Ο Δήμος Λαμιέων τίμησε τον Καπετάν Νικηφόρο της Εθνικής Αντίστασης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 16:17 Ο Δήμος Λαμιέων τίμησε τον Καπετάν Νικηφόρο της Εθνικής Αντίστασης
Σε μια πραγματικά συγκινητική ατμόσφαιρα και με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, ο Δήμος Λαμιέων και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λαμίας τίμησε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου το Δημήτρη Δημητρίου, τον Καπετάν Νικηφόρο της Εθνικής μας Αντίστασης, με αφορμή την επανέκδοση του τρίτομου αντιστασιακού-λογοτεχνικού χρονικού "Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης."
 
Στην εκδήλωση, μίλησαν ο Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Κλεομένης Κουτσούκης, η Ιστορικός Βασιλική Λάζου και ο Δημοσιογράφος- δημιουργός της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» Χρίστος Βασιλόπουλος ενώ συντονιστής ήταν ο μελετητής ποίησης Κώστας Κουβέλης.
 
Κείμενα διάβασε ο διδάσκων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μιχάλης Χατζάκης και την μουσική επιμέλεια είχε ο Κώστας Νέλλας.
 
 
Ξεχωριστή και ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η σύντομη παρέμβαση που έκανε ο Ανδρέας Κάππας (Καπετάν Διάκος), συμπολεμιστής του Καπετάν Νικηφόρου, που βρέθηκε χθες στη Λαμία και ανέδειξε πτυχές της πρόσφατης ιστορίας μας.
 
 
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παραβρίσκομαι και χαιρετίζω την εκδήλωση μνήμης και τιμής για το Δημήτρη Δημητρίου, τον Καπετάν Νικηφόρο της Εθνικής μας Αντίστασης, μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λαμιέων με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και πραγματοποιείται με αφορμή την επανέκδοση του τρίτομου αντιστασιακού - λογοτεχνικού χρονικού «Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης».
 
Ο Νικηφόρος, μια εμβληματική μορφή του έπους της Εθνικής Αντίστασης, συνδέεται άρρηκτα με το Δήμο μας αφού μαθήτευσε σε Γυμνάσιο της πόλης μας και η σύζυγός του Αφροδίτη Νέτσου – Δημητρίου, αντάρτισσα και η ίδια του ΕΛΑΣ, κατάγονταν από τη Λαμία. Μια άρρηκτη ιστορική σχέση με τη Λαμία η οποία σημαδεύτηκε με την υποδοχή που επεφύλαξε ο Νικηφόρος, ως επικεφαλής του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στον Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Ελευθερίας.  
 
Ο Δήμος Λαμιέων τιμά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και με πλήρη συναίσθηση της διαχρονικής υποχρέωσής του να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και να αναδείξει τις παρακαταθήκες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στον τόπο μας, σχεδιάζει και θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα την αναβάθμιση του «Μουσείου Εθνικής Αντίστασης 41-44».
 
 
Το Μουσείο, που λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια σε χώρο στο Δημαρχείο και δέχεται πολλούς επισκέπτες, έχει εμπλουτιστεί με νέα εκθέματα, ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση έχει η δωρεά του κ. Πέτρου Δημητρίου με σπάνιο υλικό του θρυλικού Νικηφόρου.Το Μουσείο έχει συνεργαστεί με το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και έχει δεχτεί σημαντικούς επισκέπτες, όπως ο Μανώλης Γλέζος και ο Αλεχάντρο Κάστρο αλλά και πολλούς μαθητές κάθε ηλικίας. Για την αποδοτικότερη επαφή των μαθητών με το Μουσείο έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στις πιο σύγχρονες προτάσεις της Μουσειοπαιδαγωγικής και έχει αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από τους εκπαιδευτικούς.
 
Σήμερα θεωρείται ως το πιο πλήρες στην Ελλάδα, για την ιστορική αυτή περίοδο και έχει περάσει σε φάση αναδιοργάνωσης με εμπλουτισμό των εκθεμάτων αλλά και με την ευρύτερη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων και λογισμικού.
 
Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, καλούμε παράλληλα τους επιζώντες αγωνιστές και τους απογόνους τους να παραχωρήσουν προσωπικά τους κειμήλια στο Μουσείο εμπλουτίζοντας έτσι τα εκθέματά του ώστε να το καταστήσουμε αντάξιο αυτών που συμβολίζει αλλά και του ρόλου που όλοι επιθυμούμε να διαδραματίσει στο μέλλον.»
 
Δείτε φωτογραφίες:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση