Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια συγκλονιστική έκθεση φωτογραφίας στη Λαμία - Μην τη χάσετε (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 07:28 Μια συγκλονιστική έκθεση φωτογραφίας στη Λαμία - Μην τη χάσετε (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Η έκθεση φωτογραφίας του παγκοσμίου φήμης digital artist, Uğur Gallenkuş, εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Λαμία, και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2021.

Δύο κόσμους ταυτόσημους, αλλά παράλληλα τόσο εκ διαμέτρου αντίθετους παρουσιάζει η έκθεση φωτογραφίας ANTITHESIS, η οποία εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου 2021 στο Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας στη Λαμία.

Ο παγκοσμίου φήμης digital artist, Uğur Gallenkuş, εκθέτει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα γνωστότερα έργα του και ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη ως τη Λαμία για να εγκαινιάσει ο ίδιος αυτή την ξεχωριστή αντιπολεμική έκθεση, που διοργανώνεται από το TEDxLamia και τον Δήμο Λαμιέων.

Η έκθεση εκτείνεται στους τρεις ορόφους του υπέροχου κτηρίου του Μουσείου Σύγχρονης Ιστορίας, στην οδό Όθωνος 47.  Καθώς εισέρχεσαι στο όμορφο κτήριο με τις κομψές, αρμονικές γραμμές που σου δημιουργούν μια διάθεση γλυκιάς νοσταλγίας και γαλήνης, αντιλαμβάνεσαι άμεσα πως και η ίδια η επιλογή του συγκεκριμένου κτηρίου αποτελεί μία ακόμη από τις αντιθέσεις της έκθεσης αφού αυτό που αντικρύζεις στις φωτογραφίες που κοσμούν τους τοίχους του ισογείου γρήγορα σε αφυπνίζει και σε χτυπάει σαν “γροθιά στο στομάχι”.

Στο χαμηλοτάβανο υπόγειο του κτηρίου, τα έργα είναι λιγοστά αλλά το μέγεθός τους και αυτό που απεικονίζουν, σε συνδυασμό με την υποβλητική μουσική, συγκλονίζουν τον θεατή. Στον πρώτο όροφο, στο δωματιάκι όπου προβάλλονται πλάνα από διασώσεις στη θάλασσα, η κινούμενη εικόνα μας γεμίζει ακόμη πιο έντονα συναισθήματα.

Οι εικόνες της έκθεσης δεν μας είναι άγνωστες. Εικόνες καταστροφής, πολέμου, εξαθλίωσης και βίας είναι κάτι το συνηθισμένο πια για εμάς μέσα από τις ανταποκρίσεις της τηλεόρασης, των εφημερίδων και των διάφορων φωτογραφιών και βίντεο στο ίντερνετ.  Αυτό που ευφυώς κάνει στην έκθεσή του ο Uğur Gallenkuş είναι να αντιπαραβάλλει αυτές τις εικόνες με τις εικόνες της – ειδυλλιακής τελικά – δικής μας καθημερινότητας και να τις αντιστρέψει, έτσι που κοιτάζοντάς τις αισθανόμαστε σαν να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δυστοπικό καθρέφτη που μας φέρνει αντιμέτωπους με το γεγονός πως μόνο μια λεπτή γραμμή χωρίζει τη μία καθημερινότητα από την άλλη.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της έκθεσης δεν είναι ότι μας βάζει στη διαδικασία να σκεφτούμε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε στην “ειδυλλιακή” πλευρά του κόσμου, αλλά ότι καταφέρνει, τελικά, να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμαστε στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που αρκεί ένα τυχαίο “στρίψιμό” του για να μας τοποθετήσει στη “λάθος” πλευρά της ιστορίας.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του Uğur Gallenkuş, του Δημάρχου Λαμιέων, Θύμιου Καραΐσκου και του εκπροσώπου του TEDxLamia, Νίκου Γέμελου, καθώς και στιγμιότυπα από τα εγκαίνια αλλά και πλάνα της έκθεσης:

Διάρκεια Έκθεσης: 13/11/2021 – 11/12/2021

Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας, Όθωνος 47, Λαμία

Ώρες Κοινού: Δευτέρα – Σάββατο  18:00-21:00

Δυνατότητα ιδιωτικών επισκέψεων για σχολεία.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6989870247

Περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψή σας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν βρείτε εδώ: http://tedxlamia.com/antithesis/

Δείτε φωτογραφίες από την έκθεση φωτογραφίας του παγκοσμίου φήμης digital artist, Uğur Gallenkuş.