Φάνης Παπαθανασίου: «Έχουμε όραμα, πρόγραμμα και την καλύτερη ομάδα»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 23:01 Φάνης Παπαθανασίου: «Έχουμε όραμα, πρόγραμμα και την καλύτερη ομάδα»

«Να ξεπεράσουμε διχαστικές λογικές και τον αρνητισμό και να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου» 

Συνέντευξη με τον καταξιωμένο Λαμιώτη δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου, υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Φθιώτιδας με το συνδυασμό του Φάνη Σπανού - «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας».

LR:  Στο ευρύ κοινό είστε γνωστός ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους δημοσιόγραφους και παρουσιαστές της τηλεόρασης της ΕΡΤ, με εκπομπές και ανταποκρίσεις σε όλο τον κόσμο, για διεθνή και διπλωματικά θέματα. Οι συνάδελφοι σας γνωρίζαμε ότι είστε Λαμιώτης, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν γνωρίζουν την σχέση σας με τη Λαμία.
 
Φ.Π: Αγαπώ αυτόν τον τόπο, αγαπώ τη Λαμία όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Το Παγκράτι Λαμίας ήταν για μένα πάντα ένα κομβικό σημείο για τη ζωή και την πορεία μου. Όπου κι αν ήμουν, είτε στη Νέα Υόρκη, όπου έζησα για χρόνια και σπούδασα, είτε στην Αθήνα, όπου ζω τα τελευταία χρόνια, η Λαμία ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην καρδιά μου. Γι' αυτό και έρχομαι στο σπίτι μου όσο πιο συχνά μπορώ. Σημεία αναφοράς όμως, είναι και το Αρχάνι Μακρακώμης και οι Δομιανοί Ευρυτανίας, απ' όπου κατάγονται οι γονείς μου. Ξέρετε, όσα χρόνια ζούσα στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκα ως ανταποκριτής της ΕΡΤ, οι πιο στενοί μου φίλοι, ο Γιάννης Αντζουλής, ο Βασίλης Τσαρούχας και άλλοι, ήταν από τη Λαμία. Κάναμε όνειρα για το πότε και πως θα μπορέσουμε να γυρίσουμε κάποια στιγμή πίσω, ώστε να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Για εμένα η στιγμή αυτή είναι τώρα.
 
LR: Κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται γιατί ένας άνθρωπος που έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, επιστρέφει στον τόπο όπου γεννήθηκε και επιθυμεί την εμπλοκή του με την πολιτική.

Φ.Π: Θέλω πολύ να προσφέρω στο τόπο μου και μπορώ να το κάνω. Νιώθω την αγωνία των συμπολιτών, των φίλων, των συγγενών μας για το μέλλον. Ο προβληματισμός των συμπολιτών μας είναι φανερός στις συζητήσεις που κάνουμε τόσο στη Λαμία αλλά και γενικότερα στη Φθιώτιδα.  Συναντώ καθημερινά ανθρώπους, περνάω χρόνο μαζί τους, ακούω τα προβλήματά τους και αφουγκράζομαι τις αγωνίες τους. Όσο πιο πολύ συζητώ μαζί τους τόσο περισσότερο νιώθω την ανάγκη να σταθώ στο πλευρό τους και να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις. Γι' αυτό στην τιμητική πρόταση που μου έγινε να ενταχθώ στο συνδυασμό του  Φάνη Σπανού, είπα ναι, γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο όνειρο, να ενώσουμε δηλαδή τις δυνάμεις μας, με γνώμονα την πρόοδο της Φθιώτιδας και της Στερεάς. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο και να αξιοποιήσουμε την παρακαταθήκη που  άφησε ο Κώστας Μπακογιάννης, έτσι ώστε να επενδύσουμε στις μοναδικές δυνατότητες που μας δίνει ο τόπος μας. 


(Από αποστολή στην στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο, στο Στρατόπεδο κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία)

LR: Μιλήσατε για τις δυνατότητες που έχει η Περιφέρειά μας, όμως μία απλή συναναστροφή με τους πολίτες αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι επικρατεί απαισιοδοξία για το μέλλον. Πότε θα μπορέσουν και πάλι οι συμπολίτες μας να ονειρευτούν ένα καλύτερο αύριο;  
 
Φ.Π: Καταλαβαίνω την απαισιοδοξία των συμπολιτών μας.  Η κοινωνία μας δοκιμάστηκε και κλονίστηκε από την οικονομική κρίση.
Η ανεργία, τα θέματα της καθημερινότητας, τα ελλείμματα στις υποδομές και ο κοινωνικός αποκλεισμός, έχουν δημιουργήσει κλίμα απαισιοδοξίας.  Το 2014, ο συνδυασμός μας πίστεψε στη
συνεργασία και δημιούργησε με τον Κώστα Μπακογιάννη μία δυνατή ομάδα που έδωσε λύσεις, δίνοντας  μάχες  με τον συγκεντρωτισμό της κεντρικής εξουσίας. Τώρα, η περιφέρειά μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και είναι ανάγκη το πρόγραμμα της υλοποίησης να περάσει στη δεύτερη φάση, όπου οι στόχοι που έχουν τεθεί να ξαναφέρουν αισιοδοξία και πραγματκή ανάπτυξη στον τόπο.
 Η Φθιώτιδα έχει ανάγκη από πρωτοβουλίες για καινοτόμα έργα που θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή μας και θα κάνουν τη Λαμία και τον τόπο μας ελκυστικό προορισμό. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες και προοπτικές που αν τις αξιοποιήσουμε θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα αναπτυχθεί περαιτέρω η περιοχή.

LR: Ποια είναι τα δυνατά σημεία του τόπου μας, τα οποία έχουν παραμείνει αναξιοποίητα;

Φ.Π: Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάδειξη των σημείων πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας στην περιοχή μας, όπως είναι οι Δελφοί και οι Θερμοπύλες. Υπάρχουν  δυνατότητες για την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για τις Θερμοπύλες καθώς είναι γνωστό το ενδιαφέρον και από επενδυτές του εξωτερικού. Ο τουρισμός είναι τεράστιο κεφάλαιο για  τη Φθιώτιδα αλλά γενικότερα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως προορισμός τεσσάρων εποχών. Σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού.  Η Φθιώτιδα θα μπορούσε να γίνει διεθνής προορισμός, αν αξιοποιηθουν σωστά οι μοναδικές ιαματικές πηγές της περιοχής. Και ο θρησκευτικός τουρισμός όμως έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, κάτι που γνωρίζω ότι είναι και προτεραιότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κ. Νικολάου.


 
LR: Η Φθιώτιδα έχει ανάγκη από επενδύσεις, για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη. Ποιοί είναι οι βασικοί άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου του συνδιασμού σας;
 
Φ.Π: Χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός για να προσέλκυσουμε μεγάλες επενδύσεις. Παράλληλα όμως είναι εξίσου σημαντικό να στηρίξουμε έμπρακτα  και με συντονισμένες δράσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας, τους ανθρώπους εκείνους που για χρόνια δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης, μέσα στις αντίξοες συνθήκες που όλοι βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.  
Ένας ακόμη στόχος μας, στον οποίο έχω πιστέψει πολύ και για τον οποίο είμαι διατεθειμένος να δουλέψω σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί, είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού Κέντρου Έρευνας και  Καινοτομίας σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όντας πατέρας δύο αγοριών, αντιλαμβάνομαι ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και πως τα παιδιά μας για να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον από το δικό μας, πρέπει να έχουν αναπτύξει σύγχρονες δεξιότητες  και επιχειρηματική κουλτούρα, από μικρή ηλικία.


LR: Στην χώρα μας παραδοσιακά επικρατεί μια διχαστική λογική ακόμα και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πώς θα καταφέρετε να το ξεπεράσετε αυτό και γιατί να ψηφίσουν το συνδυασμό σας οι πολίτες της Φθιώτιδας;  
 
Φ.Π: Εμείς έχουμε όραμα, ολοκληρωμένο πρόγραμμα και την καλύτερη ομάδα. Μιλάμε για την ουσία της πολιτικής και μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Η προσπάθειά μας για να είναι επιτυχημένη χρειάζεται τη συνεργασία όλων. Πρέπει να ξεπεράσουμε αναχρονιστικές απόψεις. Να ξεπεράσουμε τη διχαστική λογική και τον αρνητισμό που μόνο ζημιά κάνουν στον τόπο μας. Ο συνδυασμός μας επενδύει στη συνεργασία των συμπολιτών μας. Είναι ανάγκη την επόμενη ημέρα να συνεργαστούμε στενά.  Τοπική αυτοδιοίκηση, βουλευτές, φορείς και όλοι όσοι μοιράζονται με εμάς την ίδια αγωνία για το μέλλον του τόπου μας και έχουν την ίδια διάθεση για προσφορά δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτοι. Θέλουμε να τους μεταφέρουμε το μήνυμα ότι τους  έχουμε όλους ανάγκη.  Σε αυτή την προσπάθεια, μπορώ και θέλω να βοηθήσω με δράσεις και πρωτοβουλίες που θα φέρουν και πάλι την ελπίδα στους συμπολίτες μας και θα δώσουν κίνητρα στους νέους ανθρώπους να παραμείνουν στη Φθιώτιδα για να τη δούμε όπως της αξίζει.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση