Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γυναικεία ακράτεια ούρων - Χαλάρωση κόλπου - Ξηρότητα. Υπάρχει ανώδυνη κι αναίμακτη θεραπεία;

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 07:40 Γυναικεία ακράτεια ούρων - Χαλάρωση κόλπου - Ξηρότητα. Υπάρχει ανώδυνη κι αναίμακτη θεραπεία;

Η ακράτεια ούρων, η ξηρότητα και η χαλάρωση του κόλπου είναι τα συνηθέστερα προβλήματα που παρουσιάζουν οι γυναίκες ειδικά κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο αλλά και σε μικρότερες ηλικίες.

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη γυναίκα μας έδωσε ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος, Νίκος Βλάσσης, ειδικευθείς στον προγεννητικό έλεγχο στο Κing’s College Hospital του Λονδίνου, ο οποίος λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο Προγεννητικού Ελέγχου στην οδό Πατρόκλου 18, στο κέντρο της Λαμίας.

Συνέντευξη:

LR: Γιατρέ, τι είναι η γυναικεία ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων είναι μια κατάσταση κατά την οποία εκδηλώνεται ακούσια απώλεια ούρων όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά, με τον βήχα, τη σωματική άσκηση, το σήκωμα μεγάλου βάρους , το φτέρνισμα ή το γέλιο.

LR: Πού οφείλεται η ακράτεια ούρων στις γυναίκες;

Με το πέρασμα του χρόνου ο γυναικείος κόλπος υφίσταται σημαντικές αλλαγές και πολλές φθορές ιδίως μετά από γεγονότα καθοριστικής σημασίας, όπως είναι η γέννηση ενός παιδιού (φυσιολογικός  τοκετός μεγάλου εμβρύου) εξαιτίας του οποίου προκαλείται χαλάρωση του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστεως και των μυών του πυελικού εδάφους.

LR: Πόσο συχνό είναι το πρόβλημα της ακράτειας ούρων και πώς επιδρά στην ψυχολογία των γυναικών;

Το πρόβλημα της ακράτειας ούρων ταλαιπωρεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών. Πρόσφατα μελέτη δείχνει πως 3 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ακράτειας ούρων. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, όχι μόνο στις μεγάλες. Αγγίζει ακόμη και πολύ νέες γυναίκες με έντονη επαγγελματική και προσωπική δραστηριότητα. Οι ίδιες γυναίκες αποφεύγουν να συζητήσουν το πρόβλημα τους ακόμη και με το γιατρό τους. Έτσι βάζουν εμπόδια στη ζωή τους περιορίζοντας κι αποφεύγοντας δραστηριότητες όπως η άσκηση και η διασκέδαση ακόμη και η σεξουαλική ζωή. Συχνά οδηγούνται στην απομόνωση και παρουσιάζουν ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα.

LR: Τι είναι η κολπική ξηρότητα;

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον γυναικείο οργανισμό κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης επιφέρουν ατροφία των κολπικών βλεννογόνων. Το αποτέλεσμα; Ξηρότητα κόλπου, κνησμός (φαγούρα) πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, κολπικές λοιμώξεις και μυκητιάσεις.

LR: Υπάρχει μόνιμη και οριστική θεραπεία για όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες;

Παλαιότερα η θεραπεία της ακράτειας ήταν μόνο χειρουργική υπό γενική αναισθησία με αναγκαία νοσηλεία σε νοσοκομείο και μεγάλο διάστημα ανάρρωσης. Ειδικά για την ξηρότητα η θεραπεία γινόταν με χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων (οιστρογόνα) των οποίων η χρόνια χορήγηση αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού κι ενδομητρίου.

Αυτές οι θεραπείες ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα με την τεχνολογία Laser (Fractional CO2 laser) μπορούμε να επιτύχουμε σύσφιξη κόλπου, θεραπεία ακράτειας κα θεραπεία ατροφίας του κολπικού βλεννογόνου, αναίμακτα, ανώδυνα και χωρίς παραμονή σε νοσοκομείο.

Η θεραπεία αυτή  ενεργεί διπλά. Αρχικά εκπέμπει ενέργεια η οποία διεγείρει τους ινοβλάστες από τους ιστούς του κόλπου και επιτυγχάνεται παραγωγή κολλαγόνου ενώ  παράλληλα ενισχύει τη σύσφιξη των ήδη υπαρχόντων ιστών κολλαγόνων πολλαπλασιάζοντας έτσι τη διαδικασία ανανέωσης των ιστών. Το αποτέλεσμα είναι αύξηση του πάχους των τοιχωμάτων του κόλπου. Έτσι επιτυγχάνεται η μείωση της χαλάρωσης και της ακράτειας ούρων μέσω της βελτιστοποίησης των λειτουργιών των μυών της ουροδόχου κύστεως. Επίσης, με τη θεραπεία laser επιτυγχάνεται η αναζωογόνηση του κολπικού βλεννογόνου και η γυναίκα απαλλάσσεται από τη  δυσάρεστη ξηρότητα. Ταυτόχρονα βελτιώνεται σημαντικά η σεξουαλική ζωή.

LR: Κύριε Βλάσση αυτή η νέα πρωτοποριακή, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο που προτείνετε και εφαρμόζετε, πόσο διαρκεί, ποιο το διάστημα της ανάρρωσης της ασθενούς και ποιες οι πιθανές παρενέργειες;

  • Η θεραπεία διαρκεί περίπου 20 λεπτά
  • Χρειάζονται τρεις συνεδρίες με μεσοδιάστημα ενός  μήνα
  • Δεν χρειάζεται αναισθησία
  • Χρόνος ανάρρωσης: άμεσος
  • Αποτελέσματα: από τη πρώτη συνεδρία
  • Επιστροφή στις δραστηριότητες: άμεση
  • Επιστροφή στη σεξουαλική δραστηριότητα: 15 μέρες μετά τη συνεδρία

Πιθανές παρενέργειες :

► Πιθανή αύξηση κολπικών υγρών μικρής διάρκειας καθώς και κολπικής αιμόρροιας τα οποία υποχωρούν μετά από 2-3 εικοσιτετράωρα

Κέντρο Προγεννητικού Ελέγχου
Μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος
Βλάσσης Νικόλαος
Πατρόκλου 18, 2ος όροφος Λαμία
Τηλ: 22310 - 42000