Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βλεφαροπλαστική: Μία αισθητική αλλά και λειτουργική επέμβαση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 09:26 Βλεφαροπλαστική: Μία αισθητική αλλά και λειτουργική επέμβαση

Γράφει ο Επίατρος Πλαστικός Χειρουργός Ιωάννης Ματζούκας MD, MRCS, FEBOPRAS.

Το πρόσωπο αποτελεί το σημείο του σώματος που επηρεάζεται περισσότερο από το πέρασμα του χρόνου και ουσιαστικά είναι εκείνο που παρατηρεί κάποιος όταν γνωρίζει κάποιον άλλον. Τα βλέφαρα είναι η περιοχή του προσώπου που επηρεάζονται πιο γρήγορα και πιο έντονα από το χρόνο. Η εξήγηση είναι απλή: η αποδυνάμωση των μυών του βλεφάρου είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης. Κάποιες φορές, δεν ευθύνεται η γήρανση για τη χαλάρωση του δέρματος, αλλά η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Ως απάντηση σε όλους τους παραπάνω παράγοντες που ταλαιπωρούν τα μάτια και την περιοχή γύρω από αυτά, η βλεφαροπλαστική διορθώνει τις ατέλειες των άνω ή των κάτω βλεφάρων (περίσσεια δέρματος, σακούλες, λεπτές ρυτίδες κ.ά.) και αντικαθιστά τα σημάδια της κούρασης με ένα βλέμμα ξεκούραστο και απαλλαγμένο από τα σημάδια του χρόνου.

Η βλεφαροπλαστική αφορά στην αισθητική ή/και λειτουργική χειρουργική βελτίωση των άνω ή κάτω βλεφάρων. Τόσο η άνω, όσο και η κάτω βλεφαροπλαστική έχουν τις δικές τους ενδείξεις και μπορούν να λάβουν χώρα ξεχωριστά ή ταυτόχρονα.

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών καταφεύγουν στη βλεφαροπλαστική για αισθητικούς λόγους, όμως ένα, επίσης μεγάλο, ποσοστό θα το κάνει λόγω λειτουργικών διαταραχών που επηρεάζουν σοβαρά την καθημερινότητά τους.

Η περίσσια δέρματος, καθώς και λίπους μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στην όραση, όπως περιορισμό των οπτικών πεδίων και αίσθημα ξηροφθαλμίας. Συχνές είναι δε και οι κεφαλαλγίες (πονοκέφαλοι) που προκαλούνται από τη διαρκή σύσπαση των μετωπιαίων μυών, σε μια προσπάθεια του σώματός μας να «ανοίξει τα βλέφαρα» ειδικά τη νύκτα.

Έχουν προταθεί πολλές θεραπείες για τη χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων, (όπως το BOTOX©, η χρήση μηχανισμών για πρόκληση εγκαυμάτων στην επιδερμίδα και σύσφιξη του δέρματος κ.ά.), αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι συνήθως τα επιθυμητά, ενώ παράλληλα και η διάρκειά τους είναι μικρή.

Η λύση που μας εγγυάται την άμεση και, κυρίως, μόνιμη αποκατάσταση, είναι η βλεφαροπλαστική.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1. Λεπτομερή σχεδιασμό, ώστε να πραγματοποιηθεί εκτομή της σωστής ποσότητας δέρματος (και λίπους), η ουλή να μείνει κρυμμένη στις φυσικές ρυτιδώσεις του δέρματος και το βλέφαρο να αποκτήσει το επιθυμητό σχήμα
2. Αναισθητοποίηση της περιοχής με χρήση διαλύματος τοπικής αναισθησίας. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να μας βοηθήσει και η χορήγηση μιας μικρής δόσης κάποιου ήπιου αγχολυτικού και υπναγωγού φαρμάκου
3. Εκτομή της περίσσειας δέρματος καθώς και του προβάλλοντος λίπους
4. Συρραφή με μη απορροφήσιμα ράμματα.

Όλη η διαδικασία διαρκεί περίπου 60 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του αμέσως μετά το πέρας της επεμβάσεως. Η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων στην περιοχή θα βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος τις πρώτες 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Επίσης, συνιστάται η χρήση τεχνητών δακρύων για την ενυδάτωση του ματιού.

Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5-7 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές αν ακολουθηθούν οι οδηγίες του ειδικού. Ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστούν εκχυμώσεις (μελανιές) και τοπικό οίδημα που υποχωρούν μόνα τους μετά τις πρώτες 48-72 ώρες και οι οποίες ουσιαστικά δεν εμποδίζουν την επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα.

Το τελικό αποτέλεσμα θα το δούμε στο 100% με την ολοκλήρωση της επούλωσης στους 3 μήνες.

Τα περιστατικά που παρατίθενται παρακάτω αναδεικνύουν την επιτυχή αντιμετώπιση α) αποκατάσταση δερματοχάλασης βλεφάρων για ιατρικούς λόγους, καθώς και β) την αποκατάσταση για αισθητικούς λόγους με βλεφαροπλαστική.

A. Λειτουργική βλεφαροπλαστική

Β. Αισθητική βλεφαροπλαστική

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Κος Ματζούκας είναι στρατιωτικός ιατρός, απόφοιτος της τάξεως ΣΣΑΣ 2008. Έχει ειδικευθεί στην Πλαστική Χειρουργική στο Queen’s Medical Center, Nottingham και Queen Elizabeth Hospital, Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στα πεδία ενδιαφέροντός του περιλαμβάνονται η ογκολογία δέρματος, η μικροχειρουργική και η ολιστική προσέγγιση της αισθητικής τόσο του προσώπου, όσο και του σώματος.

Είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Αγγλίας (RCSEng)και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (EBOPRAS).

Έχει συγγράψει άρθρα σε διεθνή περιοδικά, έχει παρακολουθήσει διεθνή συνέδρια, ενώ έχει συμμετάσχει και στις οργανωτικές επιτροπές κάποιων εξ’αυτών.

Έλαβε μέρος στην ειρηνευτική αποστολή “Joint Guardian”, στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως Δντής Τμήματος Υγειονομικού του ΚΕΥΠ, Λαμίας.

Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην πόλη της Λαμίας, όπου δέχεται αισθητικά, ογκολογικά, αλλά και έκτακτα περιστατικά.