12 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα Πτήσης στο Διάστημα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 12:02 12 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα Πτήσης στο Διάστημα Astronaut Bruce McCandless II, Space Shuttle Challenger. NASA, Public domain, via WikiCommons

Γράφει η Λίλη Τσώνη

12 Απριλίου 1961. Η πρώτη τροχιά γύρω από τη Γη. H αποστολή Vostok1 και ο Yuri Alekseyevich Gagarin.

«Γυρίζοντας γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιό μου, θαύμαζα την ομορφιά του πλανήτη μας. Άνθρωποι του κόσμου, ας προστατεύσουμε και ας ενισχύσουμε αυτή την ομορφιά - μην την καταστρέψουμε!» Yuri Gagarin

Photo by alexjacque on flickr. First successful manned space flight, April 12, 1961

1961. 12 Απριλίου. Ήταν τότε, που ο πιλότος και κοσμοναύτης Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, της Σοβιετικής αποστολής στο Διάστημα Vostok 1, ολοκλήρωσε μια τροχιά γύρω από τη Γη σε 108 λεπτά, μέσα στο διαστημικό σκάφος Vostok 3KA. Το Vostok 3KA είχε εκτοξευθεί με τον πύραυλο Vostok-K από το κοσμοδρόμιο Baikonur του Καζακστάν της ΕΣΣΔ.

1963. Στη Σοβιετική Ένωση τιμούν για πρώτη φορά την 12η Απριλίου, ως Ημέρα της Κοσμοναυτικής.

NASA, Public domain, via Wikimedia Commons Space Shuttle Columbia launching 12 April 1981

1981, 12 Απριλίου. Οι Αμερικανοί γιορτάζουν την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Columbia, της αποστολής STS-1 του προγράμματος Space Shuttle, ακριβώς 20 χρόνια μετά την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση των Σοβιετικών. (Πλήρωμα δύο ατόμων, αρχηγός αποστολής ο John W. Young, και ο πιλότος Robert L. Crippen)

yuri’s night/Loretta whitesides

40 χρόνια μετά την τροχιά του Γιούρι Γκαγκάριν με το Vostok 3KAY, μια ακόμη διεθνής γιορτή ξεκινάει την ίδια ημερομηνία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι η Yuri's Night, η Βραδυά του Γιούρι, γνωστή και ως "Παγκόσμιο Διαστημικό Πάρτυ".

από ιδιωτική συλλογή γραμματοσήμων

2011. Πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη φορά, στη διάρκεια της 65ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 7 Απριλίου, λίγες μόλις μέρες πριν από την 50ή επέτειο από την ιστορική τροχιά του Γιούρι Γκαγκάριν γύρω από τη Γη, η 12η Απριλίου καθιερώνεται ως η Διεθνής Ημέρα Πτήσης στο Διάστημα.

Την ίδια ημέρα, οι Ρώσοι και οι κάτοικοι ορισμένων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, την ονομάζουν Ημέρα Κοσμοναυτικής (ДеньКосмона́втики, DenKosmonavtiki), ενώ στην Πολωνία η 12η Απριλίου γιορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα Αεροπορίας και Κοσμοναυτικής (Międzynarodowy DzieńLotnictwa i Kosmonautyki).

Λ.Τ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση