Όλοι αξίζουν λίγο χρώμα στη ζωή τους... διδάσκει η Shirley Valentine!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019 15:30 Όλοι αξίζουν λίγο χρώμα στη ζωή τους... διδάσκει η Shirley Valentine!

Γράφει η Κατερίνα Ντερβίση...

Το Σάββατο 2 Μαρτίου, το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας φιλοξένησε τη Shirley Valentine την οποία ερμήνευε η Μπέσυ Μάλφα, στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ για Σολίστες & Πρωταγωνιστές σε δύο παραστάσεις.

Το έργο Shirley Valentine δείχνει τα στάδια στη ζωή μιας γυναίκας, από την αναφορά στα παιδικά της χρόνια, στο γάμο της, στα παιδιά της. Αποτυπώνοντας με μαεστρία στη συνέχεια την παρακμή αυτής της γυναίκας η οποία άλλαξε όχι μόνο το όνομά της αλλά και την προσωπικότητά της. Η Shirley Valentine ήταν μία επαναστάτρια, γοητευτική, όμορφη και γεμάτη ζωή. Ενώ η Shirley Bradshaw ήταν υποταγμένη, γεμάτη φόβο να φύγει και να ζήσει τα όνειρά της, άχρωμη, έχοντας χάσει κάθε θέληση για κάτι καινούριο και καταλήγοντας να μιλά στον τοίχο της κουζίνας της, ως συνέπεια της χαμένης σχέσης με το σύζυγό της και της ανύπαρκτης επικοινωνίας με τα παιδιά της. Η μόνη της διαφυγή είναι η ιδέα της φίλης της Jane για δυο εβδομάδες διακοπών στην Ελλάδα.

Μέχρι να πάρει την απόφαση, έπρεπε να περάσει από διάφορα στάδια. Να ξανασυναντηθεί με την παλιά της συμμαθήτρια Marjorie Majors, η οποία ακολούθησε ένα διαφορετικό δρόμο από αυτό που περίμενε η Shirley, να διαπληκτιστεί με τη γειτόνισσα της Jillian η οποία εντέλει τη στήριξε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της να ταξιδέψει με το δώρο που της έκανε και τα λόγια που είπε και ακόμη να διαπληκτιστεί με το σύζυγό της Joe και την κόρη της Millandra.

Όταν πήρε την απόφαση να κάνει αυτό το ταξίδι η Jane την άφησε μόνη της στο αεροδρόμιο της Ελλάδας και η ίδια ύστερα από κάποιες μέρες η Shirley είχε μια αναπάντεχη γνωριμία και ένα φλογερό ειδύλλιο με έναν Έλληνα για τον οποίο η φίλη της Jane την κατέκρινε μόλις η ίδια επέστρεψε από το δικό της ειδύλλιο με τον άνδρα που γνώρισε στο αεροδρόμιο.

Φεύγοντας από το νησί η Shirley κατάλαβε πως ήταν ερωτευμένη, όχι με τον Costas, τον Έλληνα που γνώρισε στο νησί, αλλά με την ελεύθερη ζωή της, με τη ζωντανή Shirley, τη Shirley Valentine. Κι έτσι επέλεξε να μη γυρίσει πίσω στην ωχρή, άχρωμη ζωή της αλλά να αφήσει τις μέρες της να κυλήσουν σε αυτό το ελληνικό νησί, ζητώντας δουλειά στην ταβέρνα του Costas και ύστερα από μερικούς μήνες, περιμένοντας την άφιξη του Joe, του συζύγου της στο νησί, ο οποίος το μόνο σίγουρο ήταν πως θα βίωνε μια μεγάλη έκπληξη βλέποντάς την ενθουσιώδη Shirley Valentine παρά τη σχεδόν μίζερη Shirley Bradshaw.

Ο μονόλογος της Μπέσυ Μάλφα ήταν μαγευτικός, τόσο η ατμόσφαιρα όσο και ο τρόπος που ερμήνευσε το έργο σε ταξίδευε. Οι σκηνές, τα ηχητικά της παράστασης ήταν γεμάτα ένταση και πάθος που έκανε τους θεατές να ταξιδεύουν και να αναπολούν μέσα από τη ζωή της Shirley Valentine-Bradshaw.  Οι δραματικές στιγμές της ζωής της Shirley αποτυπώνονταν πάνω στην σκηνή προσφέροντας συγκίνηση στους θεατές, όμως παράλληλα ο σαρκασμός και η ειρωνεία της πρωταγωνίστριας έφερνε γέλιο, μεταλλάσσοντας το έργο στη στιγμή σε κωμικοτραγωδία και καταλήγοντας σε κάτι αισιόδοξο. Στο συμπέρασμα πως, όπως και να είναι η ζωή μιας γυναίκας ή και ενός ανθρώπου γενικότερα, πάντοτε μπορεί να την αλλάξει επιλέγοντας να κάνει αυτό που ονειρεύεται, αυτό που θέλει.

Όλοι αξίζουν λίγο χρώμα στη ζωή τους διδάσκει η Shirley Valentine.

Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση στη Λαμία...

Προσαρμοσμένη αναζήτηση