Ο νέος Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας στο LamiaReport

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 07:40 Ο νέος Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας στο LamiaReport

Συνέντευξη στον Κυριάκο Καραγιάννη γύρω από το σήμερα και το αύριο της Υγείας στη Φθιώτιδα. Σκέψεις και προβληματισμοί…

Ο Χρήστος – Δημήτριος Γεωργίου είναι ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και την συγκρότησή του σε σώμα.

Η Ενωτική Ιατρική Κίνηση στην οποία συμμετέχει έλαβε τις 175 από τις 194 έγκυρες ψήφους μεταξύ των συναδέλφων, καταλαμβάνοντας τις 10 από τις 11 θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, με τον ίδιο να είναι πρώτος σε σταυρούς, συγκεντρώνοντας συνολικά 149.

Ο κ. Γεωργίου λοιπόν είναι ο νέος Πρόεδρος, αλλά δεν είναι καθόλου πρωτάρης στα διοικητικά αφού έχει υπηρετήσει τον Ιατρικό Σύλλογο ακόμη και από τη θέση του Αντιπροέδρου. Τον συναντήσαμε σε ένα από αυτά τα προ-Χριστουγεννιάτικα απογεύματα στα γραφεία του Συλλόγου, εν μέσω πολλών κοινωνικών υποχρεώσεων.

Παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του, η συζήτησή μας κράτησε πολύ. Τόσο, όσο για να μην καθυστερήσει στην επόμενη δράση του ΙΣΦ για την κοινωνία. Η άμεση επαφή άλλωστε με τους πολίτες και η στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο στοίχημα για τη νέα διοίκηση μαζί με την επίλυση προβλημάτων στο χώρο της υγείας…

LR: Κε Γεωργίου έχοντας την εμπειρία της διοίκησης, ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου Δ.Σ του Ι.Σ.Φ.;

ΑΠ: Ο Ιατρικός Σύλλογος θα πρέπει να στηρίξει και να σταθεί δίπλα στα μέλη του, αλληλέγγυος στα προβλήματά τους, διεκδικητικός και έτοιμος να προασπίσει τα έννομα συμφέροντά τους και να περιφρουρήσει την αξιοπρέπεια τους κατά την άσκηση της Ιατρικής. Αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των συναδέλφων, στις συνελεύσεις, στη λήψη αποφάσεων, στις δράσεις του Συλλόγου.

Το νέο Δ.Σ οφείλει επίσης να ενδιαφέρεται για την άρτια επιστημονική κατάρτιση του ιατρικού σώματος μέσα από προγράμματα εκπαιδευτικών μαθημάτων και συνεδρίων που θα διοργανώσει.

Η λεπτομερής καταγραφή των Υγειονομικών αναγκών, των ελλείψεων και των προβλημάτων που παρατηρούνται στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με όλους τους φορείς, για την επίλυσή τους, αποτελεί μία ακόμη προτεραιότητα του νέου Δ.Σ.

Επιπλέον η τήρηση των κανόνων της Ιατρικής δεοντολογίας δεν αποτελεί μόνο προτεραιότητα αλλά και υποχρέωση του Συλλόγου.

Η παρακολούθηση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης τόσο σε πρωτοβάθμιο (Κ.Υ), όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο (νοσοκομείο), όπως και οι συνθήκες εργασίας των ιατρών, μας ενδιαφέρουν και στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου θα συνδράμουμε θετικά με κάθε μέσο.

Τέλος, βασική προτεραιότητα του νέου Δ.Σ είναι να φέρει τον Ιατρικό Σύλλογο κοντά στην κοινωνία και στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με δράσεις που θα στοχεύουν στην ενημέρωση, στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας. Έτσι τεχνικά ζητήματα όπως η αναβάθμιση της ιστοσελίδας μας και ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός του Συλλόγου είναι επίσης στις άμεσες προτεραιότητές μας.

LR: Ως νοσοκομειακός ιατρός και χειρουργός στην ειδικότητα τι έχετε να πείτε για τον τομέα της δημόσιας υγείας, χρειάζεται επειγόντως χειρουργείο;

ΑΠ: Η Δημόσια Υγεία στα χρόνια της κρίσης είναι αλήθεια ότι πλήρωσε πολύ υψηλό τίμημα. Ας σκεφτούμε μόνο ότι το 2014 η χρηματοδότηση για την Υγεία ήταν 4,6% του ΑΕΠ, ενώ το 2018 έφθασε το 5,2%, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στις Ευρωπαϊκές χώρες αγγίζει το 7%.Η δραματική μείωση των λειτουργικών δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία, η αναστολή για πολλά χρόνια νέων προσλήψεων, οι συνταξιοδοτήσεις ιατρών, οδήγησαν σταδιακά σε ένα γερασμένο, υποστελεχωμένο, μη λειτουργικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ναι, χρειάζονται τομές στη δημόσια Υγεία. Αυτό όμως προϋποθέτει την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε επιστημονικό προσωπικό, να αναβαθμισθεί ο εξοπλισμός, να εκσυγχρονισθεί η διοικητική οργάνωση.

LR: Νοσοκομείο Λαμίας. Στα χρόνια της κρίσης η πορεία του ήταν πτωτική. Έλλειψη προσωπικού και μηχανημάτων οδήγησε φανερά τον κόσμο να μην εμπιστεύεται την υγεία του σε αυτό, σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία του 2016 και 2017. Με τη νέα διοίκηση έχει αλλάξει κάτι;

ΑΠ: Πράγματι το νοσοκομείο της Λαμίας την περίοδο της οικονομικής ύφεσης ακολούθησε το γενικό κανόνα της πτωτικής πορείας και της συρρίκνωσης των υπηρεσιών του, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτό. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα στατιστικά στοιχεία του 2016 - 17 για την κίνηση των ασθενών. Ελλείψεις σε ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό, κενά σε προγράμματα εφημεριών, καθυστερήσεις στην αποκατάσταση ή αντικατάσταση τεχνολογικού εξοπλισμού δημιούργησαν ένα κλίμα δυσπιστίας στον κόσμο και οδήγησαν το νοσοκομείο μας σε μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας.

Το τελευταίο όμως διάστημα το κλίμα δείχνει να έχει αλλάξει. Νέοι συνάδελφοι έχουν προστεθεί στο επιστημονικό δυναμικό, ενώ διαφαίνεται πλέον μία ευχέρεια λήψης και υλοποίησης αποφάσεων καθώς και διαχείρισης προβλημάτων. Αυτό οφείλουμε να το πιστώσουμε στη νέα Διοίκηση που κινείται κατά την εκτίμηση μου στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και οι φορείς να στηρίζουν το νοσοκομείο.

LR: Η τελευταία καινοτομία του οικογενειακού γιατρού… Βλέπουμε ότι η πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου αντιστέκεται. Βγάλατε μάλιστα και ενημερωτική ανακοίνωση που περιγράφεται ότι στην περιοχή μας δεν είναι ούτε 10. Γιατί η πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου γυρνά την πλάτη στο συγκεκριμένο μέτρο;

ΑΠ: Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινίσω ότι οι ιατροί δεν είμαστε αντίθετοι με τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού ως συμβούλου της οικογένειας σε θέματα πρόληψης, αγωγής υγείας, διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων, διαμόρφωσης του ιατρικού φακέλου του ασθενούς.

Διαφωνούμε όμως και αντιστεκόμαστε στην εφαρμογή του συστήματος παραπομπών, το περίφημο gatekeeping, που χρησιμοποιεί τον οικογενειακό ιατρό ως εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Υγείας.

Εκφράσαμε επίσης τη δυσαρέσκειά μας για το ότι δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και στον Ιατρικό κόσμο ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση για το νέο μέτρο τόσο στους ιατρούς όσο και στους πολίτες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση στους ασφαλισμένους. Αυτό το κενό ενημέρωσης του Υπουργείου προσπαθήσαμε σαν Ιατρικός Σύλλογος να καλύψουμε με το δελτίο τύπου που εκδώσαμε. Με ικανοποίηση ακούσαμε τον Γ.Γ του Υπουργείου Κ. Βαρδαρό να επιβεβαιώνει τα γραφόμενά μας την επομένη σε μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων

Τέλος, κατά τη γνώμη μου σημαντικό ρόλο στο περιορισμένο ενδιαφέρον που έδειξε η ιατρική κοινότητα για τον νέο θεσμό έπαιξε και ο αρχικός σχεδιασμός των συμβάσεων (μηνιαίες αποδοχές, ηλικιακοί συντελεστές αποζημίωσης, ωράριο, υποχρέωση για κατ’ οίκον επισκέψεις ασθενών αμισθί κ.α.).

LR: Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός, επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, φακελάκι, μίζες, πολιτική. Με ποια σειρά θα βάζατε τους παραπάνω παράγοντες ξεκινώντας από εκείνον που προξενεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της υγείας κι αν θέλετε να προσθέσετε και κάποιον άλλο παράγοντα.

ΑΠ: Αναμφισβήτητα είναι πολλά τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Κάποια εμφανίστηκαν την περίοδο της κρίσης και κάποια άλλα προϋπήρχαν και απλά διογκώθηκαν.

Η αδυναμία εξασφάλισης οικονομικών πόρων και επενδύσεων προφανώς είναι ο σημαντικότερος παράγοντας δημιουργίας προβλημάτων, αφού οδηγεί σε ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού, υποδομών.

Εξίσου όμως σημαντικός παράγοντας είναι και η απουσία ενός σωστού εθνικού σχεδιασμού για την Υγεία ο οποίος θα βασίζεται στην ακριβή καταγραφή των Υγειονομικών αναγκών της χώρας και στην αξιοποίηση του συνόλου του ιατρικού δυναμικού που διαθέτουμε. Αυτό προϋποθέτει ευρεία πολιτική συναίνεση και συμμαχίες τόσο από το χώρο του ιατρικού σώματος όσο και από την κοινωνία. Η Υγεία δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η ιατρική μετανάστευση στο εξωτερικό δημιούργησε επίσης σοβαρά προβλήματα.

Αναφορικά τέλος με τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας απαντώ με ειλικρίνεια πως υφίσταται, πιστεύω όμως ότι αφορά ένα μικρό κομμάτι της Ιατρικής Κοινότητας, η οποία οφείλει να το απομονώσει και να το αποβάλει από τους κόλπους της. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνάδελφοι ασκούν με εντιμότητα τα καθήκοντά τους…

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση