Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: Έκθεση του Βαγγέλη Στεφανή για τη Φθιώτιδα του ’21

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 07:50 Λαμία: Έκθεση του Βαγγέλη Στεφανή για τη Φθιώτιδα του ’21

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, αίθουσα «Αλέκος Κοντόπουλος».

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων εορτασμού 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση,   θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση υπό τον τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της συλλογής Ευαγγέλου Φ. Στεφανή».

          Η εν λόγω έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και θα φιλοξενηθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», Αινιάνων 6 στη Λαμία.

          Πρόκειται για μία συλλογή από πρωτότυπα και αυθεντικά έργα, τα οποία αναφέρονται όλα στην περιοχή της Φθιώτιδας, με επίκεντρο τον τόπο και τους ανθρώπους και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη συγκεκριμένη χρονολογική περίοδο, όπως αποτυπώθηκε απ’ τους καλλιτέχνες της εποχής.

Ξυλογραφίες σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, λιθογραφίες, χαλκογραφίες και χαρακτικά με διάφορες τεχνικές συναπαρτίζουν μία συλλογή η οποία επιχειρεί με το δικό της τρόπο να συνθέσει τις ιστορικές ψηφίδες της Φθιώτιδας του 1821.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιοι χάρτες της συγκεκριμένης αλλά και ευρύτερης περιοχής με κορυφαίους τους χάρτες του Πετρώφ για τη Φθιώτιδα και τη Λοκρίδα αλλά και χάρτες της πολιτικής γεωγραφίας (όπως ονομάζεται η περίοδος κατά την οποία μέσα από την επίσημη χαρτογραφία επιχειρήθηκε η προώθηση συγκεκριμένων θέσεων για τα σύνορα ή για τη θρησκευτική  επιρροή στη διαμόρφωση   των συνόρων).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κειμήλιο που παρουσιάζει τη λεκάνη του Σπερχειού και την περιοχή της Δαμάστας σε ένα χειροποίητο τοπογραφικό του 1870 με αναφορές στα Ταμπούρια του Διάκου, στην «κρυφίαν οδόν Εφιάλτου» και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της τοπικής γεωγραφίας, όπως και το βιβλίο με τα χειροποίητα ξυλόγλυπτα εξώφυλλα με 34 χαλκογραφίες και ξυλογραφίες της επαναστατικής περιόδου.

Ηρωϊκές μορφές όπως του Διάκου, του Ανδρούτσου, του Δυοβουνιώτη, του Γούρα, του Χατζίσκου, του Γάτσου, του Τζαβέλλα, του Επισκόπου Ταλαντίου Νεόφυτου αλλά και μάχες της περιοχής που έχουν αποτυπωθεί σε παλαιά  τυπώματα, όπως η μάχη της  Φοντάνας (των Βασιλικών), τα Φρούρια της Μενδενίτσας, του Δομοκού, έργα του Dodwell για την Τιθορέα, την πεδιάδα της Τραχίνας, το παζάρι στο Δομοκό, οι Θερμοπύλες, το τούρκικο καραβάνι στη Λαμία, αποτελούν μεταξύ άλλων  τα «Ιστορικά αποτυπώματα» του Βαγγέλη Στεφανή ο οποίος επιχειρεί και παρουσιάζει  τεκμήρια, μερικά εκ των οποίων βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας  πανελλαδικά.

        Η φυσική παρουσία κοινού και η πρόσβαση στην Έκθεση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία και θα επικαιροποιηθούν με τη νέα ΚΥΑ.

Η Έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από τη Δευτέρα (17/5) κατά τις ώρες: πρωϊνά Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 -14.00, απογεύματα: Τρίτη και Πέμπτη 18.00-20.30.