Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φάνης Σπανός: «Είμαστε δίπλα στους πραγματικούς ήρωες αυτής της άνισης μάχης» - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021 07:54 Φάνης Σπανός: «Είμαστε δίπλα στους πραγματικούς ήρωες αυτής της άνισης μάχης» - ΒΙΝΤΕΟ

Οι Αυτοδιοικητικοί ήταν στην πρώτη γραμμή στις πολλές μάχες που δόθηκαν σε όλα τα πύρινα μέτωπα - Έσβηναν φωτιές μαζί με τους κατοίκους και τα "άκουγαν" για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, κυρίως για την απουσία εναέριων μέσων.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον αγώνα που έδωσαν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης κόντρα στην πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε την Εύβοια. Ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, των Συλλόγων των χωριών, όλοι μια γροθιά με τους κατοίκους για να σώσουν τον τόπο τους.

Πολλές φορές τα "άκουσαν" κυρίως για την έλλειψη των εναέριων μέσων, κάτι για το όποιο και οι ίδιοι εκλιπαρούσαν τις κρίσιμες στιγμές εκείνους που είχαν το γενικό πρόσταγμα και το συντονισμό για όλες τις πυρκαγιές που ήταν σε εξέλιξη στη χώρα.

Οι κάτοικοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ήταν πραγματικά δίπλα τους ξάγρυπνοι όλες αυτές τις ημέρες και τι αγώνα έδωσε ο καθένας.

Το παρακάτω ερασιτεχνικό βίντεο είναι από τη στιγμή που η φωτιά έμπαινε στο Πευκί και οι κάτοικοι έκοβαν τα δέντρα για να εμποδίσουν τις φλόγες να εξαπλωθούν μέσα στο χωριό.

Εκεί ήταν και ο Δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς, με τη ντουντούκα, που συντόνιζε τους κατοίκους. Εκεί ήταν και ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα θα τον δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μαζί με άλλους κατοίκους να απομακρύνουν τα κομμένα κλαδιά από τα δέντρα. Είναι αυτός με το λευκό μπλουζάκι.

Δείτε το βίντεο:

«Μαζί παλέψαμε στη φωτιά. Μαζί δουλεύουμε και για την αναγέννηση του τόπου μας», λέει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, που και την επόμενη μέρα βρέθηκε ξανά κοντά στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά. 

«Βρεθήκαμε ξανά στα χωριά που χτυπήθηκαν για να μιλήσουμε με τους πραγματικούς ήρωες αυτής της πολυήμερης και άνισης μάχης, τους κατοίκους που έμειναν πίσω και έσωσαν τα σπίτια τους, αλλά και αυτούς που είδαν τον τόπο τους και τον κόπο τους να γίνεται στάχτη....», είπε ο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, και συνέχισε:

«Βρεθήκαμε στο πλευρό τους τις μέρες της φωτιάς και επιστρέψαμε για να αφουγκραστούμε τους φόβους και τις αγωνίες τους, για να καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες τους και να ακούσουμε τις δικές τους προτάσεις για την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας.

»Το τρίπτυχο: “Αποζημιώσεις - Αντιπλημμυρικά έργα - Στρατηγικά έργα ανασυγκρότησης” είναι οδηγός για την επόμενη μέρα, αλλά και για την επόμενη γενιά. Αποτελεί πλέον “στόχο ζωής” η αναγέννηση του τόπου και για να τον πετύχουμε δουλεύουμε μαζί με τους συντοπίτες μας, συνεργαζόμαστε με τους δύο Δήμους και με τα συναρμόδια υπουργεία και επιστρατεύουμε τους πλέον ειδικούς και έμπειρους.

»Ο Σταύρος Μπένος, ο αυτοδιοικητικός που ανέστησε την πόλη της Καλαμάτας μετά το σεισμό του 1986, είναι από χρόνια στενός συνεργάτης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η επιλογή του κρίθηκε αυτονόητη για την προεδρία της Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Όλοι μαζί δουλεύουμε για την επόμενη ημέρα, στην κατεύθυνση που μας δίνουν οι κάτοικοι αυτού του τόπου».

Σε αυτή την πολυήμερη -δυστυχώς- μάχη για τον περιορισμό και την κατάσβεση των πυρκαγιών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μεταξύ άλλων:

  • Υποστήριξε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Διέθεσε έως και 65 υδροφόρες. Παράλληλα, διέθεσε συνολικά 70 χωματουργικά μηχανήματα, με τα οποία ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία.
  • Φρόντισε για την ομαλή απομάκρυνση, μεταφορά (με ναυλωμένα λεωφορεία, ακόμη και με πλωτά μέσα) και τη φιλοξενία 2.500 περίπου κατοίκων χωριών των δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.
  • Συντόνισε το τεράστιο και συγκινητικό κύμα προσφοράς τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα φθάσουν γρήγορα στους πυρόπληκτους.
  • Κινητοποίησε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών αποζημίωσης πυρόπληκτων, όπως και για την άμεση στήριξη  κτηνοτρόφων και άλλων επαγγελματιών με ζωοτροφές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Συνεργάζεται με την Πολιτεία για τη συνδιαμόρφωση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Μια μεγάλη επιχείρηση, που θα υποστηριχθεί από την Επιτροπή Ανασυγκρότησης.