Λαμία: Η 102χρονη σούπερ - γιαγιά μας εύχεται «Καλή Χρονιά»!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 01 Ιανουαρίου 2019 17:10 Λαμία: Η 102χρονη σούπερ - γιαγιά μας εύχεται «Καλή Χρονιά»!

Η γιαγιά από τη Δίβρη Λαμίας, με τα πέντε παιδιά, τα οκτώ εγγόνια, τα εφτά δισέγγονα και τα δύο τρισέγγονα…

Το όνομά της είναι Ευαγγελία Μπαμπουκλή - Ηλιοπούλου. Γεννήθηκε στη Δίβρη του Δήμου Λαμιέων τον Δεκαπενταύγουστο του 1916.

Ίσως για αυτό να την ευλόγησε ο Θεός και η Παναγία και να έχει διαβεί σήμερα το 102ο έτος της ηλικίας της και να μπορεί να είναι αυτοεξυπηρετούμενη και να απολαμβάνει παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα, αλλά και δύο τρισέγγονα!

Η καλή μας υπεραιωνόβια γιαγιά, ήταν το πέμπτο από τα οχτώ παιδιά (τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια), της οικογένειας του Μιλτιάδη  Αθανασίου Μπαμπουκλή  και της Βασιλικής Ιωάννη Αδάμ.

Δεν έμαθε γράμματα

(Η γιαγιά Ευαγγελία με τον άνδρα της το 1941)

Τότε τα κορίτσια δεν τα έστελναν στο σχολείο. Έτσι και η κυρά - Ευαγγελία δεν πήγε καθόλου στο σχολείο και έμεινε αγράμματη. Μάλιστα όταν ήταν 12 ετών έχασε τη μητέρα της.

Το 1941, σε ηλικία 25 ετών, παντρεύτηκε με το Νίκο Δημητρίου Ηλιόπουλο και έζησαν μαζί στη Δίβρη, σχεδόν εβδομήντα χρόνια, μέχρι το 2010 που ο παππούς «έφυγε» από τη ζωή.

Τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα και η φτώχεια παντού, όμως υπήρχε αγάπη και η ζωή της υπαίθρου που ευνοούσε την δημιουργία οικογένειας με πολλά παιδιά. Έκαναν πέντε, χάνοντας το πρώτο σε ηλικία τριών ετών.

Ακολούθησε μία κόρη και τρεις γιοι που πρόκοψαν και αξίωσαν τους γονείς τους να δουν οκτώ εγγόνια και κάποια από αυτά με τη σειρά τους να τους κάνουν δισέγγονα, φθάνοντας σήμερα τελικά στην 3η γενιά (κατά τα Ελληνικά πρότυπα) με τα δύο πρώτα τρισέγγονα!

Το γενεαλογικό δέντρο

Πρώτο από τα παιδιά του Νίκου και της Ευαγγελίας ήταν κατά σειρά ηλικίας:

1. Η Άννα Ηλιοπούλου (1945), η οποία παντρεύτηκε το Βασίλη Κωνσταντίνου Κουρέλα από το Παλαμά Δομοκού.

2. Ο Δημήτρης (1947), ο οποίος παντρεύτηκε με τη Δήμητρα Στυλιανού Λιάγκα, από το Καλαμάκι.

3. Ο Κωνσταντίνος (1948), ο οποίος παντρεύτηκε με τη Γεωργία Κωνσταντίνου Φορτάτου, από τη Δαμάστα και

4. Ο Βασίλης (1951), ο οποίος παντρεύτηκε με την Αθηνά  Ευσταθίου Σιούφη, από την Κανδύλα Αιτωλοακαρνανίας.

Κάθε ένα από τα παιδιά της απέκτησε από δύο παιδιά και έτσι η κυρά – Ευαγγελία απέκτησε τα οκτώ της εγγόνια και αργότερα εφτά δισέγγονα και δύο τρισέγγονα.

(Από την προ-προγιαγιά Ευαγγελία ως το πρώτο τρισέγγονο την Αννούλα. Ανάμεσά τους η κόρη Άννα, η εγγονή Μαρία και η δισέγγονη Τίνα)

Οι νόστιμες πίτες της γιαγιάς

Μέχρι που έγινε 97 ετών, η γιαγιά ζύμωνε και φούρνιζε. Περιζήτητες όπως λένε όλοι στο χωριό, ήταν οι στριφτόπιτες αλλά και οι μαμαλίγκες της (η γνωστή πίτα που γίνεται χωρίς φύλλο γλυκιά ή αλμυρή).

Ακόμη και στα πατημένα 102 της χρόνια όμως η γιαγιά Βαγγελιώ καταφέρνει να αυτοεξυπηρετείται, και παρά το ότι τα παιδιά και τα εγγόνια είναι συχνά κοντά της, δεν θέλει να φύγει από τη γωνιά της.

Μόνιμη παρέα και ασχολία της είναι οι δύο κοτούλες και ο Φρίξος, ο αγαπημένος της γάτος.

(Με τον τρισέγγονό της Νικόλα και τη μία κοτούλα της)

Παρέα για τη νύχτα έχει την ψυχή του παππού, καθώς αδιάλειπτα ανάβει το καντηλάκι του.

Δεν γνωρίζουμε αν η διατροφή της είναι το μυστικό της μακροζωίας της, αναφέρουμε όμως ότι αυτή περιέχει γάλα, έναν καφέ και δυο μπουκιές από τα φαγητά που της προσφέρουν τα παιδιά, τα εγγόνια, η Κατερίνα η ανηψιά της και η Γιωργίτσα, η γειτόνισσα.

 Έχοντας κλείσει τα 102 και αφού γιόρτασε τα εκατοστά τρίτα Χριστούγεννα της ζωής της μας εύχεται ολόψυχα «Καλή Χρονιά» αλλά και να πάρουμε τα χρόνια της.

Καλή χρονιά – Καλή μας γιαγιά!...

Η γιαγιά με την κόρη της, την εγγονή της, τη δισέγγονή της και τα δυο της τρισέγγονα

Η γιαγιά επί τω έργω... ράψιμο, μπάλωμα

Με τα δισέγγονά της, Τίνα (πάνω φωτογραφία), Θανάση, Στάθη και Παναγιώτη (κάτω).

Με την εγγονή της Ντίνα και τον άντρα της, στη Δίβρη.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση