Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εκδήλωση για τον Διονύσιο Σολωμό (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 19:28 Η εκδήλωση για τον Διονύσιο Σολωμό (ΦΩΤΟ)

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας πραγματοποιήθηκε με  επιτυχία η εκδήλωση –αφιέρωμα για το Διονύσιο Σολωμό, με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τη γέννησή του, από την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης(Σ.Ε.Π.Ε.) Ν. Φθιώτιδας, το Δήμο Λαμιέων και τη  συμμετοχή της Χορωδίας «Ιωάννης Κουντούρης» του Συλλόγου Επτανησίων Φθιώτιδας.

Εκ μέρους της Πολιτιστικής Ομάδας ο Κώστας Τσιαλαφούτας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους υπενθυμίζοντας την προτροπή του Οδυσσέα Ελύτη : «Όπου και να σας βρει το κακό αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, ο οποίος συνεχάρη την Πολιτιστική Ομάδα για την πρωτοβουλία της και επεσήμανε  το αξιόλογο ποιητικό έργο του εθνικού μας ποιητή, αναφέροντας τον στίχο : «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν  ό,τι είναι αληθές».

Χαιρετισμό απηύθυνε  και ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Φθιώτιδας κ. Χρήστος Γκορτζαλής τονίζοντας την αξία και τη συμβολή του Δ. Σολωμού στη  νεοελληνική ποίηση και την ελληνική γλώσσα, και συνεχάρη την Πολιτιστική Ομάδα του Συλλόγου για τη δημιουργική της πορεία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Ο π. Δωρόθεος Αγγέλης -  εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας – ΠΕ Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραϊσκος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Μιχελής, οι Αντιδήμαρχοι Βίβιαν Αργύρη και Γιώργος Λάμπρου, η Προϊσταμένη Επιστημονικής  και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Σχολικών Συμβούλων κ. Ελένη Μπενιάτα, οι Σχολικές Σύμβουλοι κ. Ελένη Καραγεώργου και Βασιλική Μιχαηλίδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επτανησίων Φθιώτιδας κ. Γρηγόρης Γαϊτάνης και η Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων κ. Ξανθή Κουτσογιάννη.

Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στην Ζάκυνθο (1798-1857), είναι κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής Σχολής και πρωτοπόρος του νεοελληνικού έμμετρου λόγου.

Υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας, χάραξε το δρόμο για τους μεταγενέστερους. Αναφέρει χαρακτηριστκά : «… υποτάξου πρώτα στη γλώσσα του λαού και αν είσαι αρκετός κυρίεψέ την». Σε γράμμα του διαβάζουμε : «Η γλώσσα του λαού είναι ο καλύτερος  ρυθμιστής για την ποίηση, γιατί δεν σηκώνει τίποτα παραπανήσιο, ψεύτικο, άχρηστο».

Πιστεύει πως η ποίηση πρέπει να γράφεται με λίγα λόγια και να αποδίδει υψηλά νοήματα και καθαρές εικόνες.

         «Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει.

           Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει.»

 

         «Με χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κρένει.

           Όποιος πεθαίνει σήμερα , χίλιες φορές πεθαίνει»

Το ποίημά του «Ύμνος εις την Ελευθερία» (1823) αποτελείται από 158 στροφές και είναι οι δύο πρώτες στροφές ο  Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας από το 1865 και της Κύπρου από το 1966.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αποσπάσματα έργων του εθνικού μας ποιητή από τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας του ΣΕΠΕ, πλαισιωμένα μουσικά από τη Χορωδία «Ιωάννης Κουντούρης» του Συλλόγου Επτανησίων Φθιώτδας

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης  περιελάμβανε τα παρακάτω :

Βιογραφικό Σολωμού (Σοφία Τσαμτσούρη), Διάλογος (Κώστας Τσιαλαφούτας), Ξανθούλα (Γιώτα Γάκη), Εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάιρον (Κατερίνα Δουβλέκα), Το παράπονο της Μαρίας (Στέλλα Αλεξανδρή), Η φαρμακωμένη (Ντίνα Κουτσούμπα), Ελεύθεροι πολιορκημένοι (Δέσποινα Χρυσανθακοπούλου), Η γυναίκα της Ζάκυνθος (Μαρία Αριστερίδου), Ο Κρητικός (Γιώργος Σταυρόπουλος), Ο Πόρφυρας (Γιώργος Αναγνώστου), Επιμύθιο – Χωρίς τέλος (Ελένη Μαλαχά), Μια ωδή στον Διονύσιο Σολωμό (Μπάμπης Τσέλος – το ποίημά του βραβεύτηκε στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» της  UNESCO  Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ιθάκης).

ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΧΟΡΩΔΙΑΣ : 1) Η Αγνώριστη – μουσική  : Δ. Λάγιος 2) Η Γαλήνη – μουσική : Δ. Λάγιος 3) Το όνειρο – μουσική : Μ. Χατζηδάκις 4) Η Ξανθούλα – μουσική Ν. Χ. Μάντζαρος  5) Άκρα του τάφου σιωπή – μουσική : Γ. Μαρκόπουλος 6) Ύμνος εις τη ελευθερίαν, στίχοι θ΄- ιδ΄ - μουσική Ν. Χ. Μάντζαρος  7) Το χάραμα επήρα Ι – ΙΙ,  Ά Σχεδίασμα από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους – μουσική : Χρήστος Λεοντής.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν στην υλοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και σε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Κώστας  Τσιαλαφούτας    -   Δάσκαλος           

Μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας του Σ.Ε.Π.Ε. Φθιώτιδας