Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για την αποκατάσταση μετά την Covid19

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 08:30 Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για την αποκατάσταση μετά την Covid19

Εδώ και ένα περίπου χρόνο, που έχει εισβάλει βιαίως ο COVID -19  στη ζωή μας, προσπαθούμε ακόμα να χαρτογραφήσουμε  τις επιπτώσεις του και τα ελλείμματα που δημιουργεί.

Το βέβαιο όμως είναι ότι συνηγορούν και άλλοι παράγοντες στην εγκατάσταση αυτών των ελλειμμάτων . Όταν ένας ασθενής  νοσηλεύεται πολλές ημέρες σε μια κλινική και πολλές φορές προκύπτει και η ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ, είναι φυσικό και επόμενο ο ασθενής αυτός να υποστεί μια γενικευμένη μυϊκή αδυναμία λόγω παρατεταμένου κλινοστατισμού με αποτέλεσμα την αδυναμία ορθοστάτησης και βάδισης.

Αυτή η γενικευμένη αδυναμία δύναται να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, πέραν του μυοσκελετικού που είναι το προφανές, όπως το ουροποιητικό, το γαστρεντερολογικό και σαφέστατα το αναπνευστικό.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ένας ασθενής για να βελτιώσει την υγεία του και την κλινική του εικόνα μετά την περιπέτεια με τον κορωνοϊό;

Το LamiaReport απευθύνθηκε στη Φυσίατρο Αικατερίνη Λεκάκη, η οποία είναι Επιστημονική Διευθύντρια στο Κέντρο Αποκατάστασης της Κλινικής Λαμίας.

Συνέντευξη:

ΕΡ: Τι προσφέρει ένα Κέντρο Αποκατάστασης σε αυτούς τους ασθενείς;

ΑΠ: Ο ασθενής κατά την εισαγωγή του σε ένα Κέντρο Αποκατάστασης αξιολογείταικαι συντάσσεται το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει καθημερινώς . Σε αυτό περιλαμβάνονται όλες οι θεραπείες όπως κινησιοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, μυϊκή ενδυνάμωση, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία καθώς και ψυχολογική υποστήριξη από Κλινικό Ψυχολόγο. Σε ένα κέντρο προσφέρεται 24ωρη νοσηλευτική και ιατρική παρακολούθηση καθώς και σίτιση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς που καταρτίζεταιαπό ειδικό Διατροφολόγο. Ένα εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης προσφέρει ολιστική φροντίδα στον ασθενή, καθώςπέραν της ειδικότητας μου, συνεπικουρούν και άλλες ειδικότητές όπως Παθολόγος, Νευρολόγος, Γενικός Ιατρός για την τάχιστη επανένταξη του ασθενούς στην καθημερινότητα.

ΕΡ: Ποια η δική σας εμπειρία σχετικά με την αποκατάσταση αυτών των ασθενών;

ΑΠ: Οι περισσότεροι ασθενείς που διαφεύγουν τον κίνδυνο και αρνητικοποιούνται , έχουν μεγάλο προσδόκιμο κινητικής αποκατάστασης. Στο κέντρο μας ήδη νοσηλεύσαμε 3 ασθενείς, καθώς έχουμε συστήσει νέο τμήμα αποκατάστασης post Covid ασθενών και μάλιστα ο ένας έχει ήδη πάρει εξιτήριο και βρίσκεται πλήρως περιπατητικός στην οικία του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν Ιατρό να βλέπει την πρόοδο και τη βελτίωση του ασθενούς μέχρι την πλήρη ίασή του.

 ΕΡ: Τι διαδικασίες χρειάζονται για να έρθει κάποιος ασθενής σε ένα κέντρο αποκατάστασης ; Υπάρχει κάλυψη από τους ασφαλιστικού φορείς της χώρας;

ΑΠ: Η διαδικασία εξ όσων γνωρίζω είναι πολύ απλή και γίνεται από το θεράποντα ιατρό του Νοσοκομείου που νοσηλεύεται και πριν το εξιτήριο του.  Όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χωράς και φυσικά ο ΕΟΠΥΥ έχουν εντάξει την αποκατάσταση μετά από Covid στις παροχές του καθώς το θεωρούν επιβεβλημένο. Μάλιστα , δεν υπάρχει και ηλικιακή δέσμευση καθώς δύναται αποκατασταθεί οποιασδήποτε έχει προσβληθεί από τον ιό και έχει εμφανίσει συμπτώματα μυοπάθειας, είτε είναι 20 χρονών είτε 90. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να βελτιστοποιήσουν το χρόνο αποκατάστασής τους  και να αφήσουν πίσω αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία.

ΕΡ: Υπάρχει τρόπος πρόληψης και θεραπείας των επιπτώσεων αυτών;

ΑΠ: Σαφέστατα ένας σωστός τρόπος ζωής, με συχνή άσκηση και ισορροπημένη διατροφή δημιουργεί μια ασπίδα στον οργανισμό σε γενικότερα πλαίσια, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί πανάκεια. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν νοσήσει βαριά, ενώ έχουν καλή φυσική κατάσταση. Όσον αφορά στη θεραπεία , σαφώς και υπάρχουν τα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Η ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, είναι η κατ’ ουσία αρμόδια για την κινητική αποκατάσταση του ασθενούς, πάντοτε σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως Παθολόγος και Νευρολόγος.

ΕΡ: Θα μπορούσατε να γίνεται πιο αναλυτική σχετικά με την αποκατάσταση μετά από COVID -19;

ΑΠ: Η αποκατάσταση μετά από COVID -19 έχει ξεχωριστά στάδια. Ένας ασθενής με ήπια συμπτώματα και λίγες ημέρες νοσηλείας, εφόσον έχει αρνητικοποιηθεί από τον ιό, αντιμετωπίζεται με κινησιοθεραπείες και αναπνευστική φυσιοθεραπεία κατ’ οίκον σε αντίθεση με τους ασθενείς που έχουν πολυήμερη νοσηλεία και βαρύτερα συμπτώματα, που χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας σε κάποιο Κέντρο Αποκατάστασης, ώστε να ακολουθήσουν εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

ΕΡ : Τι άλλες υπηρεσίες παρέχει η Κλινική Λαμίας;

ΑΠ: Η Κλινική Λαμίας αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική μονάδα υγείας στην Περιφέρεια της Στέρεας Ελλάδος και πέραν του Κέντρου Αποκατάστασης διαθέτει Παθολογικό και Γηριατρικό τμήμα όπου προσφέρει ιατρική και νοσηλευτική κλινική φροντίδα σε ανθρώπους που έχουν μόνιμη ανάγκη, Ογκολογικό τμήμα, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Οφθαλμολογικό Χειρουργικό τμήμα και βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση επέκτασης των υπηρεσιών μας.

ΕΡ: Όταν μιλάμε για Γηριατρική, τι ακριβώς προσφέρει αυτή η υπηρεσία;

ΑΠ: Η Γηριατρική είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυγμένες ειδικότητες Ιατρικής στην Ευρώπη και αφορά ανθρώπους που χρήζουν καθημερινής ιατρικής παρακολούθησης για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να διατηρηθούν σε ένα ποιοτικό επίπεδο διαβίωσης. Δεν πρέπει να συγχέουμε τα Γηριατρικά τμήματα με τα Γηροκομεία, καθώς στο Γηριατρικό τμήμα υπάρχει καθημερινή ιατρική παρακολούθηση, μικροβιολογικές εξετάσεις, νοσηλευτική φροντίδα και επιλογές κινητικής αποκατάστασης. Θα μπορούσαμε πιο απλά να ισχυριστούμε ότι η Γηριατρική κλινική είναι η Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων του μέλλοντος. Η Κλινική Λαμίας προσφέρει αυτήν την επιλογή σε εξαιρετικές συνθήκες και σε εξαιρετικά προσιτές τιμές ώστε οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας να έχουν μια αγκαλιά φροντίδας και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ξεπερνώντας τις επιλογές ενός απαρχαιωμένου ιδρύματοςκαι μιας απλής διαβίωσης.

Κλινική Λαμίας
3ο χλμ Λαμίας -Λυγαριάς
Τηλ:22310 69450

website: www.klinikilamias.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση