Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Λαμιώτισσα Μουσειολόγος που σχεδιάζει το Μουσείο Γ. Παπανικολάου στην Κύμη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 07:45 Η Λαμιώτισσα Μουσειολόγος που σχεδιάζει το Μουσείο Γ. Παπανικολάου στην Κύμη

Πρόκειται για την Ηλιάνα Ζιώγα Μουσειολόγο - Σύμβουλο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και επιστημονική συνεργάτης σε θέματα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας, η οποία σχεδιάζει το Μουσείο του μεγαλύτερου Έλληνα επιστήμονα ιατρού, Γεωργίου Παπανικολάου.

Η δική μας Λαμιώτισσα Μουσειολόγος αναλαμβάνει την οργάνωση του Μουσείου Γεωργίου Παπανικολάου στην Κύμη Ευβοίας.

Εκτός από το πλήθος εκθέσεων που έχει επιμεληθεί και διαχειριστεί, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα στο να παρουσιάσει και να αναδείξει την επιστήμη της μουσειολογίας στους επισκέπτες, σχεδιάζοντας «ζωντανά», διαδραστικά μουσεία και εκθέσεις.

Ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και αποφάσισε να αξιοποιήσει και να ιδρύσει μουσείο, την πατρική οικία του ιατρού και ερευνητή με παγκόσμια αναγνώριση, Γεωργίου Παπανικολάου στη γενέτειρα του την Κύμη, για να τον τιμήσει.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου εφηύρε το τεστ Παπανικολάου, γνωστό σε όλους μας test Pap που από την πρώτη στιγμή έφερε την επανάσταση στον τομέα της κυτταρολογίας και της γυναικολογίας, προλαμβάνοντας τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σώζοντας εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σήμερα. Πολλοί θεωρούν το test Pap τη σημαντικότερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα.

Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και η μελέτη αφορά μια σύγχρονη πρόταση μουσειολογικού και μουσειογραφικού σχεδιασμού της οικίας Γεωργίου Παπανικολάου ως έναν νέο διαδραστικό και βιωματικό χώρο με ενεργή συμμετοχή του επισκέπτη, με πρωτότυπη παρουσίαση του βίου και των επιτευγμάτων του οραματιστή γιατρού αλλά και της γενέτειράς του της Κύμης, με μια καταπληκτική συνύπαρξη των νέων τεχνολογιών, της ατμόσφαιρας του 20ου αι. και της σύγχρονης μουσειολογίας, με προσβάσιμο διαδραστικό εργαστήριο για το κοινό και πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες εκδηλώσεων-εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ψηφιακών παραγωγών (εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας VR, AR).

Η Ηλιάνα Ζιώγα με τον Αθανάσιο Αθανασιά έχουν αναλάβει τη μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη, την οργάνωση της έκθεσης και των ψηφιακών παραγωγών, το σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη γενική εποπτεία του μουσείου.

Τα εγκαίνια προβλέπεται να γίνουν το νέο έτος, προσελκύοντας την παγκόσμια επιστημονική, εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και πλήθος επισκεπτών.

(Στις εικόνες η κα Ζιώγα Ηλιάνα και ο κ. Αθανασιάς Αθανάσιος στην παρουσίαση της μακέτας του μουσείου στον Δήμαρχο Κύμης- Αλιβερίου κ. Αθανάσιο Μπουραντά και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτο Παπανικολάου.