Δελφοί: Επιστήμονες από 26 χώρες στο συνέδριο του OPERANDUM Project

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 18:46 Δελφοί: Επιστήμονες από 26 χώρες στο συνέδριο του OPERANDUM Project

Το συνέδριο για ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό project με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας ξεκίνησε στους Δελφούς.

Στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Κέντρο Καινοτόμων Τεχνολογιών (ITC) φιλοξένησαν το πρώτο ετήσιο Συνέδριο του OPERANDUM Project, (OPEn-air laboRAtories for Nature based solUtions to Manage hydro-meteo risks) από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου 2019.

Το OPERANDUM είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία, «Ορίζοντας 2020», που κύριο στόχο έχει να οδηγήσει σπουδαίες ιδέες από το εργαστήριο στην αγορά.

Σκοπός του προγράμματος OPERANDUM είναι, μέσα από διαδικασίες εμπλοκής και συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών να δοκιμαστούν πράσινες/ οικολογικές λύσεις, ικανές να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και να συμβάλουν αυτές στην προσαρμογή του πλανήτη στην κλιματική αλλαγή. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 27 εταίροι (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Τοπικές Αρχές, Μικρό Μεσαίες Επιχειρήσεις), 25 συνεργάτες από την Ευρώπη, 3 συνεργάτες από την Κίνα, την Αυστραλία και ο Διεθνής Οργανισμός UNESCO.

Συγκεκριμένα, εστιάζοντας στην Ελλάδα, το Κέντρο Καινοτόμων Τεχνολογιών- ITC και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν το πειραματικό μέρος του προγράμματος σε ανοιχτό εργαστήριο στον Σπερχειό ποταμό. Στον Σπερχειό, πιλοτικά, θα μελετηθούν φυσικές λύσεις συγκράτησης των υδάτων του ποταμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων της πλημμύρας και της εποχικής ξηρασίας. Πρωταρχικός στόχος είναι η συστηματοποίηση της επιστημονικής γνώσης σε ήδη δοκιμασμένες φιλο-περιβαλλοντικές λύσεις, επιπλέον, η σύγκριση τους με τις συμβατικές λύσεις αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων, σε οικονομικό, κοινωνικό περιβαλλοντικό επίπεδο, και τέλος η ανάδειξη και μελέτη νέων καινοτόμων πράσινων λύσεων που θα μπορούν να αναπαραχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και να δώσουν λύσεις και σε άλλες περιοχές ανά τον κόσμο, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης, στην εμπλοκή και στην συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών (Τοπικές Αρχές, κάτοικοι της περιοχής, αγρότες κα) ώστε τα πράσινα έργα ήπιας παρέμβασης να συν -σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν βάσει των αναγκών και των απαιτήσεων των αποδεχτών των έργων. Σημαντική προτεραιότητα του προγράμματος είναι, η ανάδειξη συμμετοχικών διαδικασιών με την εμπλοκή όλων όσων θα δεχτούν τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες και η ανάδειξη της ανάγκης στην από «κάτω προς τα πάνω λήψη αποφάσεων» για την υλοποίηση έργων που αφορούν κυρίως στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής.

Οι καθηγητές Μιχάλης Λούπης και Silvana Di Sabatino περιέγραψαν στην κάμερα του LamiaReport το πρόγραμμα και ο Δήμαρχος Δελφών καλωσόρισε τους συνέδρους στους Δελφούς.

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες από το OPERANDUM Project στους Δελφούς...

Δείτε βίντεο με αποσπάσματα από ομιλίες στο Συνέδριο:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση