Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Λαμία κομμάτι της ιστορίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020 08:02 Η Λαμία κομμάτι της ιστορίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ιδρύθηκε πριν από 57 χρόνια από μία ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών. Με όνειρό τους να δημιουργήσουν μία μεγάλη ζυθοποιία ξεκίνησαν το 1963 την κατασκευή του πρώτου ζυθοποιείου της εταιρείας στον Κηφισό Αττικής, εκεί όπου δύο χρόνια αργότερα άρχισε η παραγωγή της εμβληματικής μπίρας Άμστελ.

Μέσα σε δέκα χρόνια η εταιρεία κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά μπίρας. Σήμερα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διαθέτει τρία ιδιόκτητα ζυθοποιεία και δύο βυνοποιεία.

Για τη Λαμία όμως, η πιο σημαντική ιδιοκτησία της εταιρείας είναι το εργοστάσιο στο Μοσχοχώρι όπου εμφιαλώνεται το «ΙΟΛΗ», το ξεχωριστό φυσικό μεταλλικό νερόαπό το βουνό της Οίτης που έρχεται κατευθείαν στα ποτήρια μας χωρίς επεξεργασία αλλά με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας.

Το 1993 εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στην εμφιάλωσή του, στην τότε νέα μονάδα της Λαμίας με μία επένδυση ύψους 1.5 δις δρχ. Το 1995 το «ΙΟΛΗ» βραβεύτηκε για την ποιότητά του ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε στην αγορά το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ.

Επίσης, στη Λαμία δημιουργήθηκε πριν αρκετά χρόνια και ένας από τους πέντε πειραματικούς αγρούς της εταιρείας ώστε να  πραγματοποιούνται δοκιμές νέων και αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας που διεξάγει η εταιρεία.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ανέκαθεν πρωτοπορούσε σε όλους τους τομείς. Από την αρχή της λειτουργίας της έχει επενδύσει σταδιακά στη δημιουργία ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου προϊόντων, με στόχο να καλύψει στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών.

Έφερε στην ελληνική αγορά τη μπίρα Heineken, την πιο αναγνωρίσιμη μπίρα στον κόσμο, είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που παράγει εγχώριο μηλίτη, επανακυκλοφόρησε ιστορικές μπίρες όπως την ΑΛΦΑ, αλλά και τη ΜΑΜΟΣ σε συνεργασία με την οικογένεια Μάμου, συνδέοντας έτσι τις γεύσεις του παρελθόντος με το σήμερα.

Για τον εορτασμό των 57 χρόνων της, η εταιρεία ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της, απολαύστε το στο βίντεο που ακολουθεί: