Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εικαστική Έκθεση του Δημήτρη Κολτσίδα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 11:21 Εικαστική Έκθεση του Δημήτρη Κολτσίδα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας

Πενήντα Υπερρεαλιστικές Εικονοπλασίες - Πενήντα σύγχρονα Εικονικά Λάβαρα

Σ’ ένα διάλογο με θέμα τη Θυσία - το Θάνατο και τη Σταύρωση

1 - 30 Απριλίου 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας

«"Ο ΉΧΟΣ ΜΙΑΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ": Ρέκβιεμ  από τον Ιησού στον Τσε», αποτελεί ένα πολύ-θεματικό καλλιτεχνικό δρώμενο.

Ο Δήμος Λαμιέων σας προσκαλεί στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης  του Δημήτρη Κολτσίδα, με τίτλο «Ο ΗΧΟΣ ΜΙΑΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ρέκβιεμ από τον Ιησού στον Τσέ», το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 και ώρα 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», Αινιάνων 6.

Η έκθεση υπερρεαλιστικών εικονοπλασιών κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα πλαισιώνεται από μουσική με έργα θρηνώδη και μοιρολόγια από μουσικό σχήμα 6 μουσικών, ενώ θα παραμείνει στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» έως τις 30 Απριλίου 2023.

Επιμέλεια έκθεσης: Ραφαέλλα Κολτσίδα.

Περιλαμβάνει μία πρωτότυπη παρουσίαση έργων εγκατάστασης (installation) συνδυάζοντας γλυπτικά και ζωγραφικά στοιχεία, με μορφή πενήντα (50) σύγχρονων λαβάρων. Στα εγκαίνια της έκθεσης (Σάββατο 1η Απριλίου 2023, ώρα 19.30), θα παρουσιαστεί η Νέα Ποιητική Συλλογή «Ο Ήχος μίας Σταύρωσης», συνοδευόμενη από μουσική επένδυση (δύο) κουαρτέτων.

Μέσα από την χρήση της εικονικής αναπαράστασης του απόλυτου θρησκευτικού συμβόλου της θυσίας, τον Ιησού, επιτυγχάνει την σύνδεση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο με σύγχρονες μορφές «θυσίας», όπως είναι η θέση της γυναίκας και τα φαινόμενα των γυναικοκτονιών του σήμερα κ.α.

Σημαντικό επίσης στοιχείο που εκφράζεται μέσα στα έργα, είναι η ανύψωση (elevation) της ανθρώπινης ύπαρξης κ ψυχής, η οποία υπερισχύει του θανάτου, του τελικού σταδίου της επίγειας ζωής. Η σύνδεση των συμβόλων αυτών, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση-κινητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά θέματα μέσω της αξιοποίησης κοινών πολιτισμικών και θρησκευτικών στοιχείων.