Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λογοθεραπεία: Δωρεάν ενημέρωση και αξιολόγηση στο Κέντρο "Πρόσβασις"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 08:57 Λογοθεραπεία: Δωρεάν ενημέρωση και αξιολόγηση στο Κέντρο "Πρόσβασις"

11 Μαΐου: Πανελλήνια Ημέρα Λογοθεραπείας - Ενημερωθείτε για τα δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ ενημέρωσης και αξιολόγησης, κατόπιν ραντεβού στο Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Διαταραχών «ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ».

Συχνά οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με τον όρο «λογοθεραπεία» χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς κάνει ένας λογοθεραπευτής. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτή η άγνοια έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας.

          Ακούγοντας τον όρο «θεραπεία», η σκέψη μας πιθανόν μας παραπέμπει στη χρήση κλασσικών ιατρικών μεθόδων. Η λογοθεραπεία, όμως δεν γίνεται σε ένα ιατρικό γραφείο, αλλά σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για παιδιά, με πολλά παιχνίδια και χαρούμενη διάθεση.

Η Λογοθεραπεία, λοιπόν, είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, την αξιολόγηση, τη διάγνωση και την θεραπεία των διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, ροής, φώνησης αλλά και διαταραχές κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες.

          Πιο αναλυτικά:

  • Ο Λόγος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: (α) ο αντιληπτικός λόγος, που αφορά την κατανόηση των πληροφοριών και εκεί εντοπίζουμε τις δυσκολίες του ατόμου να κατανοήσει αυτό που ακούει ή αυτό που διαβάζει. (β) ο εκφραστικός λόγος, που αφορά την έκφραση των πληροφοριών και εκεί εντοπίζουμε τις δυσκολίες του ατόμου να πει ή να γράψει τις ιδέες του και τις σκέψεις του. Συνεπώς, έχουμε τρία είδη διαταραχών (αντιληπτικού τύπου, εκφραστικού τύπου, μεικτή διαταραχή και των δύο τύπων).
  • Η Ομιλία αφορά τη δυσκολία του ατόμου να αρθρώνει σωστά όλους τους ήχους (φωνήματα) της γλώσσας σε όλες τις θέσεις μέσα στις λέξεις. Οι έντονες δυσκολίες άρθρωσης μπορούν να οδηγήσουν σε ακατάληπτη (μη κατανοητή) ομιλία.
  • Η Επικοινωνία χωρίζεται και αυτή σε δύο κατηγορίες: (α) η λεκτική επικοινωνία, η οποία πραγματοποιείται μέσω της χρήσης του λόγου και της ομιλίας και (β) η μη λεκτική επικοινωνία, η οποία πραγματοποιείται μέσω της γλώσσας του σώματος (βλεμματική επαφή, στάση σώματος, χειρονομίες, εκφράσεις). Οποιαδήποτε δυσκολία σε κάποια από τις δύο κατηγορίες χαρακτηρίζεται ως διαταραχή στην επικοινωνία.
  • Η Διαταραχή Ροής (κυρίως τραυλισμός) αφορά την ταχύτητα ομιλίας, τα μπλοκαρίσματα και τις επαναλήψεις συλλαβών ή λέξεων του ατόμου.
  • Η Διαταραχή Φώνησης αφορά τη δυσκολία του ατόμου να διαχειριστεί την έναρξη, την ένταση, την ηχηρότητα και το ύψος της φωνής, με αποτέλεσμα να μην έχει τον έλεγχο της φωνής του.
  • Η Διαταραχή Κατάποσης αφορά την δυσκολία του ατόμου να καταπιεί στερεά ή υγρή τροφή. Η θεραπευτική αποκατάσταση της διαταραχής αυτής, απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό πάνω στο αντικείμενο και την βοήθεια μιας ολόκληρης ιατρικής ομάδας.

Οι παραπάνω δυσκολίες χρήζουν αξιολόγησης από έναν λογοθεραπευτή. Όλα τα στοιχεία αξιολογούνται μέσα από την χορήγηση σταθμισμένων εργαλείων (τεστ) αλλά και μέσα από την ελεύθερη παρατήρηση του παιδιού. Έτσι, ο λογοθεραπευτής λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία και σε συνάφεια με την νοητική ικανότητα, την κινητικότητα, τον κοινωνικό, συμπεριφορικό και συναισθηματικό τομέα του ατόμου, οργανώνει το πρόγραμμα θεραπείας του παιδιού και παραπέμπει σε άλλες ειδικότητες εάν παραστεί ανάγκη.

Στόχος, εκτός από την θεραπευτική παρέμβαση, είναι το παιδί να έρχεται στις θεραπείες του με χαρά και θετική ενέργεια χτίζοντας μια όμορφη σχέση με τον θεραπευτή του.

          Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας Διαταραχών «ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ» είναι πάντα εδώ για να λύσει τις απορίες και να βοηθήσει τόσο το παιδί όσο και τους γονείς. Στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Λογοθεραπείας, το Κέντρο μας θα πραγματοποιήσει δωρεάν Λογοθεραπευτικές αξιολογήσεις κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Διαταραχών "ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ"
Λαμία, Βύρωνος 29
Αμφίκλεια, Αταλάντη, Καρπενήσι
Τηλ. επικ: 2231066103, 6932065658
www.prosbasis.gr