Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα Γη: Από τον Καπνό στη Στέβια - "Παπαστράτος" και "Στέβια Ελλάς" ενώνουν δυνάμεις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 07:42 Νέα Γη: Από τον Καπνό στη Στέβια - "Παπαστράτος" και "Στέβια Ελλάς" ενώνουν δυνάμεις (Φώτο: O Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, κ. Χρήστος Σταμάτης)

Στρατηγικό Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν οι εταιρείες "Παπαστράτος" και η "Stevia Hellas" από τη Λαμία.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία της Παπαστράτος με τη Stevia Hellas και στοχεύει στην ολιστική υποστήριξη των καπνοκαλλιεργητών για τη μετάβαση από την καλλιέργεια του καπνού στην καλλιέργεια στέβιας, εξοικονομώντας, ταυτόχρονα, φυσικούς πόρους. Η πιλοτική φάση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει στη Θράκη σε συνολική έκταση 100 στρεμμάτων, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Το Πρόγραμμα που απευθύνεται σε καπνοκαλλιεργητές, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού, η Παπαστράτος και η Stevia Hellas υπέγραψαν Στρατηγικό Σύμφωνο Συνεργασίας.

(O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός)
 

«Η πορεία μας για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο δεν αφορά μόνο εμάς. Η ζήτηση για τον καπνό μειώνεται, επειδή μειώνονται οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο. Πριν λοιπόν γίνει αυτό μεγάλο πρόβλημα για τους καπνοκαλλιεργητές αναλαμβάνουμε δράση», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, υπογραμμίζοντας την ευθύνη που αισθάνεται η Παπαστράτος έναντι των καπνοκαλλιεργητών που την στηρίζουν στα 90 χρόνια ιστορίας της. «Η κίνηση μας δείχνει ότι θέλουμε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω», είπε μεταξύ άλλων.


(Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, κ. Χρήστος Σταμάτης)

Ο κ. Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas υπογράμμισε «ότι η στρατηγική αυτή συμφωνία με την Παπαστράτος αποτελεί ιστορικό γεγονός μιας και θα αλλάξει τη ζωή χιλιάδων οικογενειών που καλλιεργούσαν καπνό ανά την Ελλάδα. Η επιλογή της στέβιας έγινε με γνώμονα την ευκολία στη μετάβαση, καθώς χρησιμοποιούνται ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές, όπως και ο ίδιος μηχανολογικός εξοπλισμός, την καλύτερη στρεμματική απόδοση και τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση της στέβιας από τη βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, ως ένα φυσικό γλυκαντικό. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας στην επιλογή της είναι και το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον. Η καλλιέργεια στέβιας απαιτεί σημαντικά λιγότερους φυσικούς πόρους, λιγότερο νερό, μειωμένη χρήση λιπασμάτων και καθόλου χημικά».


(Ο Πρόεδρος της Stevia Hellas, κ. Ευάγγελος Παλαιορούτης, ο Αντιπρόεδρος της Stevia Hellas Παναγιώτης Κούτρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, κ. Χρήστος Σταμάτης και μέλη της Stevia Hellas)

Απ’ την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός υπογράμμισε ότι, «η πρωτοβουλία αυτή της Παπαστράτος και της Stevia Hellas αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κρίσιμα χαρακτηριστικά που έχει κι η δική μας πολιτική στο Υπουργείο: Συνεργασία. Καινοτομία. Νέα αντίληψη. Σεβασμό στο περιβάλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη. Προσαρμοστικότητα στα σύγχρονα δεδομένα. Στήριξη στον αγροτικό κόσμο». Μάλιστα πρότεινε στις δύο εταιρείες να δημιουργήσουν μία ομάδα με στελέχη του υπουργείου και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, που θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία μετάβασης προκειμένου να αποτελέσει case study για πιθανή ευρύτερη εφαρμογή.