62ssssssssssssss

Πειραματικό αντικαρκινικό φάρμακο καταστρέφει αποτελεσματικά τους επιθετικούς καρκίνους των πνευμόνων

  • Δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2014


Το φάρμακο αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης (ενζύμου), της ΤΟΡΚ, η οποία υπερπαράγεται σε αρκετά είδη καρκινικών όγκων, όπως των πνευμόνων και του μαστού

Ένα νέο πειραματικό φάρμακο, που δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ με την προσωρινή ονομασία OTS964, μπόρεσε να καταστρέψει τελείως τους επιθετικούς καρκινικούς όγκους ανθρωπίνων πνευμόνων, οι οποίοι είχαν μεταμοσχευθεί σε ποντίκια. Το φάρμακο κρίνεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητάς του, όπως έδειξαν οι δοκιμές στα πειραματόζωα, καθώς πέτυχε το πλήρες «ξερίζωμα» των όγκων.

Οι αμερικανοί και ιάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής καθηγητή ιατρικής Γιουσούκε Νακαμούρα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", δήλωσαν ότι το φάρμακο μπορεί να ληφθεί είτε σε ενέσιμη μορφή (ενδοφλέβια) είτε ως χάπι, ενώ και στις δύο περιπτώσεις είναι καλά ανεκτό και έχει περιορισμένη τοξικότητα, με συνέπεια και οι παρενέργειές του να είναι μικρές.

Το φάρμακο αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης (ενζύμου), της ΤΟΡΚ, η οποία υπερπαράγεται σε αρκετά είδη καρκινικών όγκων, όπως των πνευμόνων και του μαστού. Χωρίς την εν λόγω πρωτεΐνη, τα καρκινικά κύτταρα αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κυτταρικής διαίρεσης και τελικά πεθαίνουν.

Οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη - στόχο πριν από μια σχεδόν δεκαετία, αλλά τους πήρε όλο αυτό το διάστημα, έως ότου ανακαλύψουν ένα φάρμακο που να «φρενάρει» τη δράση της. Χρειάστηκε να δοκιμάσουν περίπου 300.000 φυσικές δραστικές ουσίες και πάνω από 1.000 συνθετικές μέχρι να καταλήξουν στο φάρμακο ΟΤS964. «Πιστεύουμε ότι έχουμε πλέον στα χέρια μας κάτι πολλά υποσχόμενο», δήλωσε ο Γιουσούκε Νακαμούρα.

Η πρώτη δοκιμή έγινε σε έξι ποντίκια, στους πνεύμονες των οποίων είχε μεταμοσχευθεί ένας ιδιαίτερα επιθετικός καρκίνος των ανθρώπινων πνευμόνων. Όταν πλέον οι όγκοι είχαν αναπτυχθεί σε μέγεθος 150 κυβικών χιλιοστών (περίπου όσο μια σταφίδα), οι επιστήμονες άρχισαν να δίνουν ενδοφλέβια το νέο φάρμακο δύο φορές την εβδομάδα επί τρεις εβδομάδες.

Οι όγκοι συρρικνώθηκαν πολύ γρήγορα και συνέχισαν τη συρρίκνωσή τους ακόμη και μετά τη διακοπή της φαρμακοθεραπείας. Σε πέντε από τα έξι ποντίκια οι καρκινικοί όγκοι εξαφανίστηκαν τελείως σε 25 έως 29 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας - χωρίς ορατές παρενέργειες λόγω τοξικότητας.

Ανάλογη αποτελεσματικότητα υπήρξε στη δεύτερη δοκιμή, που αφορούσε τη χορήγηση του ίδιου φαρμάκου από το στόμα κάθε μέρα επί δύο εβδομάδες. Και στα έξι ποντίκια υπήρξε πλήρης εξαφάνιση των όγκων στους πνεύμονές τους. Η μόνη παρενέργεια ήταν η μείωση του αριθμού των λευκοκυττάρων στο αίμα των πειραματόζωων μετά τη λήξη της θεραπείας, αλλά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μετά από δύο εβδομάδες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αν και επρόκειτο για μια μελέτη σε μικρό δείγμα, το αποτέλεσμα ήταν δραματικό. «Είναι σπάνιο να δει κανείς πλήρη καταστροφή των όγκων στα ποντίκια. Πολλά φάρμακα μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των όγκων, αλλά είναι ασυνήθιστο να βλέπει κανείς το ξερίζωμά τους. Κάτι τέτοιο σπανιότατα έχει αναφερθεί», δήλωσε ο Γιουσούκε Νακαμούρα, ο οποίος έως το 2012 ήταν διευθυντής του Γραφείου Ιατρικών Καινοτομιών της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το φάρμακο θα είναι χρήσιμο και σε άλλους όγκους, όπως του εγκεφάλου, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, καθώς και σε μερικά είδη λευχαιμίας. Ήδη, σε συνεργασία με ογκολόγους του Πανεπιστημίου του Σικάγο, σχεδιάζουν την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, η οποία θα ξεκινήσει έως το φθινόπωρο του 2015.


news247.gr

 

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για την εξάπλωση της φυματίωσης

  • Δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2014

Μόνο πέρυσι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια 1,5 εκατ. άνθρωποι, απολογισμός σχεδόν εξίσου βαρύς με αυτόν του AIDS - Περίπου 9 εκατ. άνθρωποι προσβλήθηκαν από φυματίωση το 2013, ή σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότεροι από ό,τι το 2012

Η φυματίωση αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι θεωρείτο ως σήμερα, υπογράμμισε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Πέρυσι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια αυτή του πνεύμονα 1,5 εκατ. άνθρωποι, ένας απολογισμός σχεδόν εξίσου βαρύς με αυτόν του AIDS, σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ.

Περίπου 9 εκατ. άνθρωποι προσβλήθηκαν από φυματίωση το 2013, ή σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότεροι από ό,τι το 2012, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η αύξηση αυτή αποδόθηκε ωστόσο κυρίως στην ακριβέστερη συλλογή στοιχείων σχετικά με την ασθένεια αυτή σε πολλές χώρες, ιδίως στη Νιγηρία και στο Πακιστάν, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός.

Στην Ασία καταγράφεται ο βαρύτερος απολογισμός από τη φυματίωση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την ασθένεια.

Στην Ινδία καταγράφεται ένας αριθμός κρουσμάτων ο οποίος αντιστοιχεί στο 24% του παγκόσμιου· ενώ στην Κίνα καταγράφεται το 11% των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι μολύνσεις μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά το ποσοστό θνησιμότητας είναι ακόμη απαράδεκτα υψηλό για μια ασθένεια η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί με τη χρήση αντιβιοτικών.

Ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μολύνονται κάθε χρόνια με μυκοβακτήρια φυματίωσης τα οποία είναι ανθεκτικά στα κοινά αντιβιοτικά και άρα χρειάζονται ειδική θεραπεία.

«Όμως το χάσμα ανάμεσα στην διάγνωση και την πραγματική έναρξη της θεραπείας μεγεθύνεται, και χρειαζόμαστε επειγόντως να αυξηθεί η δέσμευση και η χρηματοδότηση ώστε να γίνονται εξετάσεις και να χορηγείται σε κάθε κρούσμα», δήλωσε η Κάριν Βέγερ, ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα ανθεκτικότητας της φυματίωσης στα φάρμακα.

Ταυτόχρονα, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι από το 2004, οι θάνατοι από φυματίωση μεταξύ των ανθρώπων που είναι φορείς του HIV έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο, στους 360.000.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι έχουν καταγραφεί «σημαντικές πρόοδοι» και σώθηκαν 37 εκατ. ζωές από το 2000 ως το 2013 στον αγώνα κατά της φυματίωσης, αλλά η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Την περίοδο από το 1990 ως το 2013, τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 45%.

Είκοσι χρόνια και πλέον αφότου ο Οργανισμός είχε χαρακτηρίσει τη φυματίωση «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως», ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι «έχουν επιτευχθεί σημαντικές πρόοδοι» στις προσπάθειες για την αντιμετώπισή της ασθένειας.

Η φυματίωση παρέμεινε η δεύτερη πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια παγκοσμίως μετά το AIDS το 2013 με 9 εκατ. κρούσματα και 1,5 εκατ. θανάτους, έναντι 1,6 εκατ. θανάτων από το AIDS. Το 2012, οι αριθμοί των νέων και των κρουσμάτων ήταν 8,6 εκατ. και 1,2 εκατ. αντίστοιχα.

Οι άνδρες συνεχίζονται να πλήττονται πιο συχνά και πιο σκληρά από τις γυναίκες —αριθμούσαν τα δύο τρίτα των θανάτων από φυματίωση το 2013—, ενώ οι θάνατοι παιδιών από την ασθένεια ανήλθαν σε 80.000.

Εκδηλώνονται «πολύ σοβαρές επιδημίες» της ασθένειας «σε ορισμένες περιοχές, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία», επισήμανε ο ΠΟΥ.

Η Γκράνια Μπρίγκντεν, μια ειδικός της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» η «εξάπλωση της πολυανθεκτικής φυματίωσης» κυρίως στα κράτη «της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», όπου «η πρόσβαση σε επαρκή θεραπεία είναι πολύ χαμηλή», καθώς «μόλις ένας στους πέντε ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση έχει πρόσβαση σε θεραπεία· τους υπόλοιπους τους αφήνουν να πεθάνουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τις οικογένειές τους και τις κοινότητες όπου ζουν και τροφοδοτώντας την επιδημία».

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης προσκόπτει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας. Χρειάζονται 8 δισεκ. δολάρια το χρόνο για να αντιμετωπιστεί πλήρως η ασθένεια, ανέφερε, και σε ετήσια βάση η χρηματοδότηση είναι κατά μέσον όρο χαμηλότερη κατά τουλάχιστον 2 δισεκ. δολάρια.

Μολαταύτα, τα νέα κρούσματα την περίοδο 1990-2013 μειώνονταν κατά 1,5% το χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

protothema.gr




Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου καφέ

  • Δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2014

Σίγουρα είναι οξύμωρο να μιλάμε για… πράσινο καφέ. Κι όμως υπάρχει και μάλιστα κάνει θράυση! Γιατί όμως;


Ο πράσινος καφές είναι ο καφές που όλοι γνωρίζουμε, αλλά στην αρχική του μορφή, δηλαδή πριν την επεξεργασία και το ψήσιμο, με το οποίο χάνονται πολλά από τα ωφέλιμα συστατικά που περιέχει ο φρέσκος ακατέργαστος καφές. Οι σπόροι του πράσινου καφέ είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτές με τη σειρά τους περιέχουν χλωρογενικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης της γλυκόζης στο αίμα.

Έτσι, επιτυγχάνεται μείωση του συσσωρευμένου λίπους στους ιστούς, με περεταίρω αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού και τη μείωση του σωματικού βάρους. Και αυτό, γιατί η επιβράδυνση της απελευθέρωσης της γλυκόζης στο αίμα επιτρέπει στον οργανισμό να χρησιμοποιεί το περίσσευμα του λίπους ως πηγή ενέργειας. Επιπλέον, ο πράσινος καφές μειώνει την όρεξη και την αρτηριακή πίεση.

Αντίθετα με τα ροφήματα και τα ποτά που περιέχουν εκχύλισμα καφέ, ο πράσινος καφές δεν έχει διεγερτικές ιδιότητες, αφού δεν περιέχει στη σύνθεση του καφεΐνη.

Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση εκχυλισμάτων πράσινου καφέ με την απώλεια βάρους και τα αποτελέσματά τους είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ισορροπημένη διατροφή και η σωματική δραστηριότητα. Η χρήση του πράσινου καφέ είναι ένα ισχυρό όπλο κατά της απώλειας βάρους όταν συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή απαλλαγμένη από επιβλαβείς λιπαρές ουσίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος οφείλεται στον καθιστικό τρόπο ζωής και σε μία διατροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα, άμυλο και λιπαρά.


Πηγή life2day.gr



Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB