• Εκτύπωση

«Έφυγε» ο Ανδρέας Ξάνθης


Ήταν όλοι εκεί....για το τελευταίο αντίο.

Η Φθιώτιδα αποχαιρέτησε το μεσημέρι της Κυριακής τον Ανδρέα Ξάνθη, που "έφυγε" το πρωί του Σαββάτου σε ηλικία 72 ετών, στο νοσοκομείο Λαμίας όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.

Η κηδεία του έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στον Ιερό Ναό της Παναγίας Δέσποινας στη Λαμία, όπου ο πατέρας του ήταν ιερέας για πολλά χρόνια και ο ίδιος εκκλησιαζόταν από μικρό παιδί μέχρι και σήμερα.

Η ταφή έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Παλαιοβράχα την οποία επίσης υπεραγαπούσε.

΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄

Τον θυμάμαι πολλά χρόνια πριν, όταν ως πρόεδρος του ΤΕΕ είχε συγκεντρώσει με δική του πρωτοβουλία, όλους τους φορείς, τους βουλευτές, τους υπουργούς και τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής.

Τους πρότεινε να αφήσουν κατά μέρος τα προσωπικά και τα κομματικά (τότε υπήρχε μεγάλη πόλωση), και να εκπονήσουν έναν Σχέδιο Ανάπτυξης για τη Φθιώτιδα και όλοι μαζί δυναμικά, σαν μια γροθιά, να διεκδικήσουν την υλοποίησή του.

Είχε όραμα για τον τόπο του, όρεξη για δουλειά και διάθεση προσφοράς. Δυστυχώς έφυγε και το όραμά του δεν υλοποιήθηκε.

Όταν μετά από καιρό βρεθήκαμε και τον ρώτησα γιατί δεν προχώρησε αυτό το Σχέδιο Ανάπτυξης για τη Φθιώτιδα, που είχε προτείνει τότε, αφού όλοι συμφώνησαν, με κοίταξε και με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο μου είπε: « Μάλλον εσύ είσαι πιο κατάλληλος για να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα..

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


Ποιος ήταν ο Ανδρέας Ξάνθης
Γεννημένος το 1942 στην Παλαιοβράχα Φθιώτιδας, είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους της Αικατερίνης Ξάνθη και του ιερέα Αναστασίου Ξάνθη (Παπαξάνθη).

Στα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια η οικογένεια μεταβαίνει στη Λαμία. Ο Ανδρέας άριστος μαθητής στο γυμνάσιο αρρένων εισέρχεται πρώτος στη μαθηματική σχολή Αθηνών αλλά και πρώτος στην Πολυτεχνική σχολή Θεσσαλονίκης την οποία και τελικά επιλέγει.

Άριστος σπουδαστής αλλά και ανήσυχος ως νέος στην πολυτάραχη περίοδο της μεταπολίτευσης μετέχει κατά τα φοιτητικά του χρόνια στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ.

Μετά την αποφοίτηση του ασχολείται ως ιδιώτης μηχανικός στην Λαμία, δραστηριοποιείται στην κατασκευή δημοσίων έργων, έργων οδοποιίας και στον κατασκευαστικό χώρο. Παράλληλα με το έντονα αγωνιστικό πνεύμα που τον διακατείχε συμμετέχει στο τότε νεοϊδρυθέντα πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Ξάνθης αγάπησε τους ανθρώπους αυτής της πόλης και αυτό τον οδήγησε στο να ασχοληθεί με τα κοινά στο δήμο Λαμίας συγχρόνως με την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Διατελεί αντιδήμαρχος Λαμίας επί σειρά ετών (1983-1989) υπό τη δημαρχία του Λάμπρου Παπαδήμα με κύριο μέλημα την Πολεοδομική μελέτη και την Περιφερειακή επέκταση του σχεδίου πόλης Λαμίας.

Συμπαραστάτης στα προβλήματα των συναδέλφων του μηχανικών και αρωγός στην διεκδίκηση επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου τιμήθηκε με την ψήφο τους για σειρά ετών ως πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Στερεάς και Ευβοίας και συγκεκριμένα από το 1975 έως το 1985 και από το 1994 έως και το 2001.

Το 2002 είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στη διεκδίκηση για την Νομαρχία Φθιώτιδας και στην πορεία επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας στο νομαρχιακό συμβούλιο.

Ο Ανδρέας Ξάνθης υπήρξε ένας ανήσυχος και δραστήριος άνθρωπος, πάντα διακατεχόμενος από έντονη αγωνιστικότητα. Άνθρωπος με ήθος και αξιοπρέπεια, εργασιομανής και τελειομανής στην δουλειά του. Αυστηρός με τον εαυτό του αλλά έντονα δοτικός. Ένας άνθρωπος όπου πάντα με διακριτικότητα στήριζε τους ανθρώπους αυτής της πόλης.

Αχώριστη σύντροφος και συνοδοιπόρος στη ζωή του από το 1971 η Ελένη Μαργιώτη. Τα δύο παιδιά τους ο Τάσος και η Κατερίνα ζουν στη Λαμία και ακολουθούν τα βήματα του πατέρα τους.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΑΣ

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΣ, μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του συναδέλφου Ανδρέα Ξάνθη, ο οποίος στην επαγγελματική και κοινωνική του διαδρομή, με την επιστημονική κατάρτιση, τη συνέπεια και το πάθος του αναδείχθηκε σε παράδειγμα ήθους και αξιοπρέπειας, τίμησε το επάγγελμα του μηχανικού και το ΤΕΕ, που το υπηρέτησε από τη θέση του Προέδρου της ΔΕ για πολλά χρόνια, συνήλθε έκτακτα και αποφάσισε ομόφωνα :

1. Να παραστεί σύσσωμη στην νεκρώσιμη ακολουθία
2. Να απευθύνει τον ύστατο χαιρετισμό στον εκλιπόντα, μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας, ο Πρόεδρος του Τμήματος.
3. Να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στον γιό του εκλιπόντα, συνάδελφό μας και μέλος της ΔΕ του τμήματος, Αναστάσιο Ξάνθη και στην υπόλοιπη οικογένειά του.
4. Αντί στεφάνου να κατατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντα χρηματικό ποσό σε κοινωφελές ίδρυμα της Λαμίας.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΣ
Απόστολος Καραναστάσης

Συλλυπητήρια στον Τάσο Ξάνθη από τον ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ:

Διαβάστε την ανακοίνωση

«Ο ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στο μέλος του Δ.Σ. Τάσο Ξάνθη για την απώλεια του πατέρα του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει! »







Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB