Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Υλικό Καποδίστριας": Στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 07:55 "Υλικό Καποδίστριας": Στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο

Στο θερινό δημοτικό θέατρο την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Ιουλίου.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης, μετά από παραγγελία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εορτασμό των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αυτό το καλοκαίρι παρουσιάζει σε περιοδεία, σε περισσότερους από 25 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, την παράσταση "Υλικό Καποδίστριας", μια θεατρική σύνθεση του Γιάννη Μαργαρίτη, σε σκηνοθεσία του ιδίου. Η παράσταση διερευνά με σύγχρονο και απόλυτα θεατρικό τρόπο την άγνωστη σε πολλούς προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, τον οποίο ο λαός αγάπησε σαν πατέρα, την επίδραση της προσωπικότητας και του έργου του σε όλη την Ευρώπη, τον μεγάλο του έρωτα με την Ρωξάντρα Στούρτζα, αλλά και τις πολιτικές του παρακαταθήκες.

Η παράσταση ξεκίνησε από το Κάστρο Καλαμάτας στις 3 & 4 Ιουλίου, παρουσιάστηκε στην Πελοπόννησο και ανεβαίνει στη Στερεά Ελλάδα, πριν συνεχίσει την περιοδεία της ξανά στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα και την Αττική για να επανέλθει στη Φθιώτιδα στις 3 Σεπτεμβρίου στα Θερμοπύλεια 2021, στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών.

Το “Υλικό Καποδίστριας” ξεκινάει την παρουσία του στη Ρούμελη με τη Λιβαδειά τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, συνεχίζει στο Καρπενήσι την Τετάρτη 28 Ιουλίου και έρχεται στη Λαμία, στο θερινό δημοτικό θέατρο την Πέμπτη 29 & την Παρασκευή 30 Ιουλίου.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης, συμμετέχει στην παράσταση αυτή, στην πρώτη του τέτοιας έκτασης περιοδεία με δικές του δυνάμεις έπειτα από αρκετό καιρό.

Η συμπαραγωγή αυτή, είναι μόνο μια πρόγευση του θεατρικού προγραμματισμού του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης, καθώς έπεται και η αποκλειστικά δική του παραγωγή με τίτλο “3 μορφές της επανάστασης” το Σεπτέμβριο, αλλά και ο πλήρης προγραμματισμός του για τη χειμερινή σεζόν, αρχής γενομένης από τον προσεχή Νοέμβριο.

Οι παραστάσεις στο θερινό θέατρο της Λαμίας, στις 29 & 30 Ιουλίου θα διεξαχθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό της πόλης.

Απαραίτητη η προμήθεια δελτίων εισόδου από τα γραφεία του ΔηΠεΘε Ρούμελης, αλλά και το ταμείο του θερινού κινηματογράφου πριν από τις προγραμματισμένες προβολές.

ΣΥΝΟΨΗ ΕΡΓΟΥ:

Μέσα σε έναν ιδιαίτερης ματιάς εικαστικό χώρο, πέντε ηθοποιοί και ένας σκηνοθέτης, έχοντας στα χέρια τους ένα μεγάλου όγκου ιστορικό υλικό, δημιουργούν μια παράσταση για έναν μεγάλο έρωτα, μια μεγάλη θυσία και μια μεγάλη προδοσία, με τον Ιωάννη Καποδίστρια, τη Ρωξάντρα Στούρτζα, τον Τσάρο Αλέξανδρο, τον Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Ανδρέα Μιαούλη, να εμπλέκονται στον αφηγηματικό ιστό της, σε μια αποκαλυπτική διαδρομή στη Βιέννη, την Αγία Πετρούπολη, την Οδησσό και το Ναύπλιο. Μια μουσική παράσταση-έκπληξη, που συνδυάζει τον ιστορικό στοχασμό με την προοπτική και το κοίταγμα στο μέλλον. Πώς ξεκίνησε το νέο ελληνικό κράτος; Πώς φθάσαμε ως εδώ; Τι ονειρευόμαστε για το μέλλον
H Ρωξάντρα Στούρτζα αποχαιρετά τον Ιωάννη Καποδίστρια, όταν αυτός φεύγει για να αναλάβει τη θέση του πρώτου κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, το ορφανοτροφείο της Αίγινας, η επανάσταση της Ύδρας και των Μανιατών εναντίον του, η κατάληψη και η ανατίναξη του στόλου από τον Μιαούλη, η σχέση του Καποδίστρια με τον Κολοκοτρώνη, αλλά και το πρώτο του ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη, η συνάντησή του με τον Τσάρο, η δημιουργία του συντάγματος της Ελβετίας, το συνέδριο της Βιέννης, η σημαδιακή συνάντησή του με τη Ρωξάντρα, η σχέση του με τον Γκαίτε, η δολοφονία του από τους Μαυρομιχαλαίους και ο σπαρακτικός αποχαιρετισμός της Ρωξάντρας σε μια παράσταση “παραβάσεων”, σε ένα ταξίδι που αναβιώνει το όραμα και την πορεία της εμβληματικής προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια, χάρη και στη ζωντανή συμμετοχή του κοινού.

Μία σύγχρονη αφηγηματική εκδοχή των στιγμών της ζωής και της θητείας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, από τον ερχομό του μέχρι τη δολοφονία του. Με σύγχρονο θεατρικά τρόπο, έντονο το στοιχείο της μουσικής, κινηματογραφικές προβολές επί σκηνής σε ζωντανή λήψη, μια παράσταση αναστοχασμού επάνω στα ιστορικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους, με σεβασμό στην ιστορία και τη βαρύτητα των περιστάσεων, που σφράγισαν τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Επιλογή Κειμένων - θεατρική προσαρμογή, Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική σύνθεση - Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Οικονομάκης
Σκηνικό - Κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Βίντεο: Γιάννης Ντουσιόπουλος

Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας και Γιάννης Μαργαρίτης

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης.

Πρόγραμμα περιοδείας στη Ρούμελη:

Λιβαδειά, Δευτέρα 26 Ιουλίου, ανοιχτό θέατρο Κρύας
Καρπενήσι, Τετάρτη 27 Ιουλίου, αμφιθέατρο βασικής βιβλιοθήκης
Λαμία, Πέμπτη 29 & Παρασκευή 30 Ιουλίου, θερινό δημοτικό θέατρο
.

Ώρες παραστάσεων: 9:30 μμ

Ελεύθερη είσοδος παραστάσεων στη Λαμία με δελτία εισόδου.

Παραλαβή από τα γραφεία του ΔηΠεΘε Ρούμελης, Υψηλάντη 17, ώρες 10πμ-3 μμ και από το ταμείο του θερινού δημοτικού θεάτρου στις ώρες λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου, 8-9:30 μμ.

 

ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ& ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ