Ηλίας Σανίδας: «Επιμένουμε» στη συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 18:27 Ηλίας Σανίδας: «Επιμένουμε» στη συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες!

Όταν έχεις μεγαλώσει σε μια επαρχιακή πόλη, όπως η Λαμία, έχεις το πλεονέκτημα να γνωρίζεις σε πρώτο πρόσωπο πολύ κόσμο, καθώς ζει και μεγαλώνει δίπλα από σένα, μαζί με σένα.

Έτσι αρκετούς ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα ως υποψήφιοι σε συνδυασμούς για την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, έχω το θάρρος να τους μιλάω στον ενικό. Κάποιους δε από αυτούς τους γνωρίζω από μικρά παιδιά.

Ο Ηλίας Σανίδας είναι ένας από αυτούς. Επέλεξε να επιστρέψει στον τόπο του μετά τις σπουδές του και δημιούργησε εδώ την όμορφη οικογένειά του. Πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά.

Η όρεξη που έδειχνε και η σπίθα που μετέδιδε στους ανθρώπους γύρω του, όχι μόνο τον έφερε δύο φορές στην δύναμη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και να υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση από το μετερίζι του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη. Αυτή την ίδια σπίθα την αντίκρισα και στην τελευταία μας συνάντηση για τούτη τη συνέντευξη με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στο πλευρό του Φάνη Σπανού….

LR: Ηλία «επιμένεις» τελικά στην «καρδιά της Ελλάδας». Γιατί με τον Φάνη Σπανό?

Κυριάκο, δε σου κρύβω πως αρχικά ήμουν αρκετά προβληματισμένος με το αν έπρεπε να είμαι ξανά υποψήφιος στην αυτοδιοίκηση.

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών και το ενδεχόμενο τριπλής εκλογικής αναμέτρησης, αυτοδιοικητικές, εθνικές, ευρωεκλογές καθιστούν το τοπίο θολό δίνοντας ίσως και μια κάποια πολιτική  – κομματική χροιά.

LR: Τι άλλαξε λοιπόν και σε βλέπουμε στο πλευρό του Φάνη Σπανού;

«Αλλάξαμε» στην καρδιά της Ελλάδος πριν 5 χρόνια ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Κώστα Μπακογιάννη για αυτοδιοικητική συνεργασία και σήμερα «Επιμένουμε» να αλλάζουμε «την καρδία της Ελλάδος» με το Φάνη Σπανό.

LR: Πρόκειται δηλαδή για μια συνέχεια με αυτοδιοικητική συνέπεια;

Αντιλαμβάνομαι τι εννοείς!  Αρχικά αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο είναι το γεγονός πως ζω και εργάζομαι εδώ. Ζω στην Φθιώτιδα, είναι ο τόπος μου, εδώ έχω επιλέξει να δημιουργήσω την οικογένειά μου, θέλω λοιπόν να συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου και γι αυτό αναλαμβάνω και τις αντίστοιχες «αυτοδιοικητικές» πρωτοβουλίες. Άλλωστε μην ξεχνάς πως το 2014 ο Κώστας Μπακογιάννης με τίμησε με την εμπιστοσύνη του κι αυτήν την τιμή όπως και την εμπιστοσύνη των πολιτών που με ψήφισαν την έλαβα πολύ σοβαρά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, Κυριάκο, να συνεχίσουμε τη δουλειά μας μέχρι τέλους χωρίς να διαταραχθεί  η προσπάθεια που γίνεται στην Περιφέρεια Στερεάς. Αυτό υπαγορεύει και η δική μου πολιτική ηθική, τη συνέπεια!

LR: Γι αυτό «επιμένεις» με Φάνη Σπανό; Είναι συνεχιστής του προγράμματος Μπακογιάννη;

«Επιμένω» κι «επιμένουμε» γιατί έχω πειστεί. Μετά από 5 χρόνια στενής συνεργασίας και σκληρής δουλειάς έχει δημιουργηθεί μια ισχυρή πολυσυλλεκτική ομάδα στην Περιφέρεια Στερεάς από νέους ανθρώπους οι οποίοι έχουμε δοκιμαστεί και δοκιμαζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια και που «συνεχίζουμε» κι «επιμένουμε» να συνεχίζουμε με πάθος, μεράκι, όραμα, δίνοντας όλο μας το «είναι».

Ο Φάνης είναι ένας από αυτούς. Τον έχω ζήσει, τον ξέρω.

Είναι αυθεντικός καταρχήν κι όπως έχω τονίσει και θα το τονίζω πάντα ο Φάνης είναι ισορροπιστής. Όμως πέρα από αυτά το σημαντικό είναι πως είναι μαχητικός όπως απαιτεί ο θεσμικός του ρόλος κι έχει να επιδείξει έργο.

Συνεπώς ΝΑΙ.

Είναι συνεχιστής της αυτοδιοικητικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2014 και δίνει τη μάχη για το «μαζί», ενώνει δυνάμεις, διαθέτει πολιτικό πολιτισμό.

LR: Σε κάποιους όμως που γνωρίζουν την πολιτική σου αφετηρία παραμένουν ερωτηματικά, ειδικά αν θεωρήσουμε πως η περιφέρεια είναι στο επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού.

Δε νομίζω ότι έχω αφήσει κανένα τέτοιο περιθώριο για ερωτηματικά και προβληματισμούς. Σέβομαι την πολιτική μου σταδιοδρομία κι όπως τόνισα και πιο πριν είναι θέμα πολιτικής ηθικής και αυτοδιοικητικής συνέπειας. Τώρα, αν οι περιφέρειες είναι στο επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού ξέρεις την άποψη μου. Δεν αποτελούμε κομμάτι της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Το αντίθετο θα έλεγα, τοπική αυτοδιοίκηση και περιφέρεια καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο και να καλύπτουν τα κενά και τις αστοχίες της κεντρικής διοίκησης. Γι αυτό και πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική των κομματικών ταυτοτήτων και πολιτικών, ιδεολογικών αγκυλώσεων. Στην αυτοδιοίκηση δε χωρούν «πολιτικά εγώ» είμαστε στο «εμείς». Κι  αυτό που  οφείλουμε να καταστίσουμε ως αυτοδιοικητική νοοτροπία είναι το  στρατηγικό πλεονέκτημα της συνεργασίας και της πολυσυλλεκτικότητας. Θεωρώ πως μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για αναπτυξιακή προοπτική σε περιφερειακό επίπεδο.

LR: Η αυτοδιοίκηση τελικά σου ταιριάζει καλύτερα Ηλία ή «φλερτάρεις» και με την κεντρική πολιτική σκηνή;

Όπως γνωρίζεις η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκινά σχεδόν μια δεκαετία πριν. Το 2010 εκλέχθηκα Περ. Σύμβουλος στην πρώτη αιρετή περιφερειακή αρχή. Το 2013 -2014 διετέλεσα Αντ/χης Περιβάλλοντος και Χωρ/κού Σχεδιασμού και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Στερεάς. Το 2014 - 2016 διατέλεσα Αντ/χης Τουρισμού – Πολιτισμού και Αθλητισμού και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Η περιφέρεια λοιπόν αποτελεί για μένα πεδίο προκλήσεων. Είναι λιγότερο αποστειρωμένη, προσφέρεται για ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία  και οι παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται σε επίπεδο έργων είναι πιο κοντά στον πολίτη βελτιώνοντας την καθημερινότητά του.Για την ώρα είναι προτεραιότητα μου η αυτοδιοίκηση για αυτό και κατέρχομαι Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος.

LR: Πλησιάζοντας προς το τέλος θέλω να σταθούμε στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εταρείας «Ρrorata» για λογαριασμό του Star Κεντρικής Ελλάδος.

Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές είναι αρκετά μεγάλο για να μπορεί κανείς να καθορίσει το «νικητή». Αναμφίβολα όμως είναι το αποτέλεσμα μιας πρώτης έρευνας και πρέπει να το λάβουμε όλοι υπόψη μας.  

LR: Θεωρείς πως ο κόσμος δεν είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος και ίσως γι αυτό το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι τόσο υψηλό; Ποιά είναι η δική σου εκτίμηση;

Θεωρώ πως τον αδικούμε αν εννοείς πως δεν "ασχολείται". Πιστεύω πως είναι αρκετά νωρίς. Σαφώς και υπάρχουν ζυμώσεις γίνονται συζητήσεις αλλά ο κόσμος είναι ακόμα μουδιασμένος, βομβαρδίζεται συνεχώς από ειδήσεις, μηνύματα, επικαιρότητα πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου, επικαιρότητα η οποία τον βυθίζει σε μια καθημερινότητα. Οπότε καταλαβαίνεις ότι αντιμετωπίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές πιο χαλαρά για την ώρα. Αυτό όμως σε  καμία περίπτωση δε σημαίνει πως δεν έχει αρχίσει να διαμορφώνει και άποψη!

LR: Κλείνοντας στους ψηφοφόρους τι θα έλεγες; Με ποιο κριτήριο πρέπει να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους και ειδικά στο δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης;

«Επιμένουμε» στη συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Στην αυτοδιοίκηση δε συγχωρούνται οι πειραματισμοί. Οι πολίτες ξέρουν πως έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο, είναι ώριμοι και βλέπουν καθαρά. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με όρους προοπτικής για την επόμενη μέρα είμαι σίγουρος πως θα επιλέξουν ανθρώπους με αυτοδιοικητική εμπειρία, ήθος, συνέπεια λόγου και πράξεων!

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση