Έκθεση ζωγραφικής στο «Καταφύγιο - Οίτη»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 07:55 Έκθεση ζωγραφικής στο «Καταφύγιο - Οίτη»

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και ώρα 16:00 το απόγευμα, εγκαινιάζεται στο «Καταφύγιο - Οίτη» η νέα ζωγραφική δουλειά της Κατερίνας Θεοδώρου με τίτλο «Γκιώνα – Ασέληνον Όρος, ο τόπος μου».

Πρόκειται για μια σειρά ζωγραφικών έργων με θέμα τα τοπία της Γκιώνας και των γύρω περιοχών αλλά και των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν.

Η ιστορικός τέχνης Βένια Παστάκα αναφέρει για την δουλειά της Κατερίνας Θεοδώρου «Έργα λουσμένα στο φως, με τα βουνά άλλοτε καλυμμένα από παχιές στρώσεις λευκού χιονιού που τους προσθέτουν καμπύλες απαλύνοντας τους όγκους, και άλλοτε γυμνά τονίζοντας τις σκληρές, βραχώδεις και γεμάτες εξάρσεις επιφάνειες  καθώς και τις απότομες χαράδρες. Άλλες φορές πάλι, οι πλαγιές παρουσιάζονται κατάφυτες συνθέτοντας ένα ζωηρό μωσαϊκό όπου κυριαρχούν οι κίτρινες και πράσινες πινελιές. Τοπία με κρυστάλλινα νερά, ειδυλλιακοί τόποι με άλογα αναδεικνύουν το μεγαλείο της φύσης της Ρούμελης. Η ζωγράφος παραμένει παραστατική στην τέχνη της χωρίς όμως να δεσμεύεται απόλυτα από την ρεαλιστική απεικόνιση. Έτσι αφήνεται πιο ελεύθερη στην χρήση του πινέλου της δουλεύοντας πότε γρήγορα και κοφτά το χρώμα και πότε πιο απλωτά και ελεύθερα.» και συνεχίζει στο κείμενό της «Ιδιαίτερη μνεία η Θεοδώρου κάνει και στους ανθρώπους του τόπου με μια σειρά πορτρέτων. Είτε χαρακτικά είτε ζωγραφικά, τα πορτρέτα αυτά αποτελούν ψυχογραφίες των εικονιζόμενων. Στις αδρές γραμμές των χαρακτικών, αποτυπώνεται ο μόχθος και ο κάματος των ανθρώπων ενώ στα ζωγραφικά πορτρέτα η γλυκύτητα και η αμεσότητά τους. Η καλλιτέχνης δίνει ιδιαίτερη σημασία στο βλέμμα, αυτό το μέσο θέασης της ψυχής όπως θεωρούνταν από την αρχαιότητα. Πρόσωπα ζεστά και φιλικά κοιτούν κατα πρόσωπο τον θεατή δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα οικειότητας. Οι άνθρωποι του τόπου αυτού γίνονται αυτόματα κοιτάζοντάς τους και δικοί μας άνθρωποι, πρόσωπα γνώριμα κιας μην τους συναντήσαμε ποτέ. Τόπος και άνθρωπος είναι απόλυτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους και δεν νοούνται να υπάρχουν χωριστά.»

Η έκθεση η οποία τρέχει ήδη από τον Νοέμβριο, θα έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2023 με ώρες επισκεψιμότητας Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 18:00 και Σαββατοκύριακο από τις 10:00 έως τις 21:00.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση