Ράλλυ Ακρόπολις: Πέρασε στην ιστορία με το «1-2-3» της Hyundai - Εικόνες από τις απονομές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 07:44 Ράλλυ Ακρόπολις: Πέρασε στην ιστορία με το «1-2-3» της Hyundai - Εικόνες από τις απονομές

Την 5αδα έκλεισαν τα Ford και μόλις στην 6η θέση το Yaris του Ιάπωνα Katsuta…

Για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η Hyundai πέτυχε το «1-2-3» ανεβάζοντας στο βάθρο του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022, τους Thierry NEUVILLE (3:34:52.0), Ott TÄNAK (3:35:07.0) και Dani SORDO (3:36:41.7).

Η HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM, έδωσε από νωρίς το πρωί στο Ελευθεροχώρι την εντολή στους οδηγούς της να οδηγήσουν με σύνεση για το «τρίποντο», μη ρισκάροντας κάποια εναλλαγή της 1ης - 2ης θέσης προκειμένου να ευνοηθεί ο Τάνακ στη διεκδίκηση του Παγκόσμιου τίτλου.

Επιπλέον ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι ο Σόρντο θα μείνει μπροστά από τον Έβανς της Toyota. Το τελευταίο ήρθε χωρίς κόπο καθώς ο Elfyn Evans εγκατέλειψε στην απλή διαδρομή πριν από την αφετηρία της ΕΔ14, με πρόβλημα στο turbo.

O Ott Tanak σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο και απάντησε ο Τhierry Neuville με ταχύτερο χρόνο στην ΕΔ15 (Ρεγγίνι - Ελάτεια). Σε αυτή την ειδική δόθηκε και η ξεκάθαρη εντολή στους οδηγούς της Hyundai να διατηρήσουν τις θέσεις τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσει το πρώτο «1-2-3» στην ιστορία της.

Στο δεύτερο πέρασμα του Ελευθεροχωρίου (ΕΔ16) όπου είχαμε και την Wolf Power Stage ο Ott Tanak σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο μειώνοντας αλλά όχι καλύπτοντας τη διαφορά από το Βέλγο Thierry Neuville που σημείωσε την πρώτη του νίκη την τρέχουσα σεζόν.

Την 5αδα έκλεισαν τα Ford των Pierre-Louis LOUBET και Craig BREEN, ενώ το πρώτο Toyota ήταν του Ιάπωνα Takamoto KATSUTA στην 6η θέση.

Πολύ μακριά ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Kalle ROVANPERÄ με αρκετά δευτερόλεπτα ποινής και συνολικό χρόνο 3:51:41.0.

#11 Thierry NEUVILLE / Martijn WYDAEGHE

«Είμαι πολύ χαρούμενος με τη νίκη, γνωρίζαμε πως κάποια στιγμή θα έρθει. Ήμασταν επικεφαλής στο προηγούμενο ράλλυ, αλλά ένα μικρό λάθος μάς κόστισε τη νίκη. Είμαι χαρούμενος για την ομάδα, για το “1-2-3”. Είναι κάτι που αξίζουμε, έπειτα από όλη αυτή την προσπάθεια από όλους στην ομάδα. Έχουμε ακόμα περιθώρια βελτίωσης, αλλά αυτό το αποτέλεσμα δείχνει πως κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

#8 Ott TÄNAK / Martin JÄRVEOJA

«Όλα είναι πιθανά μέχρι να τελειώσει το Πρωτάθλημα. Αλλά να το κάνεις μόνος σου είναι δύσκολο. Προφανώς η απόσταση είναι μεγάλη, δε σου κάνει κάποιος τέτοια δώρα συχνά».

#6 Dani SORDO / Candido CARRERA

«Ήταν καλά. Έχασα λίγο χρόνο σε κάποιες ειδικές, αλλά στο τέλος δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα και καταφέραμε να διασφαλίσουμε την 3η θέση».

#7 Pierre-Louis LOUBET / Vincent LANDAIS

«Σήμερα σταθήκαμε λίγο τυχεροί και τερματίσαμε 4οι. Είναι ένα φανταστικό ράλλυ, πολύ σκληρό. Η ομάδα τα πήγε περίφημα, έκαναν εξαιρετική δουλειά».

#42 Craig BREEN / Paul NAGLE

«Έτσι έχουν τα πράγματα. Η ταχύτητά μας ήταν καλή. Οφείλουμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι, να διατηρήσουμε το κίνητρο και να είμαστε καλοί στη Νέα Ζηλανδία».

#18 Takamoto KATSUTA / Aaron JOHNSTON

«Ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο. Δεν είχαμε την απαιτούμενη ταχύτητα, είναι πραγματικά απογοητευτικό. Συμβαίνουν όμως αυτά. Μπορούμε να πάρουμε ένα μάθημα και να εστιάσουμε στο επόμενο ράλλυ».

#69 Kalle ROVANPERÄ / Jonne HALTTUNEN

«Μας έλειψε η πρόσφυση στην αρχή. Σίγουρα σε ένα τέτοιο ράλλυ με μπόσικο χώμα δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα. Με τα μαλακά ελαστικά κάτι γινόταν, αλλά με τη σκληρή γόμα δυσκολευτήκαμε απίστευτα. Γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να βελτιώσουμε, θα κάνουμε δοκιμές το επόμενο Σαββατοκύριακο. Πρέπει να κάνουμε το αυτοκίνητο να δουλέψει και να πετύχουμε το σωστο στήσιμο».

Πρώτος Έλληνας είναι ο Λάμπρος Αθανασούλας στη 16η θέση, ενώ στην 29η θέση και 3ο ελληνικό πλήρωμα οι Καρανικόλας - Κακαβάς. Στην 45η θέση τελικά οι Χρυσόστομος Καρέλλης και Λεωνίδας Μαχαίρας που είχαν μια άτυχη στιγμή στο πρώτο πέρασμα της ειδικής του Ταρζάν.

#65 Epameinondas KARANIKOLAS / Georgios KAKAVAS

«Ωραίο ράλλυ, σκληρό. Όλα πήγαν καλά».

#51 Χρυσόστομος ΚΑΡΕΛΛΗΣ / Λεωνίδας Μαχαίρας

«Εξαιρετική εμπειρία, καταφέραμε να φτάσουμε στον τερματισμό, αυτός ήταν ο στόχος μας. Είμαστε ευχαριστημένοι που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε αυτή την εμπειρία».

Στις 15:25' στην ΠΕΛ ξεκίνησε η λαμπρή τελετή απονομής στους νικητές και τερματίσαντες. Το καλύτερο Service Park του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος...

Η εγκατάλειψη πολλών πληρωμάτων με αυτοκίνητα Rally1 έφερε ψηλά στην κατάταξη τους οδηγούς της κατηγορίας WRC2. Έτσι, ο Φινλανδός Emil Lindholm με το Skoda Fabia Rally2 σημείωσε τη δεύτερη νίκη του στο θεσμό για φέτος, έπειτα από εκείνη που πέτυχε στην πατρίδα του, τερματίζοντας παράλληλα και στην έβδομη θέση της γενικής κατάταξης. Δεύτερος τερμάτισε ο Nikolay Gryazin με ίδιο αυτοκίνητο, καταφέρνοντας να αποφύγει τα προβλήματα. Η σπουδαία επίδοση του αγώνα, όμως, ήρθε από τον Κύπριο Αλέξανδρο Τσουλόφτα, που με τον Ross Whittock στο δεξί μπάκετ του Volkswagen Polo GTI κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία, υποσκελίζοντας στην τελευταία ειδική του αγώνα, τη Wolf Power Stage, τον Eyvind Brynildsen και εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την άτυχη στιγμή του Johan Rossel.

Στο JWRC η αγωνία κράτησε μέχρι το τέλος, με τον Robert Vivres να κατακτά το Πρωτάθλημα Νέων! Ο νεαρός Εσθονός εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα των αντιπάλων του και οδηγώντας με μεγάλη ωριμότητα εξασφάλισε το έπαθλο, που μεταφράζεται σε τέσσερις αγώνες στο WRC2 την επόμενη χρονιά. Πάντως, ο Βρετανός Jon Armstrong προσπάθησε μέχρι το τέλος να κάνει το μεγάλο comeback, αλλά εντέλει δεν τα κατάφερε.

Ανάμεσα στα ελληνικά πληρώματα, την πρώτη θέση κατέκτησαν οι Λάμπρος Αθανασούλας-Νίκος Ζακχαίος με το Hyundai i20 N Rally2, με τον Έλληνα οδηγό να μην αποδίδει σύμφωνα με τα υψηλά του στάνταρντ, λόγω του ότι διανύει μετεγχειρητική περίοδο. Δεύτεροι ακολούθησαν οι Βασίλης και Γιάννης Βελάνης με ακόμα ένα Skoda Fabia Rally2, οι οποίοι είχαν μια έξυπνη στρατηγική που τους έφερε ψηλά στον τερματισμό. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Νώντας Καρανικόλας-Γιώργος Κακαβάς με το Ford Fiesta Rally3, εντυπωσιάζοντας στην πρώτη τους εμφάνιση με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Όσον αφορά την κατηγορία RC4, την πρωτιά κατέκτησαν ο Πασχάλης Χατζημάρκος-Μάριος Τσαούσογλου με το Peugeot 208 Rally4, κινούμενοι γρήγορα και αποφεύγοντας τα προβλήματα που θα τους έθεταν εκτός. Πίσω τους, οι Σάββας Λευκαδίτης-Βαγγέλης Ακράτος σημείωσαν εξαιρετικούς χρόνους με το Peugeot 208 Rally4, αλλά δεν κατάφεραν να καλύψουν το χρόνο που έχασαν την πρώτη μέρα.

Δείτε πολλές φωτογραφίες από την απονομή:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση