Μια βραδιά δύο διαστάσεων με θέατρο και μουσική στη «Χώρα»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 16:50 Μια βραδιά δύο διαστάσεων με θέατρο και μουσική στη «Χώρα»

Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, στον Τόπο Τεχνών "Χώρα", δύο αγαπημένες τέχνες συμπράττουν για να μας χαρίσουν μια βραδιά δύο διαστάσεων... Θέατρο: Γιάννη Ρίτσου “Αἴας”, Μουσική: Ο Πέτρος Δουρδουμπάκης «Σε λαϊκή διάσταση».

ΘΕΑΤΡΟ

Γιάννη Ρίτσου «Αἴας». Σκηνοθεσία, ερμηνεία: Γιάννης Τράντας. Μουσική, πιάνο, τζουράς: Πέτρος Δουρδουμπάκης. Κοστούμια: Parthenis.  Αφηγήτρια: Μαρία Γώγου. Τέκμησσα: Ευγενία Τσούτη. Φίλιος Φρουρός: Ευάγγελος Κακάλιας.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Πέτρος Δουρδουμπάκης σε «Λαϊκή Διάσταση». Τον συνοδεύουν:  Φώτης Τσουρανίδης: ακουστική-ηλεκτρική κιθάρα. Γιώργος Πετρούδης: μπουζούκι. Κι ο Πέτρος Μήλας.

Γιάννη Ρίτσου «Αίας».

«… τίποτα ὁ φόβος δὲν εἶναι τοῦ ἐχθροῦ μπροστὰ στὸ φόβο τοῦ φίλου ποὺ ξέρει τὶς κρυφὲς πληγὲς κ’ ἐκεῖ σημαδεύει …».

Πρόκειται για την θεατροποίηση του ποιήματος «Αίας» από την συλλογή «Τέταρτη Διάσταση», γραμμένο στην εξορία (Λέρος, Σάμος 1967-69). Ο Ρίτσος δεν αναπαριστά τον Αίαντα όπως τον ξέρουμε από τον Όμηρο και τον Σοφοκλή, αλλά τον καλλιεργεί ως γη γόνιμη πάνω στην οποία αποθέτει το δικό του καημό, αφού στη ζωή του έζησε και με παρόμοιες εμπειρίες και πίκρες. Από αυτές επιδιώκει να καθαρθεί… Η σύγκρουση του εξαιρετικού ανθρώπου με το κοινωνικό περιβάλλον, αυτή η τραγικότητα του ανθρώπου μέσα στους αιώνες, αποτελεί το βαθύ μήνυμα του έργου...

Ο Αίας ο Τελαμώνιος, ο μέγας, ο Σαλαμίνιος, θεωρείται μετά τον πρώτο του ξάδερφο – τον Αχιλλέα – ο πιο γενναίος ήρωας απ’ τους Πανέλληνες, που εκστρατεύσανε στο Ίλιον. Όταν θανατώθηκε ο Αχιλλέας απ’ τον Πάρη – Αλέξανδρο, τα όπλα του Αχιλλέα έπρεπε να πάνε στον πιο γενναίο, δηλαδή στον Αίαντα. Οι Ατρείδες αρχηγοί με πονηριές κι απάτες τον αποκλείουν απ’ τα όπλα, δίνοντάς τα στον Οδυσσέα. Μετά απ’ αυτή την καταφανή και ύψιστη προσβολή, ο Αίαντας καθώς έχει επιστρέψει στην σκηνή του στο στρατόπεδο, αποφασίζει να βγει, να σκοτώσει και να αιχμαλωτίσει αυτούς που τον αδίκησαν. Η θεά Αθηνά όμως του σκοτίζει τον νου κι ο Αίαντας μαινόμενος σφάζει ό,τι ζώο βρεθεί μπροστά του, νομίζοντας πως σκοτώνει τους Ατρείδες. Όταν πια όλοι, εκτός των ζώων, έχουν μείνει ζωντανοί κι αλώβητοι απ’ τον
Αίαντα, η Αθηνά τον επαναφέρει στα συγκαλά του, καθώς έχει επιστρέψει ξανά στην σκηνή του. Ο Ρίτσος πιάνει το νήμα από την στιγμή που ο Αίαντας αρχίζει να συνέρχεται και να αντιλαμβάνεται τί έχει κάνει, με τις «τυφλές ανδραγαθίες» του… «και με τις άλλες, τις πραγματικές εκείνες που κάποτε έπραξε για την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: 12 €
Ταμείο: 15 €

Πληροφορίες / κρατήσεις θέσεων μόνο τηλεφωνικά:
22310 43333 & 22310 51075
 
Info:
Μια βραδιά δύο διαστάσεων
Θέατρο: Γιάννη Ρίτσου "Αίας"
Μουσική: Ο Πέτρος Δουρδουμπάκης σε "Λαϊκή Διάσταση"
Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021
Ώρα έναρξης 21.30
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα
Τηλ. 2231051075
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.xwra.gr

Ειδικά μέτρα λόγω της πανδημίας COVID-19

Η διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα γίνει τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν για την πραγματοποίηση ζωντανών θεαμάτων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία όλων (θεατών, καλλιτεχνών, εργαζομένων). Παρακαλείσθε για την τήρηση των αποστάσεων κατά την είσοδό σας στον χώρο έκδοσης των εισιτηρίων και για τη σταδιακή αποχώρηση στο τέλος των εκδηλώσεων ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση