Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ: Ολοκληρωμένες λύσεις για τη Διαχείρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 08:00 Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ: Ολοκληρωμένες λύσεις για τη Διαχείρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος

Ποιος είναι ο «Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.»

Ο «Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.»,είναι μια Ανώνυμη Εταιρία των Ο.Τ.Α. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με έδρα την Θήβα,  η οποία συστάθηκε στις 30/04/2015, με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Μέτοχοι της εταιρείας είναι 23 Δήμοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η Διοίκηση της ασκείται από ενδεκαμελές (11 μελές) Διοικητικό Συμβούλιο, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Δήμαρχος Λαμιέων, Νικόλαος Σταυρογιάννης.

Σκοπός

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Στερεάς Ελλάδας, και ειδικότερα η υλοποίηση των στόχων και των δράσεων που προβλέπονται σε αυτά για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, θαλάσσια μεταφορά ΑΣΑ, επεξεργασία, ανάκτηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων της χωρικής του αρμοδιότητας.

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Συμπληρώνοντας αισίως τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, ο «Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.» με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό και σε συνεργασία με τους 23 Δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κατόρθωσε να έχει, για πρώτη φορά, ρεαλιστικό σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με περιφερειακή συνείδηση, σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ, ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας και τα Τοπικά Σχέδια των Δήμων, με εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση ύψους 121.404.000, 00 ευρώ για ένα πλήρως ολοκληρωμένο και αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης με 42 συνολικά έργα (4 ΜΕΑ, 8 ΧΥΤΥ, 18 ΣΜΑ, 4 ΜΚ, 8 ΜΑΕΚΚ) και το χαμηλότερο κόστος διαχείρισης σε όλη την Ελλάδα για τους δημότες των Δήμων-Μελών του. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου:

  • Έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν 7 ενεργοί ΧΑΔΑ. Έχει δρομολογηθεί το κλείσιμο και η αποκατάσταση του τελευταίου ενεργού ΧΑΔΑ στον Δήμο Καρύστου.
  • Λειτουργεί 4 ΧΥΤΑ (Ιστιαία, Χαλκίδα, Θήβα και Λαμία), εφαρμόζοντας πρότυπους κανόνες ορθής διαχείρισης για την υγειονομική ταφή απορριμμάτων, επιβάλλοντας ενιαίο τέλος σε όλους του Δήμους - Μέλη του, ίσο με μόλις 24,76 ευρώ/τόνο συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% για το 2019.

  • Έχουν ολοκληρωθεί έργα ύψους 10.000.000, 00 ευρώ. Επίσης, κατασκευάζει και δημοπρατεί έργα ύψους 35.904.000, 00 ευρώ.
  • Εντός του έτους 2019, αναλαμβάνει την λειτουργία της νέας Μονάδας Επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (εργοστάσιο Κομποστοποίησης) και ΧΥΤΥ στο Δήμο Δελφών. Μέχρι τέλος του 2020, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή και θα τεθεί σε λειτουργία η σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Θήβα, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων που θέτει η Εθνική και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

  • Δόθηκαν λύσεις σε θέματα μείζονος σημασίας για την εξασφάλιση ενδιάμεσων μεταβατικών λύσεων μέχρι να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης καθώς και για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων, όπως αυτό της παρέκκλισης από την υπάρχουσα λατομική ζώνη στην περίπτωση της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων (ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Λαμίας).
  • Εντάχθηκαν μελέτες για την ωρίμανση των νέων εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων (ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Χαλκίδας και Λαμίας, αναβάθμιση ΜΕΑ Φωκίδας) με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους1.500.000,00 ευρώ. Επόμενος στόχος, η ένταξη των νέων έργων ύψους 75.500.000,00 ευρώ με δημόσια χρηματοδότηση.
  • Απασχολεί 230 άτομα προσωπικό (διοικητικό, τεχνικό και επιστημονικό) και με την ολοκλήρωση των νέων έργων ο αριθμός αυτός θα είναι πολλαπλάσιος.
  • Παρέχει υποστηρικτικές δράσεις υψηλής ποιότητας σε ό,τι αφορά την συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων-Μελών τους, με διακριτή χρέωση.
  • Διοργανώνει και συμμετέχει σε πληθώρα δράσεων (ημερίδες, συνέδρια κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ενίσχυσης της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Όραμα του φορέα αποτελεί η δημιουργία μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων, αξιοποιώντας τα αστικά απορρίμματα και παράγοντας πολλαπλά θετικά οφέλη για τους πολίτες (οικονομική ανάπτυξη, θέσεις απασχόλησης) μέσα από την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων έργων προστασίας του περιβάλλοντος. Στην προσπάθειά του αυτή κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών.

Δείτε το βίντεο:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση