με την Ρωσία και για να συμβάλουν στην αναβίωση του εμπορίου με την Ρωσία. Ωστόσο η Ουκρανία δεν θα συζητήσει σε αυτές εσωτερικά της ζητήματα, πρόσθεσε.

"Δεν θα συζητήσουμε την ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας. Το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη", πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το Κίεβο έχει δεσμευτεί για την αποκέντρωση και την χορήγηση περισσότερων εξουσιών στις περιοχές του, αλλά η ομοσπονδοποίηση, σημείωσε, δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

"Οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι καλύτερες από μια στρατιωτική σύγκρουση. Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες που να στοχεύουν σε αποτελέσματα. Τώρα καταλαβαίνω ότι υπάρχει κάποια πρόθεση για την διατάραξη των συνομιλιών", πρόσθεσε, και η Ουκρανία θα αντιταχθεί στις προσπάθειες να γίνει κάτι τέτοιο υπό οποιοδήποτε "κατασκευασμένο πρόσχημα".

"Ήδη είδαμε αυτό το κατασκευασμένο πρόσχημα: τα γεγονότα τα οποία έγιναν αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτές οι (φιλορωσικές) ταραχές προκλήθηκαν από την Ρωσία. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι ταραχές, αυτές οι αυτονομιστικές δράσεις, γίνονται μόλις πριν από τις συνομιλίες. Υπάρχει αναμφιβόλως κάποια σχέση", κατέληξε ο ίδιος.

Τέλος η κατάληψη στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Καραματόρσκ

Την ίδια ώρα η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι φιλορώσοι αυτονομιστές παρέδωσαν εκουσίως το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Κραματόρσκ, το οποίο είχαν καταλάβει ένοπλοι το περασμένο Σάββατο.

"Φύγανε με τη δική τους θέληση", δήλωσε ο Ιγκόρ Ντιόμιν, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ντονέτσκ στο Ρόιτερς.
Ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι άρχισε η επιχείρηση στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, αν και αυτή, όπως σημείωσε, θα γίνει σε στάδια και "με σύνεση".

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα πρέπει να δείξει πως πράγματι επιθυμεί μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία δεσμευόμενη για συγκεκριμένα βήματα με τα οποία θα αμβλυνθούν οι εντάσεις στις τετραμερείς συνομιλίες της Πέμπτης στην Γενεύη.

"Οι συνομιλίες αυτές έχουν καθυστερήσει καιρό (...) Περιμένουμε ότι η Ρωσία θα κάνει σοβαρά και φανερά δημοσίως βήματα σε αυτές τις συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση. Είναι στο χέρι της Ρωσίας να προλάβει μια περαιτέρω κλιμάκωση, η οποία θα συνδεθεί με οικονομικές κυρώσεις", σημείωσε ο Γκάμπριελ.

"Αν η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να εξασφαλίσει ότι η κλιμάκωση θα σταματήσει επιτέλους, θα πρέπει να περιμένει ότι η Ευρώπη και η Γερμανία θα είναι έτοιμες να αρχίσουν την τρίτη φάση των κυρώσεων", πρόσθεσε.

"Άκουσα και διάβασα ότι η ρωσική κυβέρνηση απορρίπτει την ευθύνη" για την ενορχήστρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, σχολίασε εξάλλου κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

"Αναμένουμε να αποστασιοποιηθεί σαφώς από τη βία στην ανατολική Ουκρανία κατά τρόπο που οι ενδιαφερόμενοι να το καταλάβουν και να μην διεκδικούν ένα έμμεσο πράσινο φως από την Μόσχα", κατέληξε.

newsit.gr


Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB