Από την τελετή θεμελίωσης του Εκκλησιαστικού Μουσείου της ΙΜ Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 20:16 Από την τελετή θεμελίωσης του Εκκλησιαστικού Μουσείου της ΙΜ Φθιώτιδας

Μέσα στην χαρά της λαμπροφόρου  Αναστάσεως του Κυρίου, ένα Ιστορικό γεγονός για την πόλη της Λαμίας και την Ιερά Μητρόπολη και ολόκληρη την Φθιώτιδα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή του Αντιπάσχα 5 Μαΐου ε.ε. , ημέρα όπου η Αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει την Ιερά μνήμη του αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού, ενός μεγάλου αγίου, τον οποίο ο ευσεβής λαός της Λαμίας τιμά με ιδιαίτερη ευλάβεια και πίστη.

          Το Σάββατο 4 Μαΐου το απόγευμα, στο καταστόλιστο, καλλιμάρμαρο Ιερό Παρεκκλήσιο του αγίου, το οποίο δεσπόζει στην είσοδο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως , τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός, Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικόλαου, συμμετεχόντων των Ιερέων και των Διακόνων της πόλεως και πλήθους πιστών, ανάμεσά τους και ο εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλβανίας Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Νικόλαος Κοντέλι, Εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Τιράνων, συνοδευόμενος από 15 νέους και νέες Κατηχητές και υποψηφίους Κληρικούς.   

          Μετά την ευλόγηση των άρτων , ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε για τον μεγάλο αυτό άγιο Εφραίμ τον Θαυματουργό, τον ακοίμητο φρουρό και προστάτη του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου,   χαρακτηρίζοντας την εμφάνιση του, ως "Δώρο του Θεού στον κόσμο" και δι' ολίγον έκανε αναφορά στην ζωή του και το μεγάλο μαρτύριο, το οποίο υπέμεινε υπέρ Χριστού, αλλά και στα πολλά και μεγάλα θαύματα, τα οποία επιτελεί καθημερινώς ανά τον κόσμο  και στην πόλη της Λαμίας.

          Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους.

          Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής εκήρυξε τον Θείο Λόγο, προς τους εκατοντάδες των παρευρισκομένων, οι οποίοι είχαν κατακλύσει όλους τους χώρους του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου, αλλά και προς τους αναρίθμητους ακροατάς του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm), οι οποίοι παρακολουθούσαν απευθείας, τις Ιερές Ακολουθίες.

          Ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για την δυσπιστία του Θωμά και την εμφάνιση του Κυρίου, σημειώνοντας:

          « Ο Απόστολος Θωμάς, αδελφοί μου εκπροσωπεί τον κάθε άνθρωπο, εις τον οποίο ο διάβολος σπέρνει το ζιζάνιο της δυσπιστίας και την απιστίας. Είναι μαρτύριο για τον άνθρωπο να αμφιβάλλει για την πίστη του. Όταν ο Θωμάς αντίκρισε τον Αναστημένο Ιησού άνοιξαν τα μάτια της ψυχής και του σώματός του,  ομολόγησε τον Αναστάντα Κύριο και εσώθη.

          Δυστυχώς στην εποχή μας, η απιστία ενισχύεται με κάθε μέσο.  Ο Χριστός μας προτρέπει να εμμένουμε δυνατοί στην πίστη.

          Ας δούμε ως παράδειγμά μας, τον άγιο Εφραίμ, ο οποίος είναι ένα ανοικτό Ευαγγέλιο, είναι η Εικόνα του Χριστού, όπου  κηρύττει τον Αναστάντα Κύριο σε όλη την οικουμένη και ο Χριστός ανταποδίδει την μεγάλη του Πίστη και τα μαρτύρια του,  με την θαυματουργία.

          Για να βρει ο άνθρωπος τον εαυτό του, χρειάζεται ταπείνωση και συστηματική μελέτη της Αγίας Γραφής και άλλων πνευματικών βιβλίων. Όταν υπάρχει ταπείνωση ενώπιον του Θεού, έρχεται η χάρις του Αγίου Πνεύματος και  γεμίζει την ύπαρξη μας ολόκληρη.

          Να επιμένουμε, αδελφοί μου,  στην πίστη και να είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και του αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού θα μας περιφρουρεί και θα μας ενδυναμώσει στις δύσκολες ώρες.

          Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας,  πραγματοποιήθηκε λιτανεία πέριξ του Ιερού Παρεκκλησίου,  της αγίων Εικόνων,  της Αναστάσεως του Κυρίου , του αγίου Εφραίμ καθώς και του αποτμήματος  των Ιερών Λειψάνων του αγίου, το οποίο ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών,.

          Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή την συγκίνηση, ωμίλησε για το Ιστορικό γεγονός για την πόλη της Λαμίας και για την Ιερά Μητρόπολή μας, της θεμελιώσεως του Εκκλησιαστικού Μουσείου, κάνοντας αναδρομή εις το παρελθόν και ευχαριστώντας από βάθους καρδίας τον Δήμο Λαμιέων και όλους τους διατελέσαντες Δημάρχους κ. Γεώργιο Ντελή,  κ. Γεώργιο Κοτρωνιά και τον νυν Δήμαρχο κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη για την  αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση τους εις το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως από την έλευση του Ποιμενάρχου μας στη Λαμία, πριν 23 χρόνια, έως και σήμερα.

          Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος παρουσιάζοντας το νέο , σπουδαίο αυτό έργο, της ανεγέρσεως του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο ξεκινά σε οικόπεδο, δωρεά του Δήμου, έναντι των Εγκαταστάσεων του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου, ωμίλησε για την αναγκαιότητα της κατασκευής του, διότι μέσα σ' αυτό θα τοποθετηθεί και θα προβάλετε η  Εκκλησιαστική, Ιστορική κληρονομιά του τόπου μας, κειμήλια τα οποία θα διαφυλαχθούν από κάθε φθορά και κλοπή και μαζί με το Πνευματικό -Διοικητικό Κέντρο θα αποτελεί πόλο έλξεως για τους επισκέπτες της Ιστορικής Πρωτευούσης της Ρούμελης».

          Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας ανέγνωσε την ειδική ευχή της Θεμελιώσεως και εν πομπή, κλήρου, Αρχόντων και λαού μετέβη εις τον σημαιοστόλιστο χώρο του οικοπέδου όπου μαζί με τον κ. Δήμαρχο, πλαισιούμενος από τους τ. Δημάρχους Λαμιέων κ. Γεώργιο Ντελή και κ. Γεώργιο Κοτρωνιά,   έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Εκκλησιαστικού Μουσείου, με την ευχή πάντων σύντομα να ανεγερθεί και να εγκαινιαστεί.

          Μετά το πέρας της τελετής, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως εδόθη πλούσιο κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους στην Τραπεζαρία του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου.

          Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλε πολυμελής Βυζαντινή Χορωδία νέων, μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού αυτής , Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

          Τέλος ο Ποιμενάρχης μας συνάντησε τα στελέχη των Κατασκηνώσεων και του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως στο Αμφιθέατρο, όπου επικοινώνησε μαζί τους, ανταλλάσοντας ευχές δια το Άγιο Πάσχα, προσφέροντας τους μαζί με την πατρική του ευχή, ένα κόκκινο αυγό και χρηματική ευλογία.

          Στον λαμπρό εορτασμό και στον τελετή του Θεμελίου λίθου, παρέστησαν μεταξύ των εκατοντάδων πιστών, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών: Παναγίας Αγάθωνος π. Γερμανός Γιαντσίδης, Παναγίας Αντινίτσης π. Αμβρόσιος Αναστασίου, Ταξιαρχών Στυλίδος π. Αγαθόνικος Βενετσάνος, Ιερείς της Πόλεως, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας,  ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος συνοδευόμενος από Περιφερειάκους Συμβούλους, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους, οι τ. Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Γεώργιος Ντελής και κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, εκπρόσωποι άλλων φορέων και αρκετοί Υποψήφιοι.   

          Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκατοντάδες ήταν οι πιστοί και κυρίως νέοι,  οι οποίοι καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, έως αργά τη νύκτα προσήρχοντο για να ανάψουν ένα κερί και να ασπασθούν προσευχόμενοι την Εικόνα του αγίου Εφραίμ.

Φωτογραφίες και Video:

Imfth.gr & Δημήτριος Ανάγνου

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση