Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητροπολίτης Συμεών: Από το Νικολίτσι, του ενός κατοίκου, με αγάπη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 08:35 Μητροπολίτης Συμεών: Από το Νικολίτσι, του ενός κατοίκου, με αγάπη

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κήρυγμα με πολλά μηνύματα…

Το ορεινό Νικολίτσι της ΔΕ Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης, ήταν το «τυχερό» χωριό που επέλεξε ο νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών για να τελέσει την πρώτη Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία μετά την ενθρόνισή του.

Η επιλογή του Νικολιτσίου του ενός μόνιμου κατοίκου, του κυρίου Μιλτιάδη Κοντοδήμου, έγινε τυχαία όπως ανέφερε από άμβωνος και ο ίδιος ο Σεβασμιότατος, ωστόσο αντιπροσωπεύει κάθε μικρό και μεγάλο χωριό, κάθε μικρό και μεγάλο τόπο της Φθιώτιδας όπου θα φτάσει κηρύττοντας το Λόγο του Θεού.

Ο ερχομός του Ποιμενάρχη της Φθιωτικής Εκκλησίας «ζωντάνεψε» το χωριό και το κήρυγμά του έδωσε ελπίδα. Ελπίδα για το σήμερα αλλά ακόμη περισσότερο για το αύριο. Όχι μόνο για το Νικολίτσι αλλά για όλους τους πιστούς.

Η «παραβολή του πλουσίου» έδωσε την αφορμή στον Σεβασμιότατο να αναλύσει τα πάθη που μας κρατούν δέσμιους σε αυτή τη ζωή χωρίς να μπορούμε να βρούμε το Χριστό. «Είστε ελεύθεροι να τον Ακολουθήσετε;» ρώτησε ο Μητροπολίτης αναλύοντας ότι δεν είναι μόνο τα πλούτη που δε μας επιτρέπουν να ζήσουμε «ελεύθεροι».

Ο χαρισματικός λόγος του συγκίνησε όχι μόνο τον κ. Μιλτιάδη, αλλά το σύνολο των πιστών που γέμισε ασφυκτικά την περιποιημένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ορεινό Νικολίτσι.

Παίρνοντας το λόγο συγκινημένος ο μοναδικός μόνιμος κάτοικος του χωριού τον ευχαρίστησε σημειώνοντας ότι στην εκκλησία τους είναι δύσκολο να δουν ακόμη και παππά. Αντάλλαξαν δώρα αγάπης, με το Σεβασμιότατο να του δίνει επιπλέον τον αριθμό του προσωπικού του τηλεφώνου ζητώντας όποτε αισθάνεται μόνος ή όταν έχει ανάγκη κάποιον, να τον καλεί!

Στο τέλος δοξάζοντας το Θεό, ζήτησε να ηχήσει και πάλι δυνατά και χαρμόσυνα η καμπάνα ώστε να ακουστεί στην καρδιά κάθε Νικολιτσιώτη όπου και αν βρίσκεται.

Ο Δήμαρχος Μακρακώμης Γιώργος Χαντζής που παραβρέθηκε μαζί με πολλούς δημοτικούς συμβούλους στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χάρισε μια καλαίσθητη πένα στον Ποιμενάρχη μας, ενώ δώρα του πρόσφεραν, ο Αρχιερατικός Επίτροπός Μακρακώμης, ο Πρόεδρος του χωριού και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Νικολιτσιωτών.

Ακολούθησε κέρασμα στο «Στέκι» του Συλλόγου Νικολιτσιωτών, όπου ο Δέσποτας επισκέφθηκε τη συλλογή με το λαογραφικό υλικό της περιοχής. Έγραψε δε και στο βιβλίο επισκεπτών, τη σημασία της διαφύλαξης των ριζών μας και κατ’ επέκταση των χωριών μας. «Το χωριό μας είναι το λιμάνι μας, η εστία μας, η ζωοδόχος πηγή, η Γαλιλαία μας. Η παράδοσή μας είναι η κολυβήθρα του πολιτισμού μας. Αγαπώντας τις ρίζες μας, χτίζουμε το μέλλον μας…», έγραψε.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νικολιτσίου: