Αναλύσεις μελιού: Ποιες είναι απαραίτητες και που μπορώ να τις κάνω στη Λαμία;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 07:00 Αναλύσεις μελιού: Ποιες είναι απαραίτητες και που μπορώ να τις κάνω στη Λαμία;

Η νομοθεσία για το μέλι που διακινείται στην αγορά είναι συγκεκριμένη και αυστηρή.

Στο Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων “Πασιάς-Ραπτοπούλου” μπορείτε να βρείτε τις απαραίτητες αναλύσεις που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/110, διαλέγοντας αυτές που χρειάζονται για το δικό σας μέλι ανάμεσα από ολοκληρωμένα πακέτα.

Μπορείτε να μας βρείτε Τυμφρηστού 181, στα Γαλανέικα Λαμίας και στο τηλέφωνο 2231 2231 99 καθημερινά 9:00 έως 17:00, ώστε να σας λύσουμε κάθε απορία και να επιλέξουμε μαζί τις αναλύσεις που σας χρειάζονται.

Οι αναλύσεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία είναι:

1) Υγρασία: η υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσοστό του 20% για την πλειονότητα των μελιών και το 23% για το μέλι ερείκης. Η υγρασία οφείλεται κυρίως σε κακή φύλαξη και παλαιότητα του μελιού και σπανιότερα σε νοθεία με προσθήκη νερού για αύξηση του βάρους. Η περίσσεια νερού οδηγεί σε ξίνισμα του μελιού.

2) Περιεκτικότητα σε μη υδατοδιαλυτές ουσίες: η νομοθεσία επιβάλλει περιεκτικότητα έως 0.1% για όλα τα μέλια, ενώ για μέλι πίεσης έως 0.5%.

3) Περιεκτικότητα σε γλυκόζη και φρουκτόζη: η νομοθεσία επιβάλλει το άθροισμα τους να είναι μεγαλύτερο από 60% για μέλια ανθέων ή 45% για μέλια μελιτώματος ή μείγμα μελιτώματος με άνθη.

4) Αγωγιμότητα: Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος και για την κατάταξη του μελιού. Γενικά αυτό που ισχύει είναι ότι μέλια μελιτώματος πρέπει να έχουν αγωγιμότητα μεγαλύτερη από 0.8 mS/cm ενώ για τα μέλια ανθέων η αγωγιμότητα πρέπει να είναι μικρότερη από 0.8 mS/cm. Εξαίρεση αποτελούν τα μέλια κουμαριά (Arbutus unedo), ερείκη (Erica), ευκάλυπτος, φιλύρα (Tilia spp), κ.ά που μπορούν να έχουν αγωγιμότητα και μεγαλύτερη από 0.8 mS/cm. 

5) Περιεκτικότητα σε σακχαρόζη: Η περιεκτικότητα σε σακχαρόζη δεν πρέπει να ξεπερνάει το 5%.

6) Περιεκτικότητα σε HMF: Η HMF είναι παραπροϊόν μετατροπής της σακχαρόζης σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Η ανώτατη επιτρεπτή τιμή είναι τα 40 mg/kg. Μέλια που έχουν θερμανθεί για να αποκρυσταλλωθούν έχουν υψηλή τιμή HMF. Επίσης υψηλή τιμή HMF εμφανίζουν μέλια όπου οι μελισσοκόμοι έχουν χρησιμοποιήσει τροφές, ενώ αυξημένη αλλά όχι πολύ υψηλή τιμή εμφανίζουν παλαιωμένα μέλια.

7) Δείκτης Διαστάσης: Η διαστάση είναι ένζυμο και θα πρέπει στα μέλια η ενεργότητα της να είναι μεγαλύτερη από 8, με εξαίρεση το μέλι πορτοκαλιάς που πρέπει να έχει τιμή >3. Η διαστάση επηρεάζεται από τη θέρμανση και την παλαίωση του μελιού. Η διαστάση μαζί με την τιμή σακχαρόζης και την τιμή HMF μπορούν να αποτελέσουν δείκτη νοθείας.

8) Ελεύθερα οξέα: Δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 50 meq/kg δείγματος. Αυξημένη οξύτητα εμφανίζουν τα μέλια μελιτώματος και τα παλαιωμένα μέλια.

9) Γυρεοσκοπική ανάλυση: Είναι απαραίτητη όταν το μέλι χαρακτηρίζεται επί της ετικέτας ως προς τη βοτανική του προέλευση (π.χ μέλι θυμάρι, πεύκου κλπ)

Στο χημείο μας μπορείτε επιπλέον να βρείτε εξειδικευμένες αναλύσεις, ανάλογα με την χώρα στην οποία θέλετε να εξάγετε το προϊόν σας, όπως φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά κ.α

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων "Πασιάς-Ραπτοπούλου"

(Χημικό εργαστήριο αναλύσεων εδάφους, φύλλων, ελαιολάδου, μελιού, τροφίμων, νερού και ποτών)

Τυμφρηστού 181, Λαμία

Τηλ: 2231 2231 99

site: https://pasiaslab.gr/

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπεύθυνος Ποιότητας: Πασιάς Ιωάννης, Διδάκτωρ Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών

Διευθυντής Εργαστηρίου: Ραπτοπούλου Καλομοίρα, MSc Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση