• Εκτύπωση

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η κρίση στην Ουκρανία – Στο... βρόντο οι απειλές του Ομπάμα - Εντολή Πούτιν για στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα



- Ο Μπάρακ Ομπάμα απειλεί με νέες κυρώσεις τη Μόσχα που δεν έχει σεβαστεί τη συμφωνία της Γενεύης
- Ρώσος ΥΠΕΞ: Το Κίεβο πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα
- Έκκληση από τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μπουν να επικρατήσει ηρεμία
- Πέντε νεκροί αντάρτες στην περιοχή της Σλαβιάνσκ που παραμένει υπό τον έλεγχο των φιλορώσων


Η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει και η Μόσχα, που ήδη έχει απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση εάν τα «νόμιμα συμφέροντά» της απειληθούν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία σαν «πιόνι στο γεωπολιτικό παιγνίδι».

Από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την αποτυχία του διεθνούς συμβιβασμού που είχε υπογραφεί πριν από μία εβδομάδα στη Γενεύη και ο οποίος αποσκοπούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Μέχρι στιγμής (οι Ρώσοι) δεν έχουν σεβαστεί ούτε το πνεύμα, ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης», κατήγγειλε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ένοπλους (. . .) να καταλαμβάνουν κτίρια, να καταδιώκουν όσους δε συμφωνούν μαζί τους, να αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν έχουμε δει τη Ρωσία να παρεμβαίνει για να τους αποθαρρύνει», υπογράμμισε ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως αν η Μόσχα συνεχίσει να αγνοεί τη συμφωνία της Γενεύης και να μην ενεργεί με «περισσότερη περίσκεψη», θα υπάρξουν «συνέπειες και νέες κυρώσεις» από μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της. Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την «εμπρηστική» ρητορική της ρωσικής ηγεσίας.

Ο Πούτιν πάντως στη συνέντευξή του εκτίμησε πως οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση μέχρι τώρα πλήττουν μεν την οικονομία της χώρας του, αλλά η ζημία αυτή δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας. «Συνολικά προκαλούν (ζημία) διότι γίνονται αξιολογήσεις (της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας), τα δάνεια θα μπορούσαν να γίνουν ακριβότερα και ούτω καθεξής. Αλλά (η ζημία) αυτή δεν έχει χαρακτήρα ζωτικής σημασίας», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Συνολικά είναι επιζήμιες για όλους, πλήττουν την παγκόσμια οικονομία και είναι ένα ανέντιμο μέσο» το οποίο πλήττει την εικόνα όσων τις επιβάλουν, υποστήριξε ο Πούτιν αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισήμανε ότι το Κίεβο είναι εκείνο που πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την εκτόνωση και τη διευθέτηση της κρίσης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για να αναγκάσουν τις σημερινές αρχές στο Κίεβο να αναγνωρίσουν. . . την ευθύνη που έχουν για όσα συμβαίνουν. Είμαστε υπέρ της άμεσης υλοποίησης μέτρων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρχίζουν τα στρατιωτικά γυμνάσια

Και μπορεί θεωρητικά η στρατιωτική επέμβαση από την πλευρά της Ρωσίας να παραμένει απειλή, ωστόσο η Μόσχα ετοιμάζεται να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της στην Ουκρανία με στρατιωτικά γυμνάσια. Ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε αντίδραση στις επιχειρήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία και στα γυμνάσια του NATO στην ανατολική Ευρώπη.

"Εάν δεν σταματήσει αυτή η στρατιωτική μηχανή, θα προκαλέσει μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών και τραυματιών. Οι προγραμματισμένες ασκήσεις των δυνάμεων του NATO στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής δεν προωθούν εξάλλου την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία", είπε ο Σόιγκου. "Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη". Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας στα ρωσικά γυμνάσια θα λάβουν μέρος δυνάμεις από όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων.

newsit.gr



Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB