Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Λαμιώτης σεφ που διαπρέπει στις κουζίνες του Λονδίνου - Συνέντευξη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 08:22 O Λαμιώτης σεφ που διαπρέπει στις κουζίνες του Λονδίνου - Συνέντευξη

O Κώστας Παπαθανασίου είναι ο πρώτος Λαμιώτης σεφ που έχει τιμηθεί με το βραβείο Bib Gourmand, από τον οδηγό της Michelin.

Συναντήσαμε τον Κώστα στο φιλόξενο πολυχώρο του Blind Pig, στο κέντρο της Λαμίας, σε ένα ταξίδι "αστραπή", λίγες ημέρες πριν το lockdown στην Ελλάδα, όπου ο Λαμιώτης σεφ μας μίλησε για την πορεία του στο εξωτερικό.

Ο Κώστας Παπαθανασίου είναι 33 ετών και τα τελευταία 15 χρόνια μένει μόνιμα στο Λονδίνο, έχοντας στο ενεργητικό του θέσεις στα πιο φημισμένα εστιατόρια της χώρας, ενώ κατά καιρούς έχει δουλέψει ως σεφ και σε άλλες χώρες.

Δείτε ένα Trailer για το project που ετοιμάζει αυτή την περίοδο στο Λονδίνο, με άρωμα Ελλάδας:

Με τη φράση «Δεν έχει σημασία από πού είσαι ή τι γλώσσα μιλάς, αλλά οι ικανότητες οι οποίες έχεις και όλα όσα μπορείς να προσφέρεις», ο Κώστας μας παραχώρησε μία συνέντευξη - παρουσίαση της πορείας του.

Απολαύστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στη Χριστιάννα Αρβανιτάκη για το LamiaReport:

Σύντομο βιογραφικό του Κώστα:

Η ιστορία του Κώστα ξεκίνησε στα 17 του, όπου και άρχισε τις σπουδές του στη μαγειρική.

Οι κυριότεροι σταθμοί στη μέχρι σήμερα μαγειρική του καριέρα:

  • Το διάσημο Κάστρο “Ashford” στην Ιρλανδία
  • Το “Fat Duck” στο Λονδίνο, το οποίο έχει διακριθεί ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο και κατέχει 3 αστέρια Michelin
  • Το πρώτο του επιχειρηματικό βήμα έγινε στη Σιγκαπούρη, μία τελείως καινούργια εμπειρία για εκείνον, η οποία είχε διάρκεια 1,5 έτος.
  • Επιστροφή στο Λονδίνο και στο εστιατόριο “Ledbury”, ένα από τα πιο πολυβραβευμένα εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο με 2 αστέρια Michelin.
  • Έρχεται η συνεργασία του με τον Jason Atherton, έναν από τους πιο γνωστούς σεφ και επιχειρηματίες παγκοσμίως. Το “Polen Street Social”,  το οποίο κατέχει 1 αστέρι Michelin, αποτέλεσε μία από τις πολυτιμότερες συνεργασίες του Κώστα.
  • Σχεδίασε και επιμελήθηκε ως head chef την κουζίνα και του χώρου του “5 Social”, εστιατόριο του ομίλου του Jason Atherton.

Τα δεδομένα άλλαξαν εν μέσω καραντίνας, έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με την ελληνική κουζίνα για πρώτη φορά. Ήρθε λοιπόν η συνεργασία του με την εταιρεία “Dispatch”, η οποία διανέμει φαγητό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ιδέα είναι πως μέσα σε μισή ώρα θα έχεις στο πιάτο σου γεύσεις από εστιατορικό μενού. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ υψηλή και με αφορμή αυτό, σχεδιάζει το νέο του βήμα, γεύματα που θα προσφέρονται μόνο μέσω delivery.

Τονίζει πως οι Άγγλοι είναι πολύ «ανοιχτοί» σαν άνθρωποι και πολύ δεκτικοί σε νέες γεύσεις και κουζίνες. Έχει βιώσει πολύ απαιτητικές στιγμές μέσα στα εστιατόρια στα οποία έχει δουλέψει, όμως ποτέ δεν έχει λάβει μία διαφορετική συμπεριφορά λόγω της καταγωγής του.

«Δεν έχει σημασία από πού είσαι ή τι γλώσσα μιλάς, αλλά οι ικανότητες οι οποίες έχεις και όλα όσα μπορείς να προσφέρεις.»

Σίγουρα η σκέψη του βρίσκεται συνέχεια στην Ελλάδα, αλλά πλέον έχει συνηθίσει και έχει ενστερνιστεί στο έπακρο τη νοοτροπία του εξωτερικού. Δεν έχει βλέψεις να επιστρέψει στην Ελλάδα ακόμα, αλλά μας αποκάλυψε πως το καλοκαίρι του 2021 θα μαγειρεύει στη Μύκονο, σε μία νέα συνεργασία για την οποία και αδημονεί.

«Τα reality shows δεν αντιπροσωπεύουν την καριέρα κάποιου, η μαγειρική είναι θέμα ικανοτήτων και σίγουρα δεν μπορείς να καταλήξεις σε 2-3 ώρες αν κάποιος μάγειρας είναι καλός.»

Μελλοντικά θέλει να αφοσιωθεί περισσότερο στην ελληνική κουζίνα και να αναπτύξει το δίκτυο του delivery only ελληνικού φαγητού στο Λονδίνο.

«Η μαγειρική είναι πολύ απαιτητικό και δυναμικό επάγγελμα, αλλά πολύ γρήγορα και εύκολα μπορεί να σε επιβραβεύσει.»

Η δική μας ευχή, να κάνει περήφανη την πόλη του και την καταγωγή του σε κουζίνες ανά τον κόσμο.

Δείτε φωτογραφίες από το "5 Social", όπου ο Κώστας είναι head chef: