«Ο Χορός της Εξουσίας» στη «Χώρα»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 07:25 «Ο Χορός της Εξουσίας» στη «Χώρα»

«Ο Χορός της Εξουσίας, Αγαμέμνων - Κλυταιμνήστρα - Ορέστης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη, παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα 10 Ιουλίου, στο Φεστιβάλ Οίτης και στον Τόπο Τεχνών «Χώρα».Φωτεινή Φιλοσόφου, Γιάννης Νικολαΐδης και Λεωνίδας Αργυρόπουλος ενσαρκώνουν τους ήρωες του μύθου των Ατρείδων.

Ο  «Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή» παρουσιάζει το έργο «Ο Χορός της Εξουσίας» (Αγαμέμνων - Κλυταιμνήστρα - Ορέστης), σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη. Μια θεατρική σύνθεση του Κώστα Πολιτόπουλου.

Ο Χορός της Εξουσίας αμείλικτος, διαρκής και καταπιεστικός, βγαλμένος μέσα από το μύθο των Ατρειδών. Τα πρόσωπα του μύθου των Ατρειδών, όταν τα πήρε ο Ποιητής και τα ξανάπλασε, έπαψαν να 'ναι σύμβολα μονάχα. Γίνανε οντότητες, πλάσματα ζωντανά, αυθύπαρκτα και αυτόνομα, με σάρκα και με αίμα. Δεν τα αγγίζει ο χρόνος, ζουν και υπάρχουν πάντοτε εκτός της ιστορίας, σ' ένα αέναο παρόν. Σήμερα επιστρέφουν κι έχουν πολλά να πούνε. Θύματα και θύτες, ένοχοι κι αθώοι συγκρούονται και πάλι. Καθένας προβάλλει τη δική του αλήθεια και διεκδικεί τη δικαίωση.

Μια αιματοβαμμένη οικογένεια, ένα παλάτι που μυρίζει φόνο και αίμα. Τα σκοτεινά του δώματα είναι γεμάτα σκιές και συνωμοσίες. Αλλά οι χειρότεροι φόνοι βρίσκονται έξω από τις πύλες. Ανάμεσα στους πολίτες που τους  καταδυναστεύουν τη ζωή.

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ - ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ – ΟΡΕΣΤΗΣ. Ένας χορός μακάβριος γύρω από την Εξουσία, μια διαρκής και ταυτόσημη εναλλαγή με τα ίδια αποτελέσματα πάντα. Και οι ψευδαισθήσεις προσφέρονται απλόχερα στους απελπισμένους πολίτες που κατοικούν « εκτός των τειχών...»

«Έχασα πολύ περισσότερο αίμα γεννώντας το γιο του...»αναφωνεί η Κλυταιμνήστρα για τον Αγαμέμνονα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την πράξη της  και αποφασίζει ταυτόχρονα την εκτέλεσή της από τα  χέρια του γιου της Ορέστη, αυτόν που γέννησε χάνοντας το περισσότερο αίμα της...Και ο κύκλος της Εξουσίας και του αίματος συνεχίζεται, πολλές φορές ερήμην του λαού που καθοδηγούν και δυναστεύουν, πάντα όμως για το «καλό του...»

Οι ήρωες του δράματος συνομιλούν μεταξύ τους, αλλά απευθύνονται σε μας.
Η συναρπαστική δράση και ο καίριος λόγος αφορούν το σήμερα. Ανοίγουν μια χαραμάδα από φως μέσα στη σκοτεινιά που βιώνουμε. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Πρωταγωνιστούν: Φωτεινή Φιλοσόφου, Γιάννης Νικολαΐδης, Λεωνίδας Αργυρόπουλος

Μονωδός: ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος.

Σκηνικά - κοστούμια: Όλγα Σχοινά

Μουσική επιμέλεια : Στέφανος Νικολαΐδης

Φωτισμοί: Στέφανος Κεραμιδάς,

Εικαστική επιμέλεια: Agellakisdigital

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 
Γενική είσοδος : 12 €
Φοιτητικό, μαθητικό, στρατιωτικό, συνταξιούχων : 10€

Προπώληση εισιτηρίων : SEVENspots ( Πλ.Λαού 2, Λαμία, τηλ. 2231066320, ανοικτό καθημερινά από 11.00π.μ. έως 11.00μ.μ ) και τηλεφωνικά στο 2231051075

Προσαρμοσμένη αναζήτηση