Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» με τους μαθητές του 4ου ΓΕΛ και του Μουσικού Σχολείου.

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 17:35 Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» με τους μαθητές του 4ου ΓΕΛ και του Μουσικού Σχολείου.

Από την ελληνική τραγωδία στην όπερα με την προσωδία…

Έχοντας ως στόχο να αντιληφθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες την σύνδεση του αρχαίου δράματος με την όπερα μέσω της προσωδίας, παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας (26/3) στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία».

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εισαγωγικό σεμινάριο για την όπερα καθώς και την παρουσίαση διασκευής του μουσικού δράματος «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μουσική σύνθεση του Παναγιώτη Καρούσου.

Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» ερμηνεύθηκε από καταξιωμένους καλλιτέχνες της όπερας με επικεφαλής τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο ως σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Προμηθέα, την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ως ασύγκριτη Ιώ, τον θαυμάσιο τενόρο Θεόδωρο Μπιράκο ως Ωκεανό και Ερμή και την σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου ως Βία και Θεά Αθηνά. Ο άρτιος συντονισμός έγινε από την Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχολ. Σύμβουλο Γαλλικών Δ.Ε. Α΄ Αθήνας η οποία εισηγήθηκε στην ιστορία της Όπερας, και επιμελήθηκε από την Τζένη Παπαγιαννοπούλου - Πολυμεροπούλου Βασιλική, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας η οποία εισηγήθηκε στον Μύθο του Προμηθέα, ενώ ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος έκανε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση στην προσωδία και την σύνδεση της με την όπερα και το αρχαίο δράμα.

Στην εξαιρετική παράσταση συμμετείχαν η υπέροχη Θεατρική Ομάδα του 4ου ΓΕΛ. Λαμίας σε επιμέλεια των εκπαιδευτικών φιλολόγων Οδυσσέα Γκοτζαμάνη και Γιάννας Φουντούκη η οποία εισηγήθηκε στην τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, και η εντυπωσιακή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Λαμίας υπό την διεύθυνση της Μάιρας Παπαποστόλου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν απευθύνοντας χαιρετισμό οι, Αθανάσιος Μιχελής, Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βουλευτής Νομού Φθιώτιδας, ο Δημήτρης Κυρίτσης, Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Χρήστος Δημητρίου, Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, η Βίβιαν Αργύρη, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Πολιτισμού Δήμου Λαμιέων όπου μετέφερε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νίκου Σταυρογιάννη, η Τζένη Παπαγιαννοπούλου, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας όπου μετέφερε τα συγχαρητήρια του Διευθυντή Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Φθιώτιδας κ. Πιλιτζίδη Σπύρου και ο Γκοτζαμάνης Οδυσσέας, Διευθυντής του 4ου Λυκείου Λαμίας. Επίσης παρευρέθησαν ο Πανταζής Γεώργιος, υποδιευθυντής Μουσικού Σχολείου Λαμίας όπου μετέφερε τα συγχαρητήρια του Διευθυντή του Μουσικού Γυμνασίου Λαμίας κ. Τζίμα Νικόλαου, και η Κουτσονίκα Ανδρονίκη, Διευθύντρια του 6ο Γυμνασίου Λαμίας το οποίο παρακολούθησε σύσσωμο την παράσταση.

Δείτε χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από το κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο.