Η Περιφέρεια Στερεάς απέδωσε φόρο τιμής στην Εθνεγερσία - ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Ιουλίου 2021 08:50 Η Περιφέρεια Στερεάς απέδωσε φόρο τιμής στην Εθνεγερσία - ΦΩΤΟ

Στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας η πρεμιέρα του έργου: «ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ - H Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821».

200 χρόνια μετά την Εθνεγερσία, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας απέδωσε φόρο τιμής με τα “αποκαλυπτήρια” του σύγχρονου Λαϊκού Ορατορίου με τίτλο: «Παλιγγενεσία - Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα, στο ρόλο του αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και ως “χορό” του μουσικού δράματος το φωνητικό σύνολο 8tetto.

Το πρωτότυπο έργο, το οποίο αποτελεί παραγωγή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατόπιν απόφασης της διαπαραταξιακής επιτροπής για τις επετειακές δράσεις του 2021, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το βράδυ της Πέμπτης, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. 

Την "Παλιγγενεσία" παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 θεατές, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, οι βουλευτές Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας και Γιάννης Σαρακιώτης, οι δήμαρχοι Θύμιος Καραΐσκος(Λαμιέων), Βιργινία Στεργίου (Στυλίδας) και Αθανασία Στιβακτή(Αμφίκλειας – Ελάτειας), όπως επίσης και αντιπεριφερειάρχες, μέλη του Περιφερειακού και Δημοτικών Συμβουλίων, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της πρεμιέρας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι μας τιμήσατε απόψε με την παρουσία σας!

Στη Στερεά Ελλάδα πατάμε σε γη ηρώων και μαχών. Αυτό μας γεμίζει ευθύνη να τιμήσουμε τους ανθρώπους, που πριν από 200 χρόνια έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία. Και να μεταλαμπαδεύσουμε τα μηνύματά τους στις επόμενες γενιές.

Ως ιδανικό όχημα για το σκοπό αυτό, επιλέξαμε τον Πολιτισμό. Η συνεργασία μας με τον Δημήτρη Μαραμή, τον Γρηγόρη Βαλτινό, τον Κώστα Μακεδόνα και το 8tetto, έφερε μια ξεχωριστή δημιουργία που, όπως εσείς μας είπατε, ψυχαγώγησε, συγκίνησε και δίδαξε! 

Σας περιμένουμε και στις υπόλοιπες εξίσου ξεχωριστές επετειακές δράσεις μας για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Το λαϊκό ορατόριο θα παρουσιαστεί επίσης:

  • Στο Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας (22/7)
  • Στη Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδας (24/7)
  • Στο Θέατρο Κρύας Λιβαδειάς (16/9)

Δείτε φωτογραφίες από την πρεμιέρα του έργου: «ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ - H Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση